Vitamini

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin

Odgovori
SLATKA MALA
Novi član
Novi član
Postovi: 31
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 12:49 pm

Vitamini

Post od SLATKA MALA »

Cao imam jedno pitanje.


Da li moze neko stawiti u cemu od xrane i woca ima nekog witamina.

Jer sam wisoka 1 i 70 i imam 52 kg. sto i nije toliko mrsawo,ali mnogo sam malokrwna i slab mi je imunitet,zimi mi je lice kao krpa,a ljeti pocrnim mada i bolje se xranim pa je swe ok.

xwala unaprijed !
Voli sebe ali i ulazi u sebe !!!!!
iness
Novi član
Novi član
Postovi: 17
Pridružio se: Sre Avg 03, 2005 7:19 pm

Post od iness »

Vitamin A
Potreban je za normalno rašćenje, glatku i meku kožu, zdravu sluzokožu, jake kosti i zube, dobre nerve, formiranje vida i otpornost prema infekcijama.

Izvori vitamina A su: Buter, pavlaka, punomasno mleko, žumance, džigerica, povrće žute boje, šargarepa, povrće sa zelenim lišćem, sve vrste ribljeg ulja kao i prehrambeni proizvodi kojima je dodat vitamin A.

Vitamin B1 (tiamin)
Potreban je za: normalno funkcionisanje nerava, srca, pravilno korišćenje ugljenih hidrata, zdrav apetit, dobro varenje hrane, pravilno odstranjivanje otpadnih materija, rašćenje, otpornost prema infekcijama, sprečavanje zamora

Najbolji izvori vitamina B1 su: Svinjetina, srce, džigerica i bubrezi, pšenica u zrnu, hleb i cerealije sa dodacima, pšenična klica, grašak, razne vrste boranije, žumance, paradajz, pečeni krompir, pomorandže, greipfrut, ananas, sušeni pivski kvasac.

Vitamin B2 (riboflavin, poznat i pod imenom vitamin G)
Potreban je za: rašćenje, vitalnost, apetit i varenje, nervni sistem, kožno i očno tkivo.

Najbolji izvori vitamina B2: Džigerica, bubrezi, žumance, punomasno mleko, sir, povrće sa zelenim lišćem: razne vrste sušene boranije, suvi grašak, sušeni pivski kvasac, pšenična klica, cerealije sa dodacima.

Niacin (jos jedna komponenta kompleksa B vitamina, poznata i pod imenom nikotinska kiselina).
Poptreban je za: normalno varenje i asimilaciju, zdravu kožu, nervni sistem, rašćenje. Sprećava i leči Pelagru.

Najbolji izvori: mleko, žumance, mršavo meso, mesni ekstrakti, srce, bubrezi, džigerica, piletina, konzerviran losos, pšenica i raž u zrnu, mrki pirinač, pečurke, paradajz, kvasac.

Vitamin C (askorbična kiselina)
Potreban je za: rašćenje, zdrave kosti, tkivo unutar ćelije, jake krvne sudove, obnavljanje krvi, disajne organe, zaceljivanje rana, otpornost prema infekcijama.

Najbolji izvor: pomorandža, greipfrut, limun, paradajz, krompir (naročito mlad), bobičasto voće, dinja cerovača, svež kupus, zelena paprika, sokovi.

Vitamin D
Potreban je za: rašćenje, jake kosti i zube kao i pomoć organizmu da koristi kalcijum i fosfor.

Najbolji izvori: sve vrste ribljeg ulja ili njihovi koncentrati, sve vrste hrane obogaćene vitaminom D, disperzivne varijante vitamina D u rastvorenom ili suvom obliku koji je moguće dodati mleku, kao i sunčanje.

Vitamin E
Potreban je za: normaln razvoj fetusa i okončanje trudnoće (smatra se da je neophodan).

Najbolji izvori: vitamin E je tako široko zastupljen da se obično nalazi u svakoj uravnoteženoj ishrani. Ovim vitaminom obiluju zelena salata, potočarka i pšenična klica.

Vitamin K
Potreban je za: normalno zgrušavanje krvi i sprećavanje krvarenja.

Najbolji izvori: Gotovo sva osnovna hrana sadrži odgovarajuće količine ovog vitamina – žumance, džigerica, spanać, kelj, sojno ulje, paradajz i karfiol bogati su ovim vitaminom.
SLATKA MALA
Novi član
Novi član
Postovi: 31
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 12:49 pm

Post od SLATKA MALA »

xwalla !!!!!!!!
Voli sebe ali i ulazi u sebe !!!!!
vowel
Novi član
Novi član
Postovi: 34
Pridružio se: Sre Jan 11, 2006 3:35 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: bgd
Kontakt:

Post od vowel »

Odgovori