molim za objasnjenje nalaza

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Mita

Odgovori
dGunja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 27, 2007 1:58 pm

molim za objasnjenje nalaza

Post od dGunja »

ova zima je baš bila teška - tri puta me je obarala neka prehlada. od poslednje nikako da se oporavim. već mesec dana kao da imam neku temperaturu, iako toplomer pokazuje normalnu. pritom mi se i stalno stvara sluz u sinusima i puno iskašljavam. osećam takodje povremeno i popriličnu slabost (pogotovo u mišićima listova na nogama).
od pre nekoliko dana imam problema i prilikom mokrenja, osećam peckanje i nagon za mokrenjem, iako sam, recimo bila pre dva minuta.

polako sam već počela da se pribojavam da nešto ozbiljno nije u redu. :(

obavila sam juče analize krvi i urina...

wbc 9.7
rbc 4.91
hb 143
hct 0,434
sedimentacija 1h - 16; 2h - 40

u urinu su nadjeni nitriti, hemoglobin je pozitivan.
eritrocita izl.: 10-15
leukocita: mnogo
epitelne ćelije: 5-10
bakterije: dosta
sluz: malo
10-15 ćelija okruglog epitela

adenovirus IgA: nalaz pozitivan

jasno mi je da imam neku infekciju, no ne znam i koliko ozbiljnu. brine me i da nije nešto još ozbiljnije.

da li može neko na osnovu ovih nalaza da mi pomogne tumačenjem i savetom? da li treba (i ako treba, koje) još neke analize da napravim, osim urinokulture?
unapred hvala.
c.boris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 10:39 pm

Post od c.boris »

POzdrav,
nalaz krvi,osim sedimentacije, nije los i tu ne treba nista poduzimati. Povisena sedimentacija, ne mnogo,obzirom da st zena, svjedoci da postoji nekakva upala,a po nalazu urina moglo bi se reci da je locirana u urinarnom sistemu.
Stvari stoje ovako:dosta leukocita, dosta bakterija i nitriti svakako govore da je upala bakterijske vrste(nitriti su porijeklom od bakterija) i da vam je urino kultura sa antibiogramam neminovna da bi se se odredila adekvatna antibiotska terapija. O no sto mene brine su iyluyeni eritrociti i okrugle celije epitela, posto iste najcesce vode porijeklo iy dubljih slojeva uretera ili uretre,a ponekad i iz bubrega,a i izluzeni eritrociti na to navode.
NAravno da se ovako nista ne moze savjetovati,dok se ne uzme detaljna anamneza,ali ja bih svakako razmislio o ultrazvuku bubrega,naravno uz obaveznu urinokulteru.
Hemoglobin u urinu je upravo porijeklom iz izluzenih eritrocita.
Sto se tice Ig A na adeno,a koji je poyitivan,znak je da trentuno imate infekciju adenovirusom i da vam je potrebno mirovanje,kvalitetna ishrana(svjeze voce i povrce) i kompleks vitamina,kako biste se oporavili i dali sansu organizmu da se izbori protiv virusa.
Najbolje od svega bi bilo da odete do lekara opste prakse, koji ce pogledati vase nalaze, procijeniti objektivno vase zdravstveno stanje i po potrebi prosiriti paletu pretraga i nalaza.
Do tada dosta voce i povrca, malo vitamina i mirovanje.
Pozdrav
Odgovori