Spondiloza

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
golf
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 19, 2006 4:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Spondiloza

Post od golf »

Moj prijatelj, koji ima 35 godina, vec nekoliko godina ima problema sa bolom u vratu. Postavljena je dijagnoza,spondiloza. Medjutim, stanje u poslednjih nekoliko meseci se pogorsalo, konstantni bolovi, cesto praceni sa utrnutoscu desne ruke. Kada je proveravao snagu ruku, pokazalo se da mu je leva ruka duplo jaca od desne, iako je desnjak. Problem se uvecava iako se svakodnevno bavi nekom aktivnoscu, najcesce je rec o plivanju. Obratio se lekaru, koji je rekao da treba da se radi terapija, i to elektro i ekstenzija, preporucena i masaza. Poslusao je savet, ali posle svake masaze oseca intezivan bol 2-3 sata. Interesuje me da li postoji neka dobra ordinacija, klinika, lekar koji se bave ovom oblascu. Da li se moze bilo sta uraditi da bi se napredak ove bolesti sprecio ili usporio...?I do cega sve napredak spondiloze moze da dovede?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Cervikalni i lumbalni sinrom su mi maltene subspecijalnost. Neka pacijent uradi novi RTG i CT vratne kicme, kao i EMNG gornjih ekstremiteta. Spondiloza obicno ne daje ovakve tegobe - pre ce biti da postoje i drugi udruzeni poremecaji - spondiloartroza, diskopatija, unkartroza... Vezbe moraju da budu adekvatne, a masaze (manipulativne tehnike) izvedene samo od strucnog lica.

Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
golf
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 19, 2006 4:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

hvala

Post od golf »

Zahvalna sam vam na vasem odgovoru! Medjutim, neka pitanja su ostala otvorena! Malo sam zabrinuta, pa me interesuje do cega sve spondiloza moze dovesti. Da li imate informacija o nekoj dobroj ordinaciji koja je specijalizovana za ovu oblast, neka preporuka posto ste dugo u ovoj tematici. Svakako imate vise informacija od nas koji se tek raspitujemo o tome "sta je spondiloza" :roll: !
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Zao mi je, sa privatnim ordinacijama izvan Pozarevca ne saradjujem, a u drzavnom zdravstvu sigurno ima dobrih fizijatara koji ce Vam reci u cemu je stvar.

Spondiloza moze da dovede do radikulopatija, mijalgija, parestezija - gomile problema, simptoma i slicno, zavisno od lokalizacije i stepena.

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori