pre 3 nedelje sam osetio promene u zoni levog testisa:tup bol,osecaj blage natecenosti,na dodir koza oko levog testisa je manje nadrazljiva nego ona sa desne strane...Nemam spoljnih promena na polnom organu,funkcije urinarna i polna su ocuvane i nesmetano ih vrsim.Na internetu sam pronasao clanak nakon cijeg citanja sam posumnjao na postojanje tumora.Da bi otklonio sve sumnje odlucio sam da uradim tumor markere za testise:S-beta-HCG,S-AFP,S-LDH.Razultati su dobri i po recima lekara nema malignih promena na organu.Ovo me je smirilo iako su senzacije koje sam opisao i dalje prisutne...Juce sam nakon tusiranja sam izvrsio pregled testisa pipajuci ga i osetio sam cvoric,otvrdnuce gde ga pre nije bilo(mislim da je na pasemeniku ili na semenovodu)naravno opet sam zabrinut i pomalo zbujen zato Vas molim da mi odgovorite na sledece:
1.da li tumor markeri koje sam uradio mogu ukazati na postojanje tumora samo na testisu ili se odnose i na semenovod i pasemenik
2.tumor markeri; da li ukazuju na tumor uvek tj.bez obzira na to da li je maligni ili benigni
3.cvoric koji sam osetio;jel moze biti nesto drugo osim tumora?
Uskoro se iskljucujem sa foruma tako da mi odgovor mozete poslati i na e-mail:[email protected] Unapred Vam zahvaljujem na pomoci[/list]
Molim za savet
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
1. Ti tumor markeri su za testis, a ne za pasemenik ili semevod, ali su tumori na ta dva neverovatno retki.
2. ne luči svaki tumor tumor markere, oni su samo pomoćno dijagnostičko sredstvo
3. taj čvorić može biti nešto drugo, možda neka normalna struktura, postoje razni apendiksi na omotačima testisa, ali ako si napipao nešto idi opet kod urologa. Takođe, prati da li to raste s vremenom. U obzir dolazi i ultrazvuk testisa gde će se lepo videti o čemu se radi.
2. ne luči svaki tumor tumor markere, oni su samo pomoćno dijagnostičko sredstvo
3. taj čvorić može biti nešto drugo, možda neka normalna struktura, postoje razni apendiksi na omotačima testisa, ali ako si napipao nešto idi opet kod urologa. Takođe, prati da li to raste s vremenom. U obzir dolazi i ultrazvuk testisa gde će se lepo videti o čemu se radi.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!