Schmorl hernijacija L5-S1, bolovi u lumablnom delu kicme
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Schmorl hernijacija L5-S1, bolovi u lumablnom delu kicme
Schmorl hernijacija L5-S1, je moja dijagnoza nakon snimanja na magnetnoj rezonanci, kako ja mogu ovaj problem da prevazidjem imam 40 godina, i zelim da stabilizujem svoju kicmu, moze li mi neko pomoci.
Zoran Jacovic
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Ovakav nalaz na magnetnoj rezonanci odgovara pomaku diskusa izmedju petog slabinskog i prvog krsnog prsljena. Diskus se pomakne, najcesce prilikom nekog forsiranog pokreta, i pritiska pocetne delove zivaca koji na tom mestu izlaze iz kicmene mozdine.
Zavisno od trenutnih tegoba i od stepena ostecenja zivaca se odredjuje i lecenje. Operativno lecenje je retko potrebno, a neoperativno uglavnom ukljucuje lekove protiv bolova, mirovanje i vitaminsku terapiju u fazi bola. Kasnije se preporucuju vezbe za jacanje ledjnih i trbusnih misica. Ojacavanjem ovih misica se stabilizuje kicmeni stub i time se smanjuju rizici od kasnijih pomeranja diskusa.
Zavisno od trenutnih tegoba i od stepena ostecenja zivaca se odredjuje i lecenje. Operativno lecenje je retko potrebno, a neoperativno uglavnom ukljucuje lekove protiv bolova, mirovanje i vitaminsku terapiju u fazi bola. Kasnije se preporucuju vezbe za jacanje ledjnih i trbusnih misica. Ojacavanjem ovih misica se stabilizuje kicmeni stub i time se smanjuju rizici od kasnijih pomeranja diskusa.