Intersticijalni kolitis

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin

Odgovori
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Intersticijalni kolitis

Post od etro »

Posle visemesecnih tegoba vezanih za prolivaste stolice i blago povisenih temperatura bila sam hospitalizovana radi ispitivanja i otpustena uz dijagnozu hronicnog gastritisa i hronicnog intersticijalnog kolitisa.
Dobila sam terapiju za H.pylori,ali mi doktor za ovaj oblik kolitisa nije prepisao niti terapiju niti dijetu(na moje veliko iznenadjenje!!) jer on ne smatra da je rec o nekom ozbiljnijem stanju.
Da li neko uopste zna kakva je to dijagnoza i da li ja stvarno treba da budem tako opustena kao i moj doktor?Usput samo da napomenem da sam u periodu od 2 i po meseca usled svojih tegoba oslabila 15 kg.Trenutno ne mrsavim ali ni ne dobijam na kilazi,a tegobe su mnogo umerenije,mada i dalje povremeno imam prolive ili jako ceste i obilne stolice.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Intersticijalni hronicni kolitis je histoloska, ali ne i etioloska dijagnoza. Ukratko - ta "dijagnoza" ne govori nista o uzroku. Gde ste leceni, u kojoj ste bolnici lezali?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
etro
Aktivan član
Aktivan član

Post od etro »

Lecena sam u KBC"B.kosa".Radjena mi je kolonoskopija i biopsije sa sledecim opisom:
1.Isecak sluznice ileuma sa atroficnim kriptama
2.Colitis chronica interstitialis

Inace moj dr kaze:da je u pitanju neko inflamatorno obolenje taj PH opis bi bio mnogo opsirniji,sa raznim objasnjenjima,tipa kako,gde i u kojoj meri...
Mene samo zanima da li je ova dijagnoza (intersticijalni kolitis) nesto sto se tretira odredjenom terapijom ili dijetom, ili bi trebalo da zaboravim na sve tegobe i da ubedjujem sebe kako mi je dobro!? :)
Sumnjicava sam prema stavu svog doktora samo iz razloga sto mi je nekoliko internista upravo iz te ustanove reklo kako moje stanje nije ozbiljno ali bi moglo da preraste u tezi slucaj ukoliko se na vreme i uz pravu terapiju ne reaguje (lekovima i dijetalnom ishranom).
etro
Aktivan član
Aktivan član

Post od etro »

Dopuna:
Pored kolonoskopije sam radila i pasazu creva--b.o. ; antitela na celijakiju tj.antiglijadinska i transglutaminska i to je u granicama normale i gastroskopiju sa dijagnozom hronicnog gastritisa i H.pylori o cemu sam vec pisala.
Samo da napomenem da postoji odredjena vrsta namirnica na koju ispoljavam alergijsku reakciju u vidu iritacije sluzokoze usta i blagog oticanja zlezdi ispod grla a to su za sad orah i kesten.
Moguce je da postoje i druge namirnice koje mi ne prijaju,ali stvarno testiranje nikad nisam obavila,a i to je malo teze uraditi samostalno i u "kucnim" uslovima jer uvek jedem raznovrsnu hranu i ne bih tacno umela da procenim ni da pretpostavim sta mi to konkretno smeta ukoliko reakcija nije momentalna (kao na orah i kesten).
Zanima me gde je i kako moguce ispitati intoleranciju na "odredjene" grupe namirnica?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Zaista bi bilo pozeljno da se urade testovi na nutritivne alergene. mislim da je najbolje mesto institut za alergologiju KCS Beograd.

Pozdrav
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori