kako ishranom poboljsati varenje i probavu?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin

Odgovori
dusa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 29, 2006 11:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

kako ishranom poboljsati varenje i probavu?

Post od dusa »

imam sve siptome, kako su lekari posumnjali, cira na zelucu ali je gastroskopijom utvrdjeno da ne postoji oboljenje te vrste. nadutost, mucnina, gadjenje , bolovi u gorenjem delu stomaka su cesti. dva sata posle jela nastaju problemi a desava se i da odmah posle obroka osecam kamen u stomaku. ti problemi su periodicni u zavisnosti od zivotne situacije i ishrane naravno. medjutim, nadutost u celom stomaku, probadanja, gasovi i losa probava su gotovo svakodnevni problemi. blagi bol osecam cesto i samo na levoj strani stomaka. pokusala sam da pratim koje mi namirnice smetaju ali je tesko tacno zakljuciti koju hranu izbaciti. desavalo se da bolovi odnosno probadanja budu toliko jaka da zavrsim i u hitnoj pomoci. u sustini najbolje se osecam kada ne jedem nista. kako da se hranim? kako da izbegnem stalnu napetost i nadutost stomaka tako da on izgleda za cak dva broja veci? koje namirnice izazivaju tu vrstu tegoba?
pozdrav :lol:
unapred hvala
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Pozdrav!

Post od mr M »

Na ovu (i slicne teme) je bilo dosta diskusije, pa ne bilo lose potraziti dodatne informacije na forumu. Dato je dosta subjektivnih simptoma, ali jako malo nalaza lekara specijaliste. Kakva je krvna slika, jetra, zuc, pankreas, creva? Mislim na detaljniji biohemijski nalaz krvi. Ili se mozda radi o hronicnoj izlozenosti stresu? Mislim da bi sve to detaljno trebalo uraditi kako bi se stekla kompletna slika o stanju i potencijalnim problemima varenja.

Sto se tice ishrane, ukratko: sve sto je tesko svarljivo (masna hrana, pice), vestacko (razne mesne preradjevine, pastete, mesni naresci), gazirana pica (koka-kola, kisele vode i sl.), kao i slatkisi - mora biti u najvecoj mogucoj meri redukovano (naravno, uvek treba uzeti i nesto sto je masno, kao i slatko, ali da to bude u malim kolicinama). I naravno, obroci moraju biti manji, a unosenje hrane mora biti postepeno (obrok treba da je uzivanje, a ne obaveza), a hrana dobro sazvakana. Vise zitarica, svezeg voca, povrca i dosta tecnosti (ali ne vestackih sokova).

Posle takvog „tretmana“ u trajanju od mesec dana, trebalo bi ponovo uraditi kompletan biohemijski nalaz, kako bi se rezultati uporedili. Naravno, sve ovo vazi, samo uz odlazak lekaru i detaljne analize. Ovo treba shvatiti kao dobronameran savet, ali ne i kao konacno resenje.

Nadam se da ce sve biti u redu.

mr M.
Odgovori