stenjanje, grcevi, spavanje na ledjima

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Dejna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 22, 2004 11:28 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

stenjanje, grcevi, spavanje na ledjima

Post od Dejna »

Ako neko zna da mi da neki savet, bila bih mu zahvalna. Imam bebu od mesec i 10 dana. Nocu spava, ali negde od 2, 3 sata ujutru pa sve do 5,6 neprestano stenje i okrece se, mnogo je nervozna i nemirna. To ne zvuci strasno, ali je strasno gledati to. Dete se prosto muci. Sve vreme su mu okice zatvorene, znaci sve se to desava u snu. Zanima me da li su to mozda grcevi, tj. da li mogu u tom obliku da se jave (u snu).
I jos jedna stvar me zanima... Uvece on sisa, a posle toga ga stavim regularno na bok zbog bljuckanja. On zaspi, ali se ubrzo okrene na ledja. Ja ne znam da li da ga ostavim tako na ledjima ili da ga okrecem na bok, sto trenutno i radim celu noc. Da li je opasno ostaviti bebu tako da spava na ledjima tokom noci dok oba roditelja spavaju i beba je bez nekog posebnog nadzora. Ovo pitam jer sam citala da u snu moze doci do bljuckanja i ne daj boze, gusenja kao posledice...
Hvala unapred!!!
sprle
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 2:39 am

Post od sprle »

Opasno je bebu stavljati da spava na stomaku, na ledjima nije. Jedino ako dete bas povraca ( a ako samo bljucka nije strasno ). U svakom slucaju, ako se plasis, mozes dete staviti na bok, a oko njega postaviti branike u vidu recimo urolanog frotira ili neceg slicnog, kako ne bi moglo da se obrne. Ali vodi racuna da mu rukicu lepo namestis, zbog cirkulacije. Ako spava na boku, onda nije lose menjati iz noci u noc stranu kreveca. Da bi se lobanja lepo formirala i da se ne bi pojavila ostrvca bez kosice.
Sto se tice stenjanja, najbolje je da odvedes dete pedijatru da ga pogleda. Mada najverovatnije spava nemirno, jer je vecim delom sna u REM fazi, pa kao posledicu mozes cuti cvilenje, jecaj, komesanje...Taj period aktivnog sna, sa snovima se vremenom smanjuje, pa posle spavaju mirnije.
Dejna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 22, 2004 11:28 am

Post od Dejna »

znam da dete koje spava na boku treba da se podupre, ali u nasem slucaju to nema efekta. Ma dok se okrenes, on je vec na ledjima, odgura se nekako. Mislim da sam ja redak fenomen cija beba spava celu noc, ali zato ja ne spavam nego svaki cas palim svetlo i proveravam, vracam ga u polozaj na bok i sl. Mnogo puta sam naisla na termin sindrom smrti u kolevci (pu pu daleko bilo) i posto ne znam nista o toj pojavi, opteretila sam se samo tako.
Hvala najlepse za odgovor
sprle
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 2:39 am

Post od sprle »

Pa bas zbog SIDS-a, sindroma iznenadne smrti bebe, preporucuje se spavanje na ledjima. Nikako na stomaku. Najbezbednije je na ledjima, pa na boku, a na stomaku se nikako ne preporucuje. Probaj da se menjas sa suprugom tokom noci, jer mi je jasno da ne mozes mirno da spavas, mada zaista nema potrebe da se plasis. Za SIDS ( daleko bilo ) potrebno je mnogo vise elemenata nesrecnih. Sem toga, to da je taj sindrom prisutniji u Americi, govori u prilog cinjenica da oni svoju decu drze u posebnoj sobi od samog rodjenja, pa ne mogu ni da ih cuju na vreme. Razmisljaj pozitivno, ne sekiraj se.
Angvicija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 14, 2005 11:43 am

Post od Angvicija »

Moj malisa ima 3,5 meseci i isto tako spava, i vrti glavom sa jedne strane na drugu i nesto se tako muci.
Tako da ili sanja ili mu nesto smeta bole ga usi ili grcevi...ni ja vise ne znam. Ali slobodno ga pusti da spava na ledjima pogotovo ako drzi glavicu sa strane.
Asja
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2006 3:51 pm

Post od Asja »

[quote="sprle"]Opasno je bebu stavljati da spava na stomaku, na ledjima nije.
JA SE NE SLAZEM SA GORE NAVEDENOM KONSTATACIJOM CLANA ,,SPRLE,, IZ PROSTOG RAZLOGA STO MISLIM, DA JE OPASNIJE DA BEBA SPAVA NA LEDJIMA, JER MOZE DA ASPIRIRA (BLJUCNUTO MLEKO ODE TAMO GDE NE TREBA´)NA STOMACICU JE BEZBEDNIJE I BOLJE ZA VARENJE! JA SAM PRVO DETE STAVLJALA NA BOK, NAIZMENICNO, STALNO JE RUSIO ,,BARIKADE,, FROTIRSKE, CEBENCA.LOSE JE VARIO MLEKO, SAMIM TIM IMAO NEMIRAN SAN.
DRUGOG SINA, OD POCETKA STAVLJAM DA SPAVA NA STOMACICU...SPAVA KAO JANJE!!!
POZZ
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

i ja sam sve radila podupirala levo pa desno menjala strane u kolevci gde joj je jastuk tu noge pa za par dana obrnuto....ali je jedino na stomaku bilo ok.uostalom probajte sve pa nesto ce da upali...i jos jedan savet pred spavanje lepo tiho i nezno jedno 15 min pevajte ili mu pricajte mazite ga svi to vole a i psiholozi preporucuju da se odvoji to vreme pred san na trenutke neznosti da dete mirno zaspi bez dreke i vike i napetosti.....
lepo spavajte pa javite ima li nekih promena i sta vasoj bebi najvise odgovara
mknaumoski
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2006 4:30 am

Post od mknaumoski »

Evo imam i ja cerkicu od 2 meseca i stvarno je problem zadrzati je na strani...Na ledjima kada spava isto se meskolji sve dok ne utone u dubok san...Svi su mi preporucivali da je stavljam na stomacic da spava, i od kada to i cinim nekako mi duze i mirnije spava i lakse joj je da tokom noci da ispusta gasove :D ...E jedini je tu problem sto kada se probudi pocinje strasno da se nervira i pocinje da place...Tako da sada malo vise praktikujem spavanje na ledjima jer kada se probudi onda primeti igrackicu iznad kreveta koja joj skrece paznju i ona pocinje da se igra i guce...A tu je jedino bitno obratiti paznju na glavicu da ne pocne da se ravnja pozadi...

U svakom slucaju mislim da je najbolje da se menjaju svi polozaji
aackov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 19, 2006 8:12 pm

Re: stenjanje bebe od mesec dana

Post od aackov »

[quote="Dejna"]Ako neko zna da mi da neki savet, bila bih mu zahvalna. Imam bebu od mesec i 10 dana. Nocu spava, ali negde od 2, 3 sata ujutru pa sve do 5,6 neprestano stenje i okrece se, mnogo je nervozna i nemirna. To ne zvuci strasno, ali je strasno gledati to. Dete se prosto muci. Sve vreme su mu okice zatvorene, znaci sve se to desava u snu. Zanima me da li su to mozda grcevi, tj. da li mogu u tom obliku da se jave (u snu).
:cry:
mama-bu2
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 22, 2006 5:46 pm

spavanje na stomaku

Post od mama-bu2 »

Zanima me zasto mislite da ne valja spavanje na stomaku? Ja i moje dve sestre smo tako spavale i za sad nam nista ne fali. Tako da i ja danas moju bebicu stavljam na stomacic da spava
Odgovori