Ja sam nov na forumu i pozdravljam sve članove.
Imam 31 godinu.Prestao sam da pušim pre deset meseci. Posle prestanka krenuo sam da se intezivno bavim sportom (trčanje, plivanje, teretana, tenis..) i nakon četiri meseca od prestanka posle jednog trcanja uhvatio me je nevrovatan kašalj sa šištanjem u plućima.Kad sam došao kući izbacio sam poveću količinu sekreta iz pluća žučkaste i zelenkaste boje. Posle toga ovo je se ponavljalo dan za danom. Sekret je bio beo, zelen, žućkast (kako kad). Sve ovo je se dešavalo, a da sam se ja osećao potpuno zdravo i pun energije. Otišao sam kod plumologa i uradio sam rengen pluća, spironometriju i neki test gde se udisu alergeni pa se ide odmah na spironometriju. Sve je bilo u redu. Krvna slika isto u redu. To je trajalo oko mesec i po i obzirom da me je prošlo nešto malo posle pregleda kod plumologa nisam otišao ponovo kod njega.
Pre nekih 20-ak dana kreće ista priča. Ujutru isklašljavam, kad legnem na leđa škripi mi u plućima, kad se naprežem da kašljem onda prvo iskašljavam beličast sekret pa zelenkast i tada mi škripi u plućima najviše kad izdišem. Nemam nikakve druge simptome i redovno idem u teretanu, na plivanje i tenis. Skoro sam radio redovnu analizu krvi i doktor mi je rekao da su rezultati dobri.
Pošto sam čuo da posle prestanka pušenja dolazi do čišćenja pluća pitam se da li je moguće da je to razlog ovolikog izbacivanja sekreta?
Opet s druge strane prošlo je deset meseci od prestanka pušenja.
Ne ide mi se opet kod plumologa kad sam već jednom bio zbog iste stvari.
Molim sve za mišljenje i slična iskustva.
Hvala.
Prestanak pusenja-kasalj, izbacivanje sekreta
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Tesko da cete se bas tako lako "iscistiti" od pusenja. Izbacuje se malo sekreta, kaslje se (ozive treplje na trahealnom epitelu), ali toliki sekret se ne izbacuje - on se stvara iz mucinoznih celija. Verovatno imate neku repiratornu upalu, poslao bih Vas da date sputum (slajm) na pregled. Izbacivanje slajma u medjuvremenu ubrzajte koriscenjem ekspektoranasa, Mucodyne sirupa ili kapsula, Fluimucil sumecih tableta, ili upotrebom "gorke vode", odnosno 3x1 kafene kasicice 2% rastvora Amonium hlorida...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.