Pitanje u vezi biopsije testisa

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
Azospermija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 20, 2006 9:51 am

Pitanje u vezi biopsije testisa

Post od Azospermija »

Pitanje za urologe: Kolika je mogucnost da u biopsiji testisa postoje germinativne celije kod coveka sa azospermijom i FSH hormonom preko 30? Da napomenem da su sve ostale pretrage i funkcije u redu.
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Kad bi se to znalo biopsije se nikad i ne bi radile.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Azospermija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 20, 2006 9:51 am

Post od Azospermija »

Mislim da je pitanje na mestu, jer sam negde procitao da ukoliko je hormon FSH tri puta veci od normale ne postoji sansa da se spermatozoidi uopste proizvode, sto me je totalno obeshrabrilo i nista dobro ne ocekujem od nalaza.
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Pa dobro, vi ste pitali šta vas zanima i samim tim pitanje jeste na mestu. Ali, nije jedina svrha biopsije da se utvrdi da li ima ili nema spermatogonija. Cilj je da se kompletno rasvetli svaki pojednačni slučaj i da se vidi da li je nekakvo lečenje moguće. Dakle biopsiju treba svakako uraditi. Neki nalazi, s obzirom na hormonski profil, jesu verovatniji nego neki drugi, ali verovatnoće nikako ne mogu da zamene neku dijagnostičku proceduru.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Odgovori