Ukratko ću izneti problem, pa molim za mišljenje nekog ko je možda imao sličan problem.
Posle 10ak dana blagog bola u desnom testisu, odlučio sam da se obratim lekaru. Nije bilo povrede, preterane fizičke aktivnosti, niti prehlade, počelo je da me boli iz čista mira. Lekar opšte prakse me je uputio urologu (u zrenjaninskoj bolnici).
Nakon traljavog pregleda koji nije trajao duže od 3 minuta, dobio sam izveštaj na kojem stoji sledeće:
Za sva pitanja urolog me je uputio na lekara opšte prakse (žurio čovekStatus:
Zadebljan epididm koji se jasno limitira od testisa.
Th.:
Ciprocinal tbl 2x1 nedelju dana i nakon toga Hemomicin caps tri dana 1x2 i Kanazol 100mg 1x1 nedelju dana.
Kontrola za mesec dana na nalazom Uk i SK i Uz urotrakta.
Dr Branislav Jovanović

Nameću se sledeća pitanja:
1. Na osnovu čega su mi prepisani lekovi (za prva dva je apotekarka rekla da su izuzetno jaki antibiotici), s obzirom da prethodno nisu rađene bilo kakve analize (krv, urin, ...).
2. Koliko sam čitao medicinske tekstove na netu, UZ bi trebalo da bude obavezan i hitan jer uvek postoji mogućnost da se radi i on nečemu daleko ozbiljnijem kao što je tumor. Da li je doktor morao da uzme u obzir worst case scenario? UZ tek posle mesec dana može da bude i zakasno, ako se ispostavi da početna dizjagnoza nije dobra.
3. Da li UK treba uraditi i pre terapije (a ne samo posle), čisto da se vidi da li su neke bakterije prisutne?
4. Zašto je prepisan UZ urinotrakta, a ne i testisa?
Ovo mi je prvi odlazak kod lekara posle možda 7 godina, čekao sam 2 sata kod lekara opšte prakse za uput, celo prepodne kod urologa, i posle još oko sat vremena kod lekara opšte prakse da ispište recepte za lekove. Uzgred da kažem, sva tri leka se plaćaju i solidno su skupi (940din + 720din + 630din). UZ u zrenjaninskoj bolnici zakazuju tek za mart sledeće godine, pa ću i to morati da platim privatno negde. Toliko o zdravstvenom osiguranju.