mononukleoza-hitno!!!

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
iva015
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 3:53 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

mononukleoza-hitno!!!

Post od iva015 »

imam sina od 2 god. i 7 meseci.Primetila sam mu na vratu jako otecene zlezde,a posle 2 dana je dobio temperaturu,oko 37,5.Ustanovili su mu gnojave cepice po krajnicima,a u brisu grla mu je pronadjena eserihija.Nalaz krvi pokazuje blago povisene leukocite 10,1,a moze do 10.Uvecane transamilaze,43,a moze do 32.Hemoglobin mu je dobar.Kad je dobio 39,5 temperaturu,dobio je 2 longacefa a potom smo dobili sirup Cefzil.Na ultrazvuku mu je utvrdjeno da je jetra normalna a slezina malo uvecana.Rekli su mi da nema mononukleozu ali ima simptome mononukleoze!!!!
Dajem mu i maticnu mlec i vitaminske preparate.Pije dosta tecnosti,jer i voli.Samo nam je problem mirovanje jer je mali pa ne mogu da mu dokazem ozbiljnost.
Sta vi mislite,da li je to taj virus iako nije izolovan?i,posto imam i cerkicu od 15 meseci,koja je sad kod babe.da li je u opasnosti i kako je zastiti?A da li i ja mogu dobiti,s obzirom da me ljubi i mazi stalno,ali ja nemam srca da se sklonim od njega?Molim vas pomozite,jaaaako mi je vazno i uzasno sam zabrinuta.
mala garava
selt
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 29, 2006 11:05 am

Post od selt »

http://www.bebinsvet.net/tekstovi/zdrav ... leoza.html

Ukoliko se radi o mononukleozi mogu da Vam kazem da kad sam ja bila mala imala sam mononukleozu, a ni moja sestra ni brat nisu se zarazili od mene, niti bilo ko drugi, i nikakve posledice nisu ostale.
Iako izgleda trenutno lose, ne brinite proci ce, samo se pridrzavajte uputstva i saveta koje ste dobili od lekara.
Sve najbolje!!!
iva015
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva015 »

Hvala na podrsci,malo mu je bolje,temperatura je spala jos juce.Beba nam se danas vratila i nadam se da ce stvar proci kao kod tebe.A u sredu idemo na kontrolu.
mala garava
baki78
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:34 am

Post od baki78 »

KOD VIRUSNIH SU ZLEZDE TVRDE I NAPETE I CVRSTO FIKSIRANE.
.
iva015
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva015 »

Kod njega se spustaju te zlezde,i malo su manje otecene,skoro da ih nema sada.Ali to je prvo bilo iza usiju,a sad je vecna pola vratica.Ali on ima male cvrste zlezdice u zadnjem dalu vrata,a sa strane (ako me razumes) i to je iste velicine,ali on to ima vec 4-5 meseci.Da li i one imaju veze sa ovim?
mala garava
baki78
Stalni član
Stalni  član

Post od baki78 »

Da li je radjen test na E.B virus. To je virus koji izaziva mononukleozu.
Zlezde obicno burno reaguju kad je organizam "jako napadnut".
Mozda je samo gnojna angina. Bakteriska upala - zleze uvecane,meke i pokretljive. :roll:
iva015
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva015 »

Niko nam nije ni rekao da to radimo,samo su konstatovali sindrom mononuklepze a dalje nista.Lezanje ,vitamini,tecnost.I taj sirup zbog gnojne angine.I eserihije.
mala garava
baki78
Stalni član
Stalni  član

Post od baki78 »

Utom slucaju poslusajte doktore Resite prvo ovo sto je primarno a posle videcete kako ce se ponasati njegov imunitet. :-?
iva015
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva015 »

Danas je sreda,i nista od kontrole,kaze doca ,jer mu se nije jos sve povuklo.Jos 5 dana pijemo cefzil pa onda kontrola,tada ce mu snimati slezinu opet,sad je kaze jos rano.A mali je super,kao da i nije bolestan. :D
mala garava
baki78
Stalni član
Stalni  član

Post od baki78 »

Pozdravi klinca.Javi rezultate sa kontrole. POZZ. :wink: :P
iva015
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva015 »

Danas smo bili na kontroli i sve je ok,doca kaze da je cela uzbuna bila zbog eserihije.A i on sam mi je priznao da se uplasio da nije nesto mnoooogo gore (leukemija ili rak limfnih zlezda) kada je video one ogromne zlezde,samo nije hteo i mene da plasi.Uh,samo kad se zavrsi...Hvala vam svima na podrsci. :D
mala garava
selt
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 29, 2006 11:05 am

Post od selt »

Sjajno, bitno je da je sve u redu! Pozdrav za deckica!!!
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Dečkić je verovatno imao SINDROM mononukleoze, a ne infektivnu mononukleozu. Infektivna mononukleoza je izazvana Epstein Bar virusom, a sindrom samo ima kliničku sliku sličnu infektivnoj mononukleozi (generalizovana limfadenopatija, povišene transaminaze, uvećana jetra i slezina, povišena temparatura, gušobolja, naslage na tonzilama), ali prouzrokovač nije Epstein Bar virus, već neki drugi virus pa čak i bakterija. Uglavnom bakterijska infekcija ide sa granulocitozom, a virusna sa limfo-monocitozom pa se na osnovu toga može posumnjati da li uzročnik virus ili bakterija.

Drago mi je da se vaš sinčić oporavlja i da je bolje!

Sve najbolje!
iva015
Aktivan član
Aktivan član

Post od iva015 »

Oh,DrM,pa bas tako je i napisano,sindrom mononukleoze i to me je jako bunilo jer mi je doca rekao da klinac NEMA mononukleozu.Imao je eserihiju u grlu,pa je verovatno ona uspela da napravi svo ovo cudo.Ali ovaj sirup,cefzil je cudo!!!
mala garava
Odgovori