Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Kako je moguće da se ovo dešava?
PostPoslato: Pon Okt 16, 2006 11:24 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2005 2:32 pm
Postovi: 13
Na nekim prethodnim temama sam pričao o tome da se bavim sportom, ali da mi se zbog anksioznosti povremeno javlja strah da mi se nešto može desiti sa srcem od napora na sportu. I taman se umirim, doktori mi objasne da sam zdrav i da mi se ništa tragično ne može desiti, kada pročitam u Večernjim novostima ovakvu vest:

Citiraj:
Košarkaš Danilovgrada Petar Vukasojević (19) u subotu je, od posledica teškog srčanog udara, umro na parketu dvorane OŠ "Jugoslavija" u Baru, za vreme utakmice svog tima sa Mornarom.

Tragedija se dogodila u 16. minutu susreta, kod rezultata 38:37 za Mornar, kada se Vukasojević, koji je samo nekoliko trenutaka ranije izašao iz igre, stropoštao se na parket, uz jake trzaje tela. Nedugo zatim u dvoranu je stigla i ekipa Hitne pomoći i posle bezuspešne reanimacije elektrošokovima, Vukasojević je prebačen u barsku bolnicu. Pomoći, međutim, nije bilo...


Da ne citiram dalje, kažu da dečko nije imao problema sa zdravljem i da je prošao zdravstvene preglede na početku sezone.

Ako se to desi dečku od 19 godina koji je aktivni sportista i potpuno je bio zdrav, kako ja onda da se ne plašim da se tako nešto može dogoditi i meni? Moje pitanje doktorima (pre svega doktoru Ivici, pošto on ima najviše strpljenja sa nama Internet pacijentima), da li je stvarno moguće da se ovako nešto desi potpuno zdravom mladiću?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 16, 2006 3:22 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Vrlo je mogu ce da se to desi, i sportisti i onima koji to nisu, ALI time se ne smes opterecivati, jer ce te to ubiti (pre nego iznenadni infarkt :lol: )!!!!

"Kako nam je zapisano tako ce i biti" i treba da iskoristimo ovo vreme ovde na najbolji moguci nacin, a ne da se opterecujemo stvarima koje bi eventualno mogle da se dese!

I ja imam istih problema kao i ti, evo, bas danas mi je jako oscilirao pritisak od 120/85 (koji je za mene previsok) i srce mi je mnogo jako lupalo, i celo telo mi se treslo, i zuc me je bolela nakon toga :cry: (i da, jako sam se uplasila, i mislim da se od tog straha tresem, a mozda i ne??!! :o ), da bi mi nakon samo nekoliko minuta pritisak opao na 80-50. Tada sam zaspala. Za sada sam ok, ali i dalje imam prisutnu nervozu i strah, stalno trcim u wc.


Prema tome, sve ovo ti ne pisem napamet, i razumem tvoje strahove (imam ih i ja :oops: :cry: ).


Eto, ako ti je za utehu....................nadam se da ce i dr Ivica da se javi!!


Pozdrav i sve najbolje, Majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 16, 2006 3:38 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Pozdrav.

Na zalost, moguce je. Sportisti koji se bave sportom profesionalno trebalo bi da budu podvrgnuti SUPRAMAKSIMALNOM testu opterecenja, za razliku od nas - amatera i rekreativaca, za koje je dovoljan i submaksimalni test. Cesto se, medjutim, ovo zaobilazi, pa se desavaju ovakve, takozvane, naprasne smrti. Uzrok njima najcesce su prukrivene aritmije, odnosno ektopicna zarista koja proizvode dopunske impulse samo kod najvecih opterecenja. U sportskoj medicini postoji primer americkog atleticara koji ima verifikovanu ovakvu aritmiju, njemu srce doslovno pri pojedinim naporima ulece u fibrilaciju, ali su mu ugradili svojevrsni defibrilator, koji radi kao i pejs-mejker, i prakticno ga ozivljava kadgod mu se desi aritmija.

Drugi najcesci uzrok naprasne smrti posle ovih iznenadnih aritmija jeste pucanje aneurizmi, urodjenih prosirenja krvnih sudova u mozgu. One se tesko detektuju, poznata je izreka da "svako od nas nosi bombu u glavi" i najcesce se fatalmi ishod desi onda kada kod mladih ljudi (sto nije retko) postoji neregulisana hipertenzija.

Pouka i zakljucak: i rekreacija i vrhunski sport zahtevaju veoma oprezan pristup, detaljne preglede i medicinski nadzor. Ovo govorim ne samo kao specijalista opste medicine, vec i kao dugo godina aktivan lekar u sport, clan sportskih medicinskih komisija i trener kluba za dziu-dzicu i japansko macevanje...

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 16, 2006 11:05 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 1:33 am
Postovi: 1329
Lokacija: BEOGRAD
Evo o tome sam i ja pisala nekoliko puta

Citiraj:
I taman se umirim, doktori mi objasne da sam zdrav i da mi se ništa tragično ne može desiti, kada pročitam u Večernjim novostima ovakvu vest:


Obzirom da se čupam da ne gutam nikakve lekove protiv raznih fobija ,strahova...prosto se pitam da li ću uspeti da se sama izborim ,jer je dovoljno da čujem nešto ovog tipa i da me podseti na moja razmišljanja o smrti(tj strahu od iste) :cry:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 17, 2006 1:16 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
minjab,

Zivot je predivan i prekratak, kao voznja na ringispilu, uzaludno je pokvariti uzitak zaljenjem sto ce jednog casa voznja da se prekine. Uzivajte, ovde i sada. Carpe diem. Od tanatofobije koristi nema. Pozdrav!

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 17, 2006 1:54 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 1:33 am
Postovi: 1329
Lokacija: BEOGRAD
Znam i potpuno ste upravu ali....neki put baš pokleknem ,prevelika razmišljanja i ponekad dosta slobodnog vremena mogu da doprinesu GLUPIM mislima da me ne ostave na miru.Samo da mogu bebicu da dobijem- mislim da bi sve to bilo iza mene i te aritmije i koje kakvi strahovi i ......
Puno pozdrava dr.Ivici i slušam Vaš savet :wink:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 57 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: