Sarkoidoza pluca

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
pikse
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 11, 2006 7:33 am

Sarkoidoza pluca

Post od pikse »

Dijagnostikovana mi je sarkoidoza pluća. Zanima me kako nastaje ova bolest? Da li može da se izleči; ako može kako i koliko dugo traje lečenje? :(
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Sarkoidoza je bolest kojoj se zapravo i ne zna pravi uzrok, po klinickoj slici nalikuje malo tuberkulozi, ali se prevashodno leci kortikosteroidima. Zavisno od vrste (nalaz na plucima, opseznost promena i slicno), sarkoidoza se leci od 6 meseci pa nadalje. Imam pacijenta koji je upravo poceo da radi, posle 6 meseci lecenja. Lecenje treba poveriti pulmolozima sa Institita za TBC i bolesti pluca Klinickog Centra Srbije.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
pikse
Novi član
Novi član

Post od pikse »

Da li osoba koja je u potpunosti izlečena od sarkoidoze pluća može da bude davalac krvi?
pikse
Novi član
Novi član

Post od pikse »

Šta se ustvari događa sa plućima osobe koja boluje od sarkoidoze?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Obzirom da se ne zna etiologija sarkoidoze, dobrovoljno davanje krvi nije prihvatljivo. Kod sarkoidoze se u plucima stvaraju ognjista slicna ozilknom tkivu, upalni centar oko koga se nakupljaju vezivne celije. Ukratko se to opisuje kao fibroza pluca, koja se vidi na rendgenu u razlicitim oblicima, najcesce kao slika "snezne mecave", a na ventilaciju se odrazava smanjenjem ukupnog kapaciteta.
pikse
Novi član
Novi član

Post od pikse »

Šta je ACE enzim i kakva je njegova uloga u praćenju razvoja sarkoidoze pluća?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ako nije problem engleski jezik, evo POTPUNOG odgovora:

http://www.labtestsonline.org/understan ... /test.html

Pozdrav!
pikse
Novi član
Novi član

Post od pikse »

Šta su kortikosteroidi, kako deluju u organizmu osobe koja ih koristi? Da li nakon dužeg korišćenja mogu da izazovu neželjene efekte i koje? Zašto ne može naglo da se prestane sa njihovim korišćenjem?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Predugacko za pisanje. Javite mi se telefonom, lakse je da se isprica. Ma zar je moguce da Vas lekar to ne zeli da Vam objasni?? Jeste li pokusali da ga pitate? Mi smo po zakonu (a i po svim nacrtima buduceg etickog kodeksa Lekarske Komore) u obavezi da objasnimo SVE sto pacijent zeli da zna o svojoj bolesti, tretmanu, nezeljenim dejstcima i slicno...

Pozdrav.
Odgovori