Imam 24 godine i aktivno se bavim odbojkom 12 godina. U poslednje 4 godine imala sam problema sa bolom u donjem delu ledja. Za to vreme, 3-4 puta sam se i "ukocila", ali bih vec posle nedelju dana mogla da se vratim na teren.
Medjutim, pre dve nedelje sam na jednoj utakmici napravila neki nezgodan pokret, posle cega dva tri dana nisam mogla sasvim uspravno da hodam. Sada je to proslo, ali i dalje osecam bol u dnu ledja sa desne strane kada stojim ili sedim, kao i "trnjenje" u desnoj nozi. Uradila sam MR i nalaz je sledeci:
'...Poslednja tri IV diskusa pokazuju znake degeneracije, a diskus u nivou L1/S1 ekstrudira paramedijalno sa desne strane...'
Radiolog preporucuje operaciju. Jos uvek nisam bila kod neurohirurga, sto cu svakako uciniti, ali me zanima da li posle ovoga ja mogu aktivno da se bavim sportom i ako je odgovor da koliko dugo treba da cekam. Da li je preporucljivo pokusati sa tretmanom kod nekog "kostolomca"?
[/b]
Diskus hernia i sport???????
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Svakako mislim da bi bilo jako pozeljno da ortoped ili neurohirurg pogleda i vas i MR snimak pre nego sto se odluci da li je operacija potrebna.
Sto se tice daljeg bavljenja sportom, nisam siguran koliko bi to bilo pametno, jer MR pominje degenerativne promene tri diskusa... Prema tome, iako je samo jedan "krenuo u setnju" i poceo da pravi probleme, jos dva su rizicna.
Sto se tice "kostolomaca", pretpostavljam da neko od njih i uspe nesto dobro da uradi, ali meni do ambulante stignu samo oni kod kojih nisu uspeli. Istina, ako nekome pomognu, taj i nema razloga da dolazi do ortopeda. Ipak, sa pomaknutim diskusom ne bih rizikovao...
Sto se tice daljeg bavljenja sportom, nisam siguran koliko bi to bilo pametno, jer MR pominje degenerativne promene tri diskusa... Prema tome, iako je samo jedan "krenuo u setnju" i poceo da pravi probleme, jos dva su rizicna.
Sto se tice "kostolomaca", pretpostavljam da neko od njih i uspe nesto dobro da uradi, ali meni do ambulante stignu samo oni kod kojih nisu uspeli. Istina, ako nekome pomognu, taj i nema razloga da dolazi do ortopeda. Ipak, sa pomaknutim diskusom ne bih rizikovao...
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Degenerativni proces prvo zahvati hrskavicu pa se onda dalje siri i na deo kosti koji je u neposrednoj brzini hrskavice. Na zalost, za sada jos nema nacina da se lekovima od ostecene hrskavice stvori nova i zdrava. U ranoj fazi bolesti postoji mogucnost da se proces zaustavi, ali samo ako se dovoljno rano otkrije.
Hvala puno na odgovorima! Bila sam danas kod neurohirurga koji mi je rekao da ne treba zuriti sa odlukom o operaciji i da treba da pricekam oko mesec dana pa ako se za to vreme stanje ne popravi (i dalje ponekad imam bol u donjem delu ledja s desne strane, slabog intenziteta i ne mogu da napravim neke pokrete), onda ce razmisliti o operaciji.
Tri pitanja:
1. Neurohirurg mi je preporucio da primim 5 inekcija deksazona, ali neki doktori koje poznajem (jedan neurolog i jedan internista) su protiv toga. Koje je vase misljenje o tome?
2. Kako se odredjuje kada je pacijent spreman da pocne sa fizikalnom terapijom?
3. Da li kapsule ArthroGuard mogu da pomognu u mom slucaju?
1. Neurohirurg mi je preporucio da primim 5 inekcija deksazona, ali neki doktori koje poznajem (jedan neurolog i jedan internista) su protiv toga. Koje je vase misljenje o tome?
2. Kako se odredjuje kada je pacijent spreman da pocne sa fizikalnom terapijom?
3. Da li kapsule ArthroGuard mogu da pomognu u mom slucaju?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Od 5 injekcija Deksazona nece Vam biti nista, pod uslovom da dobro jedete, da nemate povisen pritisak i gastritis ili cir. Za svaki slucaj neka Vam se pri ruci nadje Ranisan, a tokom terapije izbegavajte slano, gazirano i kafu.
(Drugi pitanje je CEMU ove injekcije, postoje i bolje medikamentozne terapije, lakse je da dobijete, recimo, DIPROFOS sledecih 3 nedelje, po jednu na 7 dana)
Sa fizikalnom terapijom se pocinje kada se malo kupira bol, onda kada mozete da podnesete vezbe kada se koliko-toliko smiri inicijalni spazam paravertebralne muskulature.
Injekcije koje pominjete su "lekovite" taman koliko i bogojavljanska vodica... Zao mi je, ali takvo je iskustvo mojih pacijenata.
Pozdrav.
(Drugi pitanje je CEMU ove injekcije, postoje i bolje medikamentozne terapije, lakse je da dobijete, recimo, DIPROFOS sledecih 3 nedelje, po jednu na 7 dana)
Sa fizikalnom terapijom se pocinje kada se malo kupira bol, onda kada mozete da podnesete vezbe kada se koliko-toliko smiri inicijalni spazam paravertebralne muskulature.
Injekcije koje pominjete su "lekovite" taman koliko i bogojavljanska vodica... Zao mi je, ali takvo je iskustvo mojih pacijenata.
Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.