DUUGA POVREDA KOLENA

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
bohem
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 05, 2007 2:30 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

DUUGA POVREDA KOLENA

Post od bohem »

Imam 23 godine i proslog oktobra sam imao ozbiljniju povredu kolena.
Igrao sam basket i kada sam hteo da "zakucam" nezgodno sam pao na levu nogu na stranu. Osetio sam stravican bol. Nisam mogao da ustanem uopste. Bio sam kod Lekara Ortopeda i on mi rekao da je povreda meniskusa, i ligamenta, tacnije rekao je da mi je to malo "otislo". Mislim znam coveka prijatelj je mojih roditelja, to je bila sala. Mada se bas i nisam smejao :(. Uglavnom stavio mi je gips koji sam nosio dve nedelje i posle toga mi je stavio cirkularni gips preko njega. I takodje mi je dao neke vezbe za nogu dok nosim gips. Posle skidanja imobilizacije bio sam sokiran izgledom moje leve noge... Misic mi se maltene istopio. Isao sam naravno na fizikalne terapije i na vezbe ali mi se misic nije jos vidno vratio. I jos pored toga ne mogu jos trcim a da ne osecam probadanje u kolenu. Sada idem na plivanje 4 puta nedeljno, i vozim sobni bicikl svaki dan. Ali da potrcim nema sanse. Pre neki dan potrcao zam 10tak metara za autobusom i mislio sam da ce mi otpasti noga. Naravno osecam poboljsanje, kada sam skinuo gips mogao sam samo delimicno da savijam nogu, a sada mogu skroz i skoooro skroz da ispravim. Mislim ispravi se ona ali nije kao desna.
Moje pitanje je koliko ce jos morati da prodje vremena dok ne budem mogao normalno da trcim i da se bavim sportskim aktivnostima i da li mozete da mi preporucite jos neku terapiju ili vezbu koja ce mi pomoci? Cuo sam od lekara sa terapije da je dobar neki zeleni gel koji se prodaje u veterinarskoj apoteci i za neke tablete ili pilule koje jacaju hrskavicu, pa me zanima i da li ove stvarcice stvarno imaju efekta?
Unapred se puno zahvaljujem za odgovor i izvinjavam se zbog duzine texta. :cry:
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa ne znamo kakva je povreda meniskusa, a da je meniskus to je i vise nego sigurno. Da li se on samo malo odvalio, ili malo vise? E sad, najbolje bi mozda bilo uraditi artroskopiju kolena, pa videti kako to sve tamo stoji, i da li mozda radi otklanjanja tegoba treba secnuti taj meniskus ili ne. Ovo je mozda i malo agresivan pristup ali to je jedini nacin da se vidi u kakvom je stanju to koleno.
Sto se rehabilitacije tiche i vracanja snage misicima te noge, preporucio bih opterecenje sa tegovima do 5 kg, ne vise, i ne odmah, nego postepeno dodavanje tezine. Od vezbi, tu bi bile izometrijske kontrakcije kvadricepsa, potom savijanje i ispravljanje noge u kolenu sa opterecenjem, voznja bicikle sa opterecenjem i pesacenje.
Sve najbolje.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Zatim mnogo silazaka i penjanja na stepenik preko te noge,oslonac na bolesnu nogu sa laganim polucucnjevima iskljucivo na njoj,ustajanje sa malo vise podloge preko te noge(sedite na malo visu podlogu i povredjenu nogu povucite nazad prema stolici,zdravu stavite malo put napred),neka neko proveri da li je casica posle gipsa pokretna ili je potrebno uraditi mobilizaciju iste,biofreeze gel,kinesiotaping,i led obavezno posle vezbi.Pozdrav...
beba1976
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 07, 2007 10:26 pm

Post od beba1976 »

Uz sve što su drugi rekli obavezno uzmi VOLTAREN emulgel,najbolji je protiv bolova
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Ne bih se slozio, recimo sasvim dobra iskustva imam sa Nimulid transgelom, a koji je i jeftiniji, te tablete Diklofenak forte i retard u kombinaciji, po rezimu Forte ujutro, i oko podneva Retard. Mnogo skuplji lek, nesto povoljniji po sluznicu zeluca je Movalis, ali bilo koji analgetik ce da odradi posao. I da, masaze ledom povredjenog kolena su isto odlicne.
Sve najbolje.
Odgovori