celijakija
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
celijakija
Gde u Beogradu moze da se nabavi bezglutenska hrana (za obolele od celijakije) i da li postoji udruzenje obolelih od celijakije?
Bezglutenska hrana
Bezglutenski proizvodi mogu da se kupe u Beogradu u novom Merkatoru,
Moze da se poruci bezglutenski hleb koji se isporucuje sredom , a imaju i neke bezglutenske kolacice i kekse u njihovom delu gde je pekara i zdrava hrana.
Moze da se poruci bezglutenski hleb koji se isporucuje sredom , a imaju i neke bezglutenske kolacice i kekse u njihovom delu gde je pekara i zdrava hrana.
Meni nije postavljena dijagnoza (atipican sam slucaj), ali je celijakija visoko na listi sumnjivih bolesti. Zanima me sta sme da se jede bez brige: da li ima neki prsut ili tako nesto, koji sir smem da uzimam, da li negde na vozdovcu ima glutenfree hleb, da li su koka kola i orbit stvarno bez glutena, da li su pouzdani domaci glutenfree keksovi, sta sa kiselim krastavcima, paradajz sosom, slatkim, medom... Da li neko zna gde u Beogradu ima heljdinog brasna.
Zaista bih cenio svaki savet, jer nemam mogucnosti da u kucnim uslovima konzervisem voce i povrce, a da ne pricam o proizvodni sira, prsuta i drugih stvari.
Zaista bih cenio svaki savet, jer nemam mogucnosti da u kucnim uslovima konzervisem voce i povrce, a da ne pricam o proizvodni sira, prsuta i drugih stvari.
Drzi se nepreradjene hrane i domacih varijanti jer gluten koji se dobija iz zitarica,prehrambena industrija koristi ako dodatak i u takvoj vrsti hrane gde ti nikad ne bi palo na pamet.Npr cak i ustisnjenoj sunci ima dodataka iz psenice i sl. stvari. Hleb smes da jede s domacu proju a ne ovaj nazovi kukuruzni u kome su 3/4 psenicno brasno i bezglutenski koji se porucuje u pekari Merkatora a od krompirovog skroba je. U principu, sa oznakom gluten free se nije zezati i ako tako pise , tako i jeste. Pise i na nekim multivinaminima.
test krvi se radi u vecini laboratorija, idi i pitaj znace oni kako se tacno zove, pa ces videti imas li ili ne celijakiju.
test krvi se radi u vecini laboratorija, idi i pitaj znace oni kako se tacno zove, pa ces videti imas li ili ne celijakiju.
Mislim da je udruzenje vec formirano!Sigurno znam da u Ideinim objektima kao i u Merkatoru I Veru mozete naci bezglutenske proizvode,a ja savetujem Natural Twist Homeo,Imuno ili Protein 48 koji su 100% prirodni i spadaju u kategoriju dijetetskih proizvoda.Vise o njima samima na www.lenic.co.yu