kada kenngur moze da se koristi?

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
tortica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 7:30 am

kada kenngur moze da se koristi?

Post od tortica »

Imam bebu od mesec dana, a od prijatelja cujem da postoje kenguri za novorodjencad, i dobili smo jedan takav. Oni su ga koristili,tako im je rekao pedijatar, a nama pedijatar kaze da to nije za tako malu decu.
Ko je tu u pravu? Kada mozemo da pocnemo da koristimo kengur nosiljku?

Hvala!
milisa
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 25, 2006 11:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milisa »

Nama je isto receno ne,dok je tako mali. Tek kad pocne beba cvrsto da drzi glavu i ojaca malo kicmeni stub, da bi bila u tako uspravnom polozaju sa pritiskom na karlicu. Mi smo ga koristili (imali smo neki obicni ) kad je napunio tri meseca. Vidjala sam mnogo male bebe, tako da nisam sigurna sta je ok. Nama je dr. cak govorila da ga ni u rukama ne drzimo kao da sedi na saci , uspravno vec malo ukoso.
Tu su misljenja podeljena, kao i za cipelice, dubak, siroko povijanje..
Potrazi misljenje nekog strucnijeg- fizijatra, ortopeda, pa vidi. Mi smo ipak sacekali.
Pozdrav
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Nikola11 »

Mozda malko strucniji:Najbolje je da nosiljku i dubak maksimalno izbegavate.Zasto?U nosiljci,ma koliko zatezaca i fiksatora beba imala,ne mozete odrzati njen fizioloski(da ne kazem normalan) polozaj.A da ne pricam sta bi bilo da se,ne daj Boze,sapletete i padnete!Za dubak,nije dobro ali roditeljima koji nemaju nekoga da im pricuva dete,pomaze,to je tacno,ali je i tacan podatak da deca koja se stavljaju u dubak,ne prolaze kroz sve faze pripreme za stajanje i hodanje(narocito puzanje).Znaci,moje misljenje bi bilo da bebu gurate u kolicima a kod kuce,prostrete cebe ili jorgan,izmaknete ostre stvari ili stavite dete u mrezicu za igru i uzivajte dok se dete igra.Ako cete ipak nosiljku,nemojte pre 3-4 meseca zbog bebinog drzanja glave(treba da je cvrsto drzi sa navrsena 3 meseca ali to nije uvek tako).
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm

Post od Nataš@ »

Kengur nije za novorođenče, ali postoje "nosiljke" koje jesu :) Na ovom linku ima dosta informacija o njima http://www.naturalmothering.co.uk/bwfaq.html (ne ostavljam link kao reklamu, već mi se našao pri ruci, a mislim da je fino objašnjeno o slingovima, trakama i ostalim mogućnostima za nošenje bebe, i veće dece).
gocam
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 12, 2005 3:35 pm

Post od gocam »

Baš kao što kaže Nataš@! Kengur nije da se koristi od početka (a ja ga ne bih koristila uopšte), ali zato sling ili marama jesu,
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Ne znam koliko su vam pedijatri pojasnili,ali pravilan motorni razvoj odredjuje da li ce vase dete imati problema sa posturom i deformitetima stopala,kicme,kukova u daljem zivotu.
I zbog toga koristite kengur samo u krajnjoj nuzdi,a dubak ni tada!!!Pozzz
betoven24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 14, 2006 11:08 pm

Post od betoven24 »

Mi smo kengur koristili posle 4.5 meseci, a mozda i malo kasnije, ali samo u nuzdi, tj. kada nece u kolica. Savet: navikavaj dete na kolica. kengur je super dok je beba mala, ali kada beba poraste, bice joj zanimljivije da svet oko sebe posmatra iz kengura a tada ce imati nekokiko kg vise.
anaz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 18, 2006 3:24 pm

Post od anaz »

Mi smo dete stavljali u kengur nakon navrsenih 3 meseca i to samo na kratkim relacijama. Pedijatar nam je rekao da je izuzetno vazno kakvo je resenje kod nosiljke izmedju nozica ( detetu noge moraju da ostanu u istom polozaju kao kod sirokog povijanja). Pozdrav
duskic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 25, 2006 10:43 am

Post od duskic »

Sto se tice nedoumica oko sling marama detaljno objasnjenje i uputstvo imate na http://www.Sling-Marama.com .
dalton
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 7:05 pm

Post od dalton »

al znate da u indijanskoj populaciji nije bilo razvojnih poremecaja kukova?

kazu zato sto su decu nosili u "kengurima" od prvog dana pa su deca zauzimala polozaj kao kod sirokog povijanja kada se savetuje da se umecu dodatne pelene izmedju nozica...

kada dete pocne da drzi glavu, moze u "kengura"...
Odgovori