molim za savjet,kiphoscoliosis,operacija,da ili ne
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
molim za savjet,kiphoscoliosis,operacija,da ili ne
Imam kcerku od 16 godina kojoj je dijagnostikovano kiphoscoliosis thoracalis idiophatica,i, nadam se da sam ispravno napisao, i preporucena je operacija, jer kako mi je receno to ne moze da se ispravi nikakvim vjezbama, pa me zanima da li ipak postoji ikakva mogucnost da se to rijesi na drugi nacin.Jos je napomenuo da je iskrivljenost zapocela i u donjem djelu kicme i da nema druge mogucnosit osim operascije,pa me zanimaju slicna iskustva.Unaprijed zahvaljujem svima na odgovoru
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Kifoskolioza je deformitet kicmenog stuba kod koga su udruzeni savijanje napred (kifoza) i savijanje u stranu (skolioza). Nacelno se moze leciti vezbama, nosenjem midera ili operacijom, a i kombinacijom navedenih nacina lecenja.
Potreba za operacijom zavisi od stepena deformiteta i od eventualne ugrozenosti drugih organa (srce, pluca), kao i od eventualnih pratecih bolesti. Niste napisali koliko stepeni ima svaka od komponenti deformiteta, kao i da li boluje od jos neke bolesti, kao i da li ima problema sa srcem ili plucima.
Potreba za operacijom zavisi od stepena deformiteta i od eventualne ugrozenosti drugih organa (srce, pluca), kao i od eventualnih pratecih bolesti. Niste napisali koliko stepeni ima svaka od komponenti deformiteta, kao i da li boluje od jos neke bolesti, kao i da li ima problema sa srcem ili plucima.
Kao prvo da Vam se zahvalim na odgovoru, nisam bio u mogucnosti ranije da Vam odgovorim, zato sto sam bio zaokupljen skupljanjem sredstava za operaciju koja ovdje u Tuzli kosta 14 hiljada maraka. U prijasnjem nalazu 2005g. konstantovana je samo skolioza u vidu slova s, a zatim upucena vertebrologu.
Nalaz I misljenje specijaliste vertebrologa jeste slijedece:
-scoliosis thoracalis idiophatica
-uvidom u klinicki nalaz I rtg snimka postavi se indikacija za operativnim lijecenjem…
I kako mozete zamjetiti da je doctor vrlo skrt na rijecima tako da ni nama nista vise nece da kaze o tome nego kad ga god sta upitamo on samo kaze operacija, operacija, I na nase insistiranje koliki je stepen iskrivljenja onako usmeno nam je rekao 65 posto, I to je sve sto smo dobili od njega, a sad nas jos zanima hoce li njoj ta operacija u potpunosti pomoci, postoji li kakve nus pojave, cijenio bih svako iskustvo o ovome.
Hvala mnogo.
Nalaz I misljenje specijaliste vertebrologa jeste slijedece:
-scoliosis thoracalis idiophatica
-uvidom u klinicki nalaz I rtg snimka postavi se indikacija za operativnim lijecenjem…
I kako mozete zamjetiti da je doctor vrlo skrt na rijecima tako da ni nama nista vise nece da kaze o tome nego kad ga god sta upitamo on samo kaze operacija, operacija, I na nase insistiranje koliki je stepen iskrivljenja onako usmeno nam je rekao 65 posto, I to je sve sto smo dobili od njega, a sad nas jos zanima hoce li njoj ta operacija u potpunosti pomoci, postoji li kakve nus pojave, cijenio bih svako iskustvo o ovome.
Hvala mnogo.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Operacija se sastoji u tome da se kicma ispravi i ukoci u ispravljenom polozaju. Svrha metalnih "osiguraca" je da kicmu odrze u uspravljenom polozaju dok prsljenovi ne srastu dovoljno dobro jedni za druge. (Ovo maksimalno pojednostavljujem jer pretpostavljam da vas ne interesuju tehnicki detalji operacije, vec njena sustina).
Od stepena deformiteta pre operacije zavisi da li ce biti potpuno ispravljen ili ce ipak jedan manji deo deformiteta zaostati.
Glavni problem posle operacije je sto savijanje kicme u operisanom delu nece biti moguce. Kod svake operacije, pa i ove, postoji rizik od komplikacija ali se u principu preduizmaju sve mere da se komplikacije sprece.
Od stepena deformiteta pre operacije zavisi da li ce biti potpuno ispravljen ili ce ipak jedan manji deo deformiteta zaostati.
Glavni problem posle operacije je sto savijanje kicme u operisanom delu nece biti moguce. Kod svake operacije, pa i ove, postoji rizik od komplikacija ali se u principu preduizmaju sve mere da se komplikacije sprece.
Prvo da Vam zahvalim na tako brzom odgovoru. Vas citat:je da kicmu odrze u uspravljenom polozaju dok prsljenovi ne srastu dovoljno dobro jedni za druge-a nama je receno da su ti implantanti zapravo trajni, da se nece vaditi i da iz tog razloga operacija kosta koliko je gore navedeno, ali mene prvenstveno interesuje da li je ucinak stopostotan jer smo kontaktirali jednog doktora iz Banjaluke i on nam je rekao da su sanse pola pola i da curica moze ostati trajno nesposobna i da li Vi mozda mozete mi reci odnosno preporuciti nekog specijalistu kojem bi se mogao obratiti da je jos jednom pregleda prije operacije.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Ne znam tacno koji su implantati u pitanju, ali je princip operacije isti, tj. ono sto sam ranije napisao. Implantati nisu potrebni kad prsljenovi dovoljno srastu, ali je njihovo vadjenje previse komplikovano i zato se izbegava. Naime, da bi se oni izvadili, mora da se "razbije" kost koja je u medjuvremenu srasla oko njih a to jako otezava samu proceduru i znatno povecava sve rizike.
Sto se tice ucinka operacije, on zavisi od stepena deformiteta pre operacije (sto je veci deformitet, manja je mogucnost potpunog ispravljanja) i starosti pacijenta. Ne znam na sta je mislio doktor iz Banjaluke kada je rekao da su sanse pola-pola. Ako je mislio na trajnu nesposobnost, ne bih se slozio. Oduzetosti posle operacije kicme zbog iskrivljenosti su izuzetno retke, mada se desavaju.
Sto se tice konsultacije, ekipa lekara koji se bave kicmom na "Banjici" u Beogradu radi ambulantu petkom. Pregledi se zakazuju na 011-3672-921.
Sto se tice ucinka operacije, on zavisi od stepena deformiteta pre operacije (sto je veci deformitet, manja je mogucnost potpunog ispravljanja) i starosti pacijenta. Ne znam na sta je mislio doktor iz Banjaluke kada je rekao da su sanse pola-pola. Ako je mislio na trajnu nesposobnost, ne bih se slozio. Oduzetosti posle operacije kicme zbog iskrivljenosti su izuzetno retke, mada se desavaju.
Sto se tice konsultacije, ekipa lekara koji se bave kicmom na "Banjici" u Beogradu radi ambulantu petkom. Pregledi se zakazuju na 011-3672-921.