Molim za objasnjenje RTG nalaza

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
nikolan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 12:38 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Molim za objasnjenje RTG nalaza

Post od nikolan »

Molim za objasnjenje i savet:

Desio se pad niz stepenice 10.01.2007. godine. Na RTG nalazu je pisalo da je sve OK, tj., specijalista je preporucio mirovanje 3 nedelje.
Stanje se poboljsalo ali i dalje postoje jaki bolovi u donjem delu ledja.

12.02.2007. sam ponovo isao na RTG i dobio sledeci nalaz koji mi nije jasan:

Skolioza bez rotacije.
Degenerativne promene sa odrzanom sirinom interkorporalnog prostora i vertikalnim osteofitima na nivoima VL1-VL2, VL2-VL3 i VL3-VL4.

Specijalista ortoped je rekao da treba da uradim laboratoriju (vadjenje krvi) a sto se tice bolova nije ih doveo u vezu sa RTG nalazom.

Nije mi jasna dijagnoza RTG-a niti zasto treba da vadim krv?
Molim za pojasnjenje RTG-a i dali to ima veze sa bolovima u donjem delu kicme.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Nije ni meni jasno zasto da vadite krv. a opisane promene - osteofiti - su rezultat "bujanja" kosti usled nepravilne reparacije - to je jedan od tipicnih znakova okostavanja. Bolovi mogu da budu uzrokovani opisanim promenama - one daju posledicnu upalu misica duz kicme i povremeno kompresije na nervne korenove...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Nazalost u domacoj medicini je ceto praksa kad lekar ne zna sta ce sa pacijentom, zatrazi neku laboratoriju da ga "skine" na odredjeno vreme. Ne znam sta Vam je doticni lekar trazio, ali pretpostavljam da zeli da iskljuci reumatoloske tegobe. Ako nadje nesto vezano za to, salje Vas reumatologu i to vise nije njegov problem. sto se tice Vaseg opisa snimka u pitanju je iskrivljenje kicme na jednu stranu (niste napisali koju) kao i ono bujanje kosti koje je kolega dr ivica spomenuo.
Napisite sta je od laboratorije trazeno, ili napisite kad dobijete nalaze, pa da znamo sta je dalje ciniti.
Sve najbolje.
Odgovori