HPV

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Deda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 09, 2006 7:04 pm

HPV

Post od Deda »

Procitao sam dosta tekstova o njemu na sajtu ali me interesuje nesto sto nisam pronasao u tim tekstovima :
1. da li se uspesno moze leciti i kod muskaraac i kod zena ?
2. da li se ukoliko ga dugo imam, a ni ne znam (a muskarac sam) moze pretvoriti u kancer ?
3. kako se testira ?
4. koliko pomaze koja terapija i da li se mogu kombinovati ?
skvorecki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 04, 2006 7:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od skvorecki »

1. da
2. tesko, cesce je kod zena
3. imunoloske metode nisu pouzdane, dijagnostifikuje se na osnovu izgleda profilerativnih promena
4. terapijom se mogu ukloniti u potpunosti, najcesce se radi krioterapija kod nas, mada je i podofilotoksin uglavnom dovoljan. moguce je i kombinovanje ove dve terapije (postoji ih vise, recimo i interferonima), ali ce ti to vec reci dermatolog.
nadia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 25, 2006 4:38 pm

Post od nadia »

Izvor: www.virogena.hr

Da li postoji test na HPV za muškarce?

ODGOVOR
HPV testovima možete testirati kožu i sluznicu bilo koje regije (analne, uretralne, penilne, vaginalne, oralne, nazalne, konjunktivalne…) u oba spola. HPV testovi, ne dijele se u testove kojima se testiraju žene i muškarci. Jedni dokazuju skupinu niskog, odnosno visokog rizika , a drugi (tzv. genotipizacijski ) testovi određuju konkretan pojedinačni genotip. Postoje razni načini testiranja za žene i za muškarce /testiranje obriska uzetog štapićem ili citočetkicom, što konkretno proizlazi iz različitosti spolnih organa u spolovima, o lokalizaciji promjene i drugim čimbenicima .Također postoje predilekcijska mjesta za uzimanje briseva različita za žene i muškarce (koja zavise opet o različitosti građe muškog i ženskog spolovila kao i vrsti spolnog odnosa kojim se stekla infekcija). Danas se zna da su predilakecijska mjesta HPV infekcije u muškaraca upravo vanjska površina kože i sluznice genitalnih organa u muškaraca, a ne samo bris uretre, budući se radi o kontaktnoj infekciji, a ne o infekciji koja se prenosi putem tjelesnih tekućina.
Dr. Anka Doric
Deda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 09, 2006 7:04 pm

Post od Deda »

Da li je moguce da moj predhodni partner ima HPV , a sadasnji nema ? Ja tek ujutru idem na test jer nisam imao mogucnosti da ga uradim ranije, pa sam u frci blago receno !?
Odgovori