Sta je ,, Legg-Calre-Perther
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Sta je ,, Legg-Calre-Perther
Prvi put sam na ovom sajtu. Trazim pomoc oko razjasnjenja sta je u stvari dijagnoza Legg-Calre-Perther. Potrebno mi je sto vise podataka ili iskustava , kako se leci, posledice i sve sto je vazno . Hvala svakom ko mi odgovori ili pomogne .
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Legg-Calve-Perthes Syndrome je oboljenje prilikom koje dolazi do asepticne epifizne nekroze, zbog poremecaja u vaskularizaciji u podrucju enhondralne osifikacije epifize. Znam da ovo zvuchi jako rogobatno, ali to je definicija. Fakticki, zbog lose prokrvljenosti, kost odumire u podrucju gde treba da raste. Sta se tu ustvari desava? Zbog gore navedenog dolazi do demineralizacije kosti glavice femura, i ona menja svoj oblik, postaje spljostena i zaravnjena, i kao takva ne ulazi kako treba u acetabulum, te se i zglob kuka menja. Kasnije u zivotu, vrlo cesto dolazi do koksartroze, te se na kraju sve zavrsava operacijom i ugradnjom totalne proteze kuka.
Jos je vazno da napomenem da ovo oboljenje treba razlikovati od Perthesove idiopatske juvenilne luksacije zgloba kuka.
Jos je vazno da napomenem da ovo oboljenje treba razlikovati od Perthesove idiopatske juvenilne luksacije zgloba kuka.
Sve najbolje.