Godinama vec mučim muku sa SD. Par puta sam bio kod kožnog i oba puta su mi prepisani šamponi koji su samo ublažavali efekat. Od šampona sam koristio / koristim: Kelual Ducray, Mycoseb, Fitoval i jedan nemački kome sam zaboravio ime. Koristim i ricinusovo ulje.
Imam crvenilo i oko nosa, ispod donje usne, i crvenu ili bolje reći ljubičastu fleku ispod leve miške koja, ako ne mažem mašću, postaje šira. Za lice i tu fleku koristim Elocom mast koja pomaže.
Problem je sto u poslednjih godinu dana stanje se znatno pogoršalo. U to vreme sam koristio Mycoseb, koji je u medjuvremenu potpuno postao neefikasan. Svrab temena glave je postao nesnosljiv; perutanje, a izgubio sam poprilično kose. Koža glave je izuzetno masna, i situacija je postala nesnošljiva. Nisam išao kod kožnog jer mi je muka od doktora koji prepisuju skupe šampone u preporučenim apotekama, jer možda uzimaju deo procenta od prodaje.
Dosta sam čitao na temu SD, i neki tvrde da je potrebna promena 'iznutra' da bi se videli rezultati spolja - ishrana, zdrav život itd, neki tvrde da je nasledna, itd.
Moja pitanja su sledeća:
Jel moguće da je uzrok seboreja neka gljivica, recimo kandida? Neka specifična bakterija? I kako je otkriti?
Kažu da je krucijalno koristiti šampon koji sprečava lučenje loja. Koji je najbolji (ne nužno i najskuplji, nadam se

Pomagajte!