Zeleo bi u starost bez problema???
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Sep 25, 2006 8:38 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Zeleo bi u starost bez problema???
Situacija je ovakva: Moja porodica sa majcine strane ima problema sa gojaznosti i visokim krvnim pritiskom! Majka mi vec u 40. godina ima problema sa pritiskom, malo povisen holesterol i trigliceridi a i ako vodi racuna o ishrani punija je zena. Deda mi je umro u 60-toj od pritiska a i ujak ima slicnih problema. E sada ja imam 19 godina i primetio sam da sam dobio njihove gene i da sam sklon gojaznosti a imam pritisak 130 sa 80. E sada me interesuje da li je moguce da uz pomoc ishrane to promenim i smanjim opasnost od svega toga u starosti? Ako je moguce sta mi preporucujete icega treba da se klonim?
jovke

Naravno da je moguće zdravim načinom života (koji uključuje zdravu i balansiranu ishranu, bavljenje sportom, uzdržavanje od alkohola i cigareta) prevenirati oboljenja za koja imate genetsku predispoziciju. Predispozicija znači da takva mogućnost postoji, ali ne znači da će do toga obavezno i doći.
Ako ste gojazni preporučila bih vam da posetite nutricionistu (Institut za higijenu i medicinsku ekologiju, Pasterova 2) da vam on na osnovu izračunate dnevne energetske potrebe da adekvatan savet.
Sve najbolje!