Kronova bolest-ako neko nesto zna

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin

Odgovori
tanjica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 11:04 pm

Kronova bolest-ako neko nesto zna

Post od tanjica »

E vidite kod mene je problem sto su me operisali i to ne nadano misleci da me boli slepo crevo, a onda su mi odstranili 38 cm creva,i i dalje ne ynaju da li je to Kronova bolest ili neka bakterija Yersinia.
Tako da bih ja yamolila nekog ko se vise razume u ovu bolest da mi kaze nesto o njooj i da li sme da se pusi,trenira sport.
Posto ja imam 18 godina
I zanima me da li se ona ponovo javlja?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ja se izvinjavam ako nisam dobro razumeo, ali zaista ne mogu da verujem da se neko zbunio i ne zna da diferencira Crohn od Yersinije. To je malo neverovatno. Crohn ume da recidivira, na zalost. Fizicka aktivnost na njega ne utice. Pusenje NIKAKO, ako ne zbog Crohn-a (kome se i ne zna tacan uzrok), onda zbog svega ostalog stetnog sto pusenje definitivno i pouzdano izaziva.

Pozdrav
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
tanjica
Novi član
Novi član

Post od tanjica »

pa ni ja ne mogu da verujem, vec 3 meseca cekam rezultate da vidim sta mi je.
a inace,rekli su da smem i sve da jedem, jel j amogu da imam neke posledice ako budem jela sve, a posle ustanove da imam kronovu bolest i da li mogu ponovo da me operisu?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ako nemate prolive, fistule i slicno, jedute kao i normalno. Morate da idete na kontrolu i raspitate se, mozda su izgubili Vas patohistoloski nalaz.
tanjica
Novi član
Novi član

Post od tanjica »

a koji su simptomi Yersinie?i da li opet moze da dodje do operacije?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Yersinia se leci antibioticima.
ilia
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Avg 07, 2006 7:14 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od ilia »

Kod Crohnove bolesti dolazi do gubitka telesne tezine zbog smanjene apsorpicije.
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Yersinia enterocolitica je odgovorna za mezenterijalni adenitis i klinički može da se ispolji kao akutni apendicitis – upala slepog creva (bol u stomaku, sa ili bez dijareje, temperatura, leukocitoza). Terminalni ileitis (može se naći i u sklopu Krona) je u istoj regiji i takodje može da izazove tegobe slične akutnom apendicitisu (desnostrani bol i temperatura i leukocitoza...).
Nalaz Yersinia u koprokulturi i pozitivna serologija obično rešavaju dilemu.
Da li ste davali uzorak za koprokulturu pre operacije? Yersinia mora da se naglasi, jer se, čini mi se, rutinski ne radi.
Vaše tegobe su ukazivale na akutni abdomen (urgentno stanje u medicini) i zato ste operisani, pod dijagnozom akutni apendicitis, ali su možda operatori tokom operacije uočili opsežnije promene na crevima suspektne na Crohn-a... Koliko ja znam zbog Yersinia-e se ne seče 38cm creva već se daju antibiotici.
Da li ste ranije imali nekih problema sa stolicom tipa čestih sluzavih stolica sa ili bez primesa krvi?
Odgovori