sta imam?

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
stendec
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 18, 2006 9:36 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

sta imam?

Post od stendec »

imam alergiju na polen trava i korova (dok je ambrozija bila u jeku nije mi bilo bas svejedno ), pritom sam i pusac (nadam se ne jos dugo)...

blagi kasalj me prati celog zivota, veoma cesto sam pio "bronhi" sirupe kao klinac... Pre skoro dve godine sam poceo da izkasljujem blago krem obojen "sekret", sto je bilo praceno sa VEOMA teskim jutarnjim disanjem (sa culnim "sviranjem" ili shishtanjem pluca)... Tad sam otisao kod doktora i uradio RTG pluca (nisam spirometriju)...

Uglavnom, doktor mi nije dijagnoziro nijedno oboljenje (naravno savetovo mi je hitan prestanak pusenja), ali mi je rekao nesto kao da mi pluca idu malo u "S", dok j gledao RTG (?!da li neko zna to da mi to objasni) i da je to razlog + alergija + pusenje, shishtnju, izkasljavanju i nedostatku daha ujutru?! Naravno i on je na slusalicama cuo shum iz pluca...

Rekao mi je da koristim Fluimucil 200 granule, koje mi vise nego pomazu, pogotovo kad ih uzmem pred spavanje... Znatno sam smanjio cigare tako da se situacija prilicno sredila. Izkasljavanje se skoro skroz povuklo, ali ponekad imam probleme sa disanjem ujutru, a nekad i pred spavanje. Inace nocu disem na usta, a grlo mi je cesto upaljeno...
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm

Post od drecun »

Prosto prestani da pušiš, a ne bi bilo loše i da te pregleda ORL da se vidi je li sve u redu sa gornjim respiratornim traktom, zbog tog noćnog disanja na usta. Izvinjavam se što upadam u tuđe dvorište :D
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
stendec
Novi član
Novi član

Post od stendec »

Drecun, angazovacu te kao licnog doktora :D
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Mlada sam doktorka i sigurno treba još mnogo da učim, što stalno i radim, ali za izraz da pluća idu malo u »S« prvi put čujem. Možda je neko od starijih kolega čuo, pa će vam/ nam odgovoriti...
Za veoma izraženu skoliotičnu kičmu (kičma ide u stranu u »S«) se smatra da može da bude jedan od faktora rizika za probleme koje vi imate, možda je vaš doktor na to mislio...
Vi imate dva faktora rizika (alergija i pušenje), a ako je ovo da imate skoliotičnu kičmu tačno i treći – mada to nije toliko ozbiljan faktor rizika kao prva dva, zato pomozite sami sebi i rešite se jednog - prestanite da pušite.
Kolega Drecun, vas je dobro posavetovao da zbog tog disanja na usta i upaljenog grla posetite ORL specijalistu. Možda su vam uvećani krajnici ili vam je zapušen nos zbog alergije pa dišete na usta što isušuje sluzokožu usta i ždrela i dovodi do njene upale.
Da vam savetujem kapi za nos ovako napamet ne ide, zato posetite ORL specijalistu da vas on pregleda i utvrdi pravi razlog i propiše vam adekvatnu terapiju.
Sve najbolje!
stendec
Novi član
Novi član

Post od stendec »

da upravu ste za kicmu, imam bas blago povijen gornji deo ka napred, to je doktor isto pomenuo ali videite ja sam zaboravio :)
rekao je da pluca pocinju da idu u "S" 100%, mislim nije to spomenuo, nego naveo vise puta kao glavni razlog problema, posledicu navedenih faktora rizika.
Možda su vam uvećani krajnici ili vam je zapušen nos zbog alergije pa dišete na usta što isušuje sluzokožu usta i ždrela i dovodi do njene upale.
Da krajnici su mi malo uvecani celog zivota. Jos kao klinac su bila podeljena misljenja doktora, vaditi ih ili ne... sta sad da se radi sa njima? imam 23god

Kakav mi je raspored poseta doktorima?
1) ORL (pregled, brisevi...
2) pulmolog (pregled, spirometrija...

Gde u bgd-u ima institucija gde mogu da uradim sve ovo? da se ne bih setao tamo i amo...

Rado bih cuo misljena dr. Ivice i dr Branislava, vidim da je ovo njihov fah
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovani,

Iako mi nije ovo u potpunosti fah, jer nisam pulmolog ni pneumoftizilog, radim sa dosta plucnih bolesika, a i nekada davno sam diplomirao na plucnim bolestima (u vreme kada je postojao diplomski na Medicini). Potrebno je da uradite spirometriju. Krivina skoliozne kicme moze da uzrokuje smanjenu plucnu ventilaciju, bas kao sto je rekla sjajna koleginica DrM. Smetnje u tom aspektu otkrivaju se i bodi-pletizmografijom (reci ce Vam pulmolog). Krajnike treba odstraniti ako su:
1) atroficni, nefunkcionalni i u kriptama se nagomilava detritus, hrana i ostalo sto daje upale, zadah itd.
2) ako svojim uvecanjem (gradus 3) ometaju respiraciju ili akt gutanja i govora
3) ako se pale cesto tokom godine (prema jednom vodicu dovoljno je 3 puta godisnje).

Svakako prestanite da pusite.

Najboje mesto u Beogradu je svakako Institut za plucne bolesti pri Klinickom Centru.

U medjuvremenu, koristite NASONEX sprej za nos, jednom dnevno, u obe nozdrve.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Koliko često vi imate ta gušenja i nedostatak vazduha? Samo ujutru kad iškašljavate ili i tokom dana? Ako vam fluimucil olakšava tegobe, onda ne bi trebalo da bude nekih većih promena na spirometrijskom nalazu.

ORL specijalista bi trebalo da proceni da li su hipertrofisane tonzile uzrok vašeg noćnog disanja na usta i čestih faringitisa ili možda imate pojačan sekret koji se iz sinusa sliva niz zadnji zid ždrela, a ta dva problema mogu biti i istovremeno prisutna. Tonzilektomija kao opcija svakako postoji, ali ako hipertrofisane tonzile nisu uzrok (ili nisu jedini uzrok) vaših problema onda tonzilektomija neće doneti olakšanje.

Uput za bris vam može dati i vaš lekar opšte prakse ili će vam se sve to uraditi na ORL kabinetu.

Vi se prvo javite vašem lekaru opšte prakse, a on će već proceniti da li treba i kuda treba da vas dalje pošalje.

Sve ovo možete da uradite u svom domu zdravlja, ako ste student na studentskoj poliklinici, na VMA kao civilno lice koje plaća uz prethodno zakazivanje.

Sve najbolje!
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Dr Ivice, poslasmo skoro istovremene poruke!
Hvala na komplimentu! :D
Odgovori