Sta je ,, Legg-Calre-Perther

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
srele
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 23, 2007 1:55 pm

Sta je ,, Legg-Calre-Perther

Post od srele »

Prvi put sam na ovom sajtu. Trazim pomoc oko razjasnjenja sta je u stvari dijagnoza Legg-Calre-Perther. Potrebno mi je sto vise podataka ili iskustava , kako se leci, posledice i sve sto je vazno . Hvala svakom ko mi odgovori ili pomogne .
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Legg-Calve-Perthes Syndrome je oboljenje prilikom koje dolazi do asepticne epifizne nekroze, zbog poremecaja u vaskularizaciji u podrucju enhondralne osifikacije epifize. Znam da ovo zvuchi jako rogobatno, ali to je definicija. Fakticki, zbog lose prokrvljenosti, kost odumire u podrucju gde treba da raste. Sta se tu ustvari desava? Zbog gore navedenog dolazi do demineralizacije kosti glavice femura, i ona menja svoj oblik, postaje spljostena i zaravnjena, i kao takva ne ulazi kako treba u acetabulum, te se i zglob kuka menja. Kasnije u zivotu, vrlo cesto dolazi do koksartroze, te se na kraju sve zavrsava operacijom i ugradnjom totalne proteze kuka.
Jos je vazno da napomenem da ovo oboljenje treba razlikovati od Perthesove idiopatske juvenilne luksacije zgloba kuka.
Sve najbolje.
Odgovori