svrab u nosu

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Hristina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 12:19 am

svrab u nosu

Post od Hristina »

Da li svrab u nosu moze da potice od neceg drugog, sem alergije?
Kakve simptome prouzrokuje Candida ako se nadje u sluzokozi nosa?
Hvala
dr.Biljana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 25, 2007 2:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

za Hristinu: svrab u nosu!

Post od dr.Biljana »

najcesci uzrok svraba u nosu je alergijske prirode, daju se standardni lekovi,antihistaminici,kao npr:Aerius 5mg,kao najnoviji i povremena aplikacija Flixonase spreja(pod uslovom da nema krvarenja iz nosa).Duzinu lecenja odredjuje nadlezni ORL lekar.Svrab se javlja i kod tzv.vazomotornog rinitisa, uzrok je preterana emotivnost pacijenta, a strucno objasnjenje je disbalans simpatikusa i parasimpatikusa.Lecenje je kao kod alergije.Svrab moze da se javi i kod pada estrogena.,tj.u PMSu i kratko traje.Ako se pomocu brisa iz nosa nadje Candida Albicans, lecenje se sastoji u uzimanju lekova tj,peroralnoj terapiji kao npr.Diflucan od 50 mg 1x dnevno,najmanje deset dana.Candida moze da se prenese .Opet napominjem da nadlezni ORL spec mora da utvrdi i da vodi lecenje. :P
Hristina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 12:19 am

Post od Hristina »

Proverila sam bris nosa, flora je normalna nema gljivica.
Onda je verovatno alergijske prirode.Rekli ste da se sprej koristi ukoliko nema krvarenja? Desava me se da na maramici primetim krv. Nemam obimno krvarenje vec samo ponekad kad izduvam nos. Jel se ni tada ne sme koristiti sprej. Cula sam da neki koriste Nasonex, je li sa njim nesto drugacije?
Hvala na odgovoru
Odgovori