Osip, svrab nakon korišćenja kortikosterodia

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
alokin87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 24, 2016 10:07 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Osip, svrab nakon korišćenja kortikosterodia

Post od alokin87 »

Zdravo svima,

Pre nekog vremena doživeo sam povredu zgloba ruke, nakon čega sam krenuo na fizikalne terapije strujama. Nakon prvih 5 termina, zglob je počeo da me svrbi neizdrživo, bukvalno sam se budio noću kako bih se češao, te mi se od silnog češanja na ruci stvorilo crvenilo nekakav deblji sloj, koji zahvata tačno tu regiju na kojoj su mi stavljane gaze natopljene kalijumom tokom terapije.

Fizikalnu terapiju sam prekinuo, pa sam otišao kod dermatologa da vidim šta mi je činiti povodom novog problema. Doktor mi je prepisao Belogent (kortikosterorid) - ujutru i uveče, kao i Pantenol.

Međutim, nakon dva dana primene Belogenta i Pantentola, počeli su da me svrbe i ostali delovi tela. Najpre leva nadlaktica i podlaktica, zatim desna butina i oba pazuha. Pritom, stanje sa zglobom desne ruke se poboljšalo, otok je nestao. Ipak, prekinuo sam korišćenje Belogenta, a od juče i Pantenola, ali svrab se još uvek ne smiruje.

Ono što mene zanima je šta može biti uzrok tog novog naleta svraba, da li nanošenje kortikosteroidne kreme na jednom delu tela uopšte može da izazove osip na drugim delovima?

Hvala.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Re: Osip, svrab nakon korišćenja kortikosterodia

Post od aaaca »

Да ниси добио шугу? Она је нешто учестала последњих година.
alokin87
Novi član
Novi član

Post od alokin87 »

@aaaca To je i meni u jednom trenutku prošlo kroz glavu, da se možda usled loše higijene tih gaza koje su mi stavljali razvila šuga, ali dermatolog kod kojeg sam bio tvrdi da nije u pitanju šuga već dermatitis, pošto je crvenilo na spoljnjem delu šake kao olovkom ograničeno isključivo na deo na kojoj su mi stavljane gaze.

S druge strane, ostaje nejasno kako se odjednom svrab/osip javio na drugim delovima tela i to baš nakon što sam počeo da nanosim Belogent i nakon što je šaka počela da se oporavlja.

U svakom slučaju, idem opet kod dermatologa sledeće nedelje, baš me zanima šta će ovoga puta da kaže.
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Lokalna terapija nije mogla da utice na svrab na drugim delovima tela.
Ovako bez toga sam sam video kako to izgleda mogu da posavetujem Eucerin uljanu kupku sa tusiranje, kratko tusiranje mlakom vodom, lagano tapkanje peskirom umesto energicnog brisanja. Ukoliko si u mogucnosti da kupis Cicaplastic baume b5 kremu, ne bi bilo lose posle tusiranja da se nanese na regije koje svrbe.
To ces se sve dogovoriti sa dermatologom. Mozda bi bilo uputno 10 dana da se piju antihistaminici.
alokin87
Novi član
Novi član

Post od alokin87 »

@Shomy Hvala puno na savetima, predoložiću ih i dermatologu.

Kad pomenu tuširanje, male su šanse za tako nešto, ali opet vrlo moguće da sam nekako putem peškira i eventualnim ostacima kortikosteroidne kreme na njemu uspeo da iritiram ostale delova tela.
Odgovori