Interesuje me šta znači sledeća dijagnoza:
Asimetrio procesusu articularis L5-F1
Rethrolysthesis
Lumbagia secundaria
i jedino što piše na srpskom je "Asimetrija zglobnih nastavaka - suženje foramine L5-F1".
Nenad
kičma
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
kičma
Greška u pisanju
Asimetrio procesus articularis L5-S1
Rethrolysthesis
Lumbagia secundaria
i jedino što piše na srpskom je "Asimetrija zglobnih nastavaka - suženje foramine L5-S1".
Nenad
Asimetrio procesus articularis L5-S1
Rethrolysthesis
Lumbagia secundaria
i jedino što piše na srpskom je "Asimetrija zglobnih nastavaka - suženje foramine L5-S1".
Nenad
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ovo prvo je vec prevedeno na srpski-zbog same asimetrije tih nastavaka smanjen je i foramen-otvor kroz koji prolazi kic.mozdina tj.nervi koji idu u noge
Drugo je tzv.klizanje iliti iskliznuce medju prsljenovima kicme a kao posledica prvog i drugog javlja se
Trece-bol u ledjima i to je napisano-sekundarno tj.posledicno
Napisao sam malo prostije a strucniji mogu i opsirnije
Drugo je tzv.klizanje iliti iskliznuce medju prsljenovima kicme a kao posledica prvog i drugog javlja se
Trece-bol u ledjima i to je napisano-sekundarno tj.posledicno
Napisao sam malo prostije a strucniji mogu i opsirnije
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Kontakt:
Pa nema sta da se doda ili oduzme, to sto Vam je Nikola11 naveo je to. Jedino da se doda da se jako pazite, jer sada i laksa trauma moze da bude dosta teska po Vas zbog te retrolisteze. Sta pod ovime podrazumevamo? Sobzirom da Vam je jedan kicmeni prsljen pomeren unazad, on nije vise toliko stabilan, i sada podizanje nekog tezeg tereta ili nagao pokret moze da ucini da se on jos jace pomeri, i da ozbiljno pritisne kicmenu mozdinu, a to opet za posledicu moze da ima i paralizu svega ispod tog segmenta.
Sve najbolje.
Pre tri nedelje sam podigao nesto uobicajeno nist apretesko i osetio bol. Posle sat vremena nisma uspeo da se dignem uopste iz kreveta. Do sada sam uspeo da dosjem do stadijuma kada mogu nekako da ustenem iz kreveta.
Snimljena mi je kicma ali doktor nije rekao uopste da je to toliko opasno i da se moram toliko paziti - ne smem da sedim. Dobio sam samo nalog da idem na fizikalni terpiju cim pre budem mogao i u najblizi dom zdravlja i redovno da se javljma na kontrole. Osecam bol u desnoj nozi (kao da Vam trne noga) koji polako popusta i cini mi se da se spusta ka peti. Kakva ce biti fizikalna terapija i od cega ce se sastojati i kada da ocekujem da cu normalno funkcionisati?
Da li je ova povreda posledica samo tog jednog poteza ili je ista posledica negog mozda nepravilnog drzanja kicme vise godina? Imam samo 30 godina .
Unapred hvala
Snimljena mi je kicma ali doktor nije rekao uopste da je to toliko opasno i da se moram toliko paziti - ne smem da sedim. Dobio sam samo nalog da idem na fizikalni terpiju cim pre budem mogao i u najblizi dom zdravlja i redovno da se javljma na kontrole. Osecam bol u desnoj nozi (kao da Vam trne noga) koji polako popusta i cini mi se da se spusta ka peti. Kakva ce biti fizikalna terapija i od cega ce se sastojati i kada da ocekujem da cu normalno funkcionisati?
Da li je ova povreda posledica samo tog jednog poteza ili je ista posledica negog mozda nepravilnog drzanja kicme vise godina? Imam samo 30 godina .
Unapred hvala
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Taj jedan potez je samo "prelio casu koja se punila duze vreme" nepravilnim drzanjem,pokretima i polozajima a miodrage je rekao a treba da se pazite jer ako ne budete ubuduce pazili kako i sta radite,lako mozete zavrsiti na operacionom stolu.Dobro je da je stanje sada ovakvo kakvo je a na FT ce vam objasniti sta smete da radite ubuduce,kako da podizete teske stvari i sl.Terapija ce vam verovatno biti za smirivanje bola:TENS(ili DDS),magnet,laser i ne cudite se ako vam bol ne prestane odmah.Bol moze da se spusti do stopala i tu se najduze zadrzava ali i kao trnjenje i peckanje a ne samo kao bol.Lekari umeju da kazu:Bol negde udje(ledja) pa negde mora i da izadje(stopalo).