Pozdrav svima!
Imam jedno pitanje. Naime, prije nekolika dana majka je pala na pokretnim stepenicama (stranom tijela je udarila o ivicu). Srecom, sve je dobro proslo, samo se zalila na bol negdje na sredini izmedju ramena i kuka, vise prema ledjima. To je boljelo od pocetka, ali ne nesto mnogo. Medjutim, danas je jako boli, tesko joj je cak i da ustane (mora da nadje neku pozu da bi to izvela sto bezbolnije), a i, recimo, da se nakaslje. Sta bi moglo biti u pitanju; je li se samo ugruvala, nesto nagnjecila ili je moguce da je slomila rebro?
Hvala unaprijed
Pitanje
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
teoretski je moguce da je slomila rebro, ali najverovatnije je da se samo ugruvala. Bilo kako bilo, u oba slucaja terapija je ISTA: Mirovanje u polulezecem/polusedecem polozaju najmanje 15 dana, sme da ode na WC, ostalo nista. Analgetici obavezno tokom tog perioda, i vezbe disanja.
Vezbe disanja se sastoje u tome da se udahne vazduh lagano do granice bola, zadrzi se 2 sekunde, i potom se izduvava u balon ili gumenu rukavicu tokom 4-5 sec.
Znam da je ovo malo preterano, ali to je najbrzi nacin za ozdravljenje. I da, treba biti spreman na dugotrajan bol, 4-6 nedelja sigurno.
Vezbe disanja se sastoje u tome da se udahne vazduh lagano do granice bola, zadrzi se 2 sekunde, i potom se izduvava u balon ili gumenu rukavicu tokom 4-5 sec.
Znam da je ovo malo preterano, ali to je najbrzi nacin za ozdravljenje. I da, treba biti spreman na dugotrajan bol, 4-6 nedelja sigurno.
Sve najbolje.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Za kolegu Miodraga: ne znam je li i kod Vas poznato narodsko pravilo (koje podrzava Vasu prognozu duzine bola u sliaju pacijentkinje): kad se neko udari u grudil ili slomi rebro, boli onoliko dana koliko imas godina. Evo, za ovih 12 gdina koliko radim, nebrojeno puta sam se uverio u istinitost ove narodne mudrosti.
Pozdrav!

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Pa znate kako kolega, sigurno je da ima nesto u toj narodnoj mudrosti, ali moje iskustvo je nesto drugacije. Dolazili su ljudi i posle 3 meseca da ih i dalje boli. Mislim da ipak nema nekog pravila. Cak se desilo da su dolazili i mladici koje je recimo udario bik zaleci se da i posle 2 meseca imaju bolove. Doduse nisu bas odmirovali svoje.
Sve najbolje.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Hahaha, da, potrebno je da malo preciziram i "branim narod" - narod misli na NAJMANJU duzinu trajanja bola (ispred cekaonice cujem kako jedni drugima pricaju: "Ne nadaj se da prestane da te boli pre - toliko i toliko... onoliko dana koliko imas godina...) A da komplikovanih ima, ima, naravno. Recimo da je ovo narodno opazanje "statisticka sredina"
Pozdrav!

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
Naravno da sam prvo htjela da je povedem kod doktora, medjutim, ona smatra da nema potrebe za tim, prica "ma, proci ce to" itd.... Inace, dosta joj je bolje...terapeut napisao:Mislim sve je to u redu,a kako bi bilo da je ipak odvedete kod lekara?
Jak bol koji onemogucava neku kretnju u mojoj praksi znaci da ipak nesto nije u redu.Pa da se ne bi provuklo nesto sto ne treba ja bih moju majku ipak odvela kod lekara!