Srce ili Pneumotoraks(posledice nakon operacije)

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
benedikt
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 23, 2006 11:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Srce ili Pneumotoraks(posledice nakon operacije)

Post od benedikt »

Imam 23 godine,2004 sam imao operacije na oba plucna krila zbog pneumotoraksa,2006. sam imao ponovljenu operaciju na levom plucnom krilu.PH nalaz odgovara pretezno subpleralnoj intersticijalnoj fokalno i mutilantnoj fibrozi i emfizemu pluca.Poslednjih dana se osecam slabo,brzo se zamaram i setnje koje sam nekada lako prelazio sada ih teze dozivljavam i teze disem.Uradio sam UZ srca i on glasi ovako:
Trivijalni regurgitantni mlaz nad pv koji se vidi kao i kod zdravih.
Srce ocuvane globalne kontraktilnosti (ef 66 % po teich.metodi)urednih kavitarnih dimenzija,normalne debljine zidova.Bez ispada u segmentnoj kontraktilnosti.Dijastolna funkcija ocuvana.Aorta trolisna,ocuvane separacije.Lako parcijalno utiskivanje pmk tokom sistole u la uz dasak mr.
Izmerene brzine i gradijenti nad srcanim uscima u referentnim granicama.
Perikard zadebljao,jaceg ehodenziteta,minimalno raslojavanje perikardnih listova samo u predelu apexa(do 5 mm)-hemodinamski beznacajno.Pritisak 120/80
Uradio sam i snimak pluca i on je u redu,spirometrija zadovoljavajuca.Pregled UZ srca je uradjen u junu ove godine,snimak pluca u septembru.Ja danas osecam pojacano znojenje,bol u grudima oko srca,ponekad nocu dok ne promenim polozaj,teze diasem.Da li je potrebno da ponovo uradim pregled srca ili pluca,stvarno sam ocajan :( .HVALA!!
benedikt
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 23, 2006 11:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od benedikt »

Doktore cini mi se da vam nisam jasno napisao sve.
Prvu operaciju sam imao 15.03.2004. u Institutu u Sremskoj Kamenici i tada mi je bio uradjen taj ph nalaz.
EPIKRISIS:hospitalizovan zbog klinickih i radioloskih znakova spontanog kolapsa levog pluca.Odmah po prijemu uradjena drenaza leve pleure,i pacijent operisan u opstoj anesteziji,kada mu je nacinjena videoasistirana torakoskopija levo,atipicna resekcija oziljno i bulozno izmenjenog vrha levog gornjeg reznja pluca,te abrazija parijetalne pleure levo.Postoperativni tok uredan,incizija sanirana per primam,dren izvadjen.Kontrolni radiogram grudnog kosa uredan.pacijent subjektivno i objektivno u dobrom opstem stanju,kontrolni pregled za dve nedelje,terapija simptomatska.

Drugu operaciju sam imao 4.8.2004.Ph nalaz mi nije radjen!!!Zasto???
Epikrisis:Na radiogramu grudnog kosa prisutni znaci pneumotoraksa desno,nalaz levo uredan.nakon krace preoperativne pripreme pacijent operisan u opstoj anesteziji,kada je videotorakoskopski uradjena atipicna resekcija bulozno izmenjenog vrha desnog plucnog krila uz abraziju parijetalne pleure i drenaza sa jednim drenom.Postoperativni tok protekao uredno.dren odstranjen.Kontrolni radiogram grudnog kosa zadovoljavajuci.terapija simptomska.

trecu operaciju sam imao 29.12.2005(Lepo sam proveo docek Nove Godine :( ) PH mi opet nije radjen.
EPIKRISIS:
primljen je sa recidivom pneumotoraksa levo.Dreniran je levi toraks i izvedena je reoperacija VATS pristupom uz parcijalnu parijetalnu pleurektopmiju(talk pudraza).Postoperativni tok protekao je uredno.Nakon vadjenja drena radiogram grudnog kosa je adekvatan za nacinjenu intervenciju.

Poslednju kontrolu u Sremskoj Kamenici sam imao 16.3.2006. i misljenje je bilo sledece:opste stanje i lokalni nalazi uredni.RTG snimak thoraxa uredan za stanje nakon ovakvih operacija.

Ja sam iz Zrenjanina i poslednju kontrolu,tj snimak sam uradio 29.6.2006 i nalaz je bio sledeci
PA:Naznacena bronhovaskularna sara
snimak uredan.
Nikakve testove u Kamenici nisu hteli da mi rade jer misle da nema potrebe,preporucili su mi samo da radim ispitivanje plucne funkcije i da idem na plivanje.
Ja va ssada pitam Da li je PH nalaz bio dobar za vreme druge i trece operacije,jer u Zr mi kazu da nema govora o emfizemu,a fibrozu nisu ni spominjali,u Kamenici su mi rekli samo da cu taj emfizem pratiti tek za xx godina a o fibrozi takodje ni reci.Da li te bolove koje ponekad osecam kada je promena vremena i kada sam malo napet(posto sam tremaros veliki i panicar)dolaze i zbog priraslica.Molim va sako mozete da mi pojasnite te stvari oko fibroze,da li je imam,priraslicama,i sta da radim,da li mi je zivotni vek smanjen posto sam mlad sve ovo preziveo>U kamenici su mi jednom radili spirometriju i nalazi su bili zadovoljavajuci nakon takvih vidova operacije.PUNO VAM HVALA DOKTORE NA VREMENU!!!
Odgovori