Gljivice ili neurodermatitis?

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
Alt25
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 27, 2016 7:22 pm

Gljivice ili neurodermatitis?

Post od Alt25 »

Pre nekoliko godina na cevanici noge mi se pojavilo nesto identicno kao na slici.
Slika
Posle mesec dana otisao sam kod dermatologa u dom zdravlja i ona mi je dala Didermal da mazem i da dodjem za 7 dana. Nakon sedam dana je to nestalo ali se opet pojavilo pa sam opet otisao i dobio mast Elocom. Na receptu mi je pisalo nesto kao dermatitis mumerlord. Ja sam malo proguglao i nesto takvo nisam nasao pa sam pomislio da pise dermatitis numulare sto se moze naci na netu. I tako se to opet pojavilo jos rasprostranjenije i nekako nepravilnije rasporedjeno. Potom sam resio da odem u Dzordza Vasingtona gde su mi dali Klobetrazol i dijagnostikovali Lichen Simplex iliti neurodermatitis na bazi malo trljanja po promeni na kozi i uz postavljeno pitanje cime se bavim (pretpostavljam da bi utvrdili da li mi je stresan posao). Medjutim ja ne osecam da sam pod nekim stresom a narocito ne pod stresom 4 godine koliko ovo traje. Ono sto ja nisam stigao da kazem nijednom dermatologu je da imam macku i da mi se ovo pojavilo otprilike kada smo je nabavili (nisam bas sasvim siguran dal pre ili posle ali u to vreme). Sada mi je ova promena rasporostranjena u predelu ispod kolena na raznim mestima i deluje kao ljuspava koza. Ja sam sam koristio Eucerinov Atopic Control ali uopste ne utice na promenu ni malo. Pre oko mesec dana macka nam se olinjala po stomaku i veterinar sluti da su gljivice pa sam napokon posumnjao i na to. Ono sto mene zanima je da li bi ovo mogla da bude gljivicna infekcija koju umisljeni dermatolozi nisu u stanju da identifikuju vec naslepo pucaju pa ima lakse da daju kortikosteroide? Takodje me zanima da li bi nesto kao Kanesten krema moglo da resi ovo i da li moze da mi naskodi ako je probam bez lekarskog nadzora? Hvala unapred!
Alt25
Novi član
Novi član

Re: Gljivice ili neurodermatitis?

Post od Alt25 »

P.S. definitivno nisam alergican ni na jednu hranu jer sam sa svime prestajao na par nedelja ali promeni nista nije bilo. Ako su gljivice cudno mi je da se organizam do sada nije izborio sa tim a ako je neurodermatitis nije mi jasno kako se tako cesto menja njegov izgled. Od onoga sto vidite na slici do cisto ljuspave koze bez ikakvog crvenila. Sunce ne utice na promenu uopste. Mogu ja opet do dermatologa ali sam se poprilicno umorio. Svrbi po nekad ali me ne ometa uopste u funkcionisanju.

Inace dermatolozima svaka cast kako lose vrse ispitivanje pacijenta. Svi kao da su Bogovi, sve znaju kad vide.
dr Trojanović
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Dec 05, 2014 11:47 am

Post od dr Trojanović »

Potrebno je da se ne pere promena nekoliko dana,a zatim uraditi bris i kulturu na gljivicu.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Post od aaaca »

Гљивице можеш да елиминишеш содом бикарбоном.
SaraDimit
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 29, 2016 8:32 pm

Post od SaraDimit »

Dobro vece!

Odmah da se ogradim - nisam lekar. Ali evo price, mozda i pomogne: moj suprug i ja smo prosle godine usvojili mace. Ubrzo smo videli da mace gubi dlaku u pecatima. Moj suprug je nakon nedelju dana dobio bledo-crven pecat na stomaku,a onda je taj pecat avanzovao u nesto jako slicno ovome sto ste vi prikazali. I prosirilo se. Terapija je ukljucivala oralne antigljivicne preparate kao i kreme. I bogami, borili smo se par meseci. Gljivica se zove "ringworm", pretrazite na internetu.

Sve najbolje!
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Alt25
Novi član
Novi član

Post od Alt25 »

Da li neko strucan moze da mi kaze da li bi kortikosteroidi kao sto su Didermal, Elocom i Klobetrazol uklonili gljivice na odredjeno kratko vreme. Ako to nije slucaj onda su dermatolozi u pravu kada su mi dijagnostikovali dermatitis. Kako uopste napraviti razliku izmedju dermatitisa i gljivicne infekcije? Hvala unapred.
Odgovori