Ova zadnja je tu i više od mesec dana, praktično na početku vanrednog stanja se sećam da se pojavila. Velika, crvena vrsta kao komarac kad ujede, bez nekog vrha za ceđenje.
Siguran sam da su mi u mladosti sve vrste bubuljica nestajale za nedelju dana, vrh dve.
Sad u 42 g, kao da se nešto pogoršalo, doduše manje i ređe bubuljice iskaču.
Ali kao da kоža starih ljudi se sporije regeneriše... ili nešto nije u redu sa mojom kožom i treba joj neka vrsta nege i balansa???????
Nekad mi se čini da mi je koža previše suva ???? kao da imam neku bolest, možda štitna žlezda, šećer, bubrezi,.... Nedostaje koži nešto, neki vitamin ??...
A nekada mi koža bude previše masna...
Svakako da sumnjam da je ovaj nametnuti karantin kući doprineo dužem održanju te bubuljice i imunološki sistem mi oslabio i sjebao kožu lica, ne znam..?
Ne razlikujem sasvim bubuljice od akni ili ko zna koje vrste..., ali nekako ih delim na ove zaobljene.. koje evo i jutros iskaču posle brijanja (novim brijačem) na bradi. I one oštrije koje imam utisak da nastaju usled nehigijenskh uslova. U nekom miksu sa prašinom, bakterijama, znojem itd?
U retrospekciji moje kožne bolesti uviđam da bubuljice koje mi se pojave u predelu ispod oka, nos i na obrazima sa strane, (jagodična kost taj deo) najduže traju, a one oko vilice najkraće, dok na čelu osrednje vreme. Kako da poboljšam jagodični deo kože?
Treba mi neki savet oko nege kože lica, hidracije... dal više ili manje vode, umivanja, izlaska napolje vazduha, sunčanja, ili manje sunca??????????????
Inače obično leti izbegavam sunce, a i izlaske. Takoreći živim stilom bliže karantinu , nego li normalan svet koji ide na posao svaki dan.
Nivo adrenalina, testestorona, vitamina abcd i ne znam čega mi nije na nivou. Ali opet ,imam manje bubuljica, nego u tinejdž periodu škole i posla kasnije povremeno kada sam češće izlazio i kretao se među ljudima.
Tada sam se nekao više znojio napolju, pa sam bio ubeđen da znoj doprinosi razvoju bubuljica, međutim sada sumnjam na još drugih uzroka u organizmu, vazduhu i okolini..
I sigurno da ja nemam vremena da čitam teme i izučavam dermatologiju, pa očekujem Vaš stručni doktorski odgovor ovde, neki lek da preporučite.....

A u Zavod za Kožne bolesti u Džordža Vašingtona ne mogu otići zbog ove Korone, još...