dali je glutenska enteropatija?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin

Odgovori
milena73
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 7:01 pm

dali je glutenska enteropatija?

Post od milena73 »

posle ispitivanja na VMA iskljucene su crevne bolesti i savet je bio da izbacim brasno iz upotrebe,posto mi je bilo bolje tj.nisam imala prolive DR. je rekao da je glutenska enteropatija ali posto sam i dalje imala tegobe otisla sam kod drugog Dr koj mi je rekao da po lab.analizama nije moguce da se radi o toj bolesti nego samo da mi smeta neka hrana mucim se vec neko vreme i oko 5meseci sam na dijetama cas strogim bez glutena cas onako sa malo glutena razani hleb i tako to pa su mi sad radili biopsiju tankih creva i rezultati su o.k i DR kaze jedi sve a mene je strah posto sam puno citala o tome pa se bojim da nalaz nije zamaskiran posto sam bila na dijeti.Svi mi govore da mi nije nista a ja sam ocajna sta mi je?Bojim se da se nenakaci neka bolest posto se vratim na normalnu hranu sta da radim?
milena73
Novi član
Novi član

dali je glutenska enteropatija

Post od milena73 »

htela sam da se nadovezem da sam tegobe imala 4-5god znaci povremo prolivaste sluzave stolice,otok nogu ne bas vidljiv i prstiju,grceve i gasove tako da su mi govorili da je iratibilni sindrom i na nervnoj bazi,ali ja nemogu da povezem od cega su tegobe.Od kad sam na dijeti meni je bolje ali sam u medjuvremenu bila na BIOMAGNETNU TERAPIJU i otkriveno mi je da imam intoleranciju na psenicno brasno,jagodu,malinu,kivi,kikiriki,narandzastu boju.ZANIMA ME DALI MOGU TEGOBE DA BUDU OD PSENICNOG BRASNA-samo kao zitaricu,ILI JE TO ISTO STO I NA GLUTEN.Ta terapija mi nije unela previse poverenja jer neznam dali je medicinska metoda jer se radi sa nekim klatnom.MOLIM VAS DA MI NEKO NESTO KAZE MMMMMMMOOOOOOOOOLLLLLLLLLLLIIIIIMMMMM VVVVAAAAAAASSSSSSSS
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovana,

Nisam gastroenterolog, niti alergolog, ali verujem da ste Vi bez prave celiakije. Postoje oralni testovi tolerancije, kao i slozenije analize, o kojima govore strani izvori, ali ne znam d li se rade kod nas. Imam prijateljicu, skolsku drugaricu jos iz dana srednje skole, koja je imala navodno glutensku enteropatiju, a na kraju se ipak ispostavilo da jenema. Ona je i dalje mrsava, i dalje drzi dijete, izbegava odredjene vrste htane, ali kada i pojede po nesto sa glutenom, nema pogorsanja svog stabilnog stanja.

Ako su dosadasnje analize isklucike Crohn-ovu bolest i druge ozbiljnije probleme, ako su Vam uradili irigografiju i pregledali iminoglobuline, ako su uradili RTG tankog creva i ostale pretrage - i kazu Vam da nije u pitanju celjakija, onda im treba verovati, makar na kratko, makar u maloj dozi, u kojoj cete uzeti namirnice koje imaju gluten.

Vise informacija ovde: http://www.emedicine.com/med/topic308.htm

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
milena73
Novi član
Novi član

Post od milena73 »

Hvala doktore za odgovor.Radili su mi irigografiju,pasazu tankih creva i iskljucena je kronova bolest,i ulcerozni kolitis,Nema nista od toga.Ali neznam sta su imunoglobini,ako je to antiglijadinska i endomizijalna anti tela mislim da se tako pise nisam mogla da nadjem rez.pa da procitam to je bilo negativno.Molim vas da mi objasnite malo vise da znam sta da trazim od lekara da proverim i to.Inace jos sam na dijeti i malo sam juce pojela cajne kobasice bojim se da ne preteram od jednom>Nije mi radio tel.pa nisam mogla ranije da se javim.HVALA
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Antitela koja pominjete su deo imunoloskih pretraga - a imunoglobulini su (zbirno i uprosceno) "odbrambene snage organizma:, proteini koje proizvode leukociti. Ako su Vam pomenute analize negatovne, onda zaista nemate enteropatiju poreklom od alergije na gluten.

Dobijate li proliive od obicnog belog hleba?
milena73
Novi član
Novi član

Post od milena73 »

najverovatnije od belog brasna,nisam se usudila da opet probam nesto od brasna jer mi je sad dobro.Nego nakon obilnijeg obroka ili nesto przeno ili peceno dobijam ceste nagone za mokrenje kao da me nesto pritiska proveravala sam i glukozu bila je 5,ali sam na stogoj dijeti i bez secera da ne remetim sist.za varenje tako su mi rekli pa neznam od cega sve to.Sta mi savetujete da krenem da jedem da bih se polako testirala i dali postoji neki test na hranu"MEDICINSKI"jer sam bila na nekom testu biomagnetnorezonantna terapija ali se radi sa nekim klatnom.Ja u to nemam pover.a tu mi je pokazalo da sam alerg.na brasno,jaja malina jagoda kivi kikiriki i narandzastu boju.Hvala sto mi se javljate bas mi puno znaci jer niko nece lepo da me saslusa kad odem kod lekara.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Testovi na nutritivne alergene kod alergologa Klinickog centra.

Generalno, samotestiranje se moze sprovesti po bilo kom redosledu, ali svaka "nova" hrana mora da bude uvedena sa razmakom od 4-7 dana u odnosu na prethodnu hranu.
Odgovori