Shusterska pluca

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
ZutiZmaj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 16, 2006 8:55 pm

Shusterska pluca

Post od ZutiZmaj »

Pozdrav svima,

imam jedno pitanje vezano za devijaciju pluca. Rodjen sam sa devijacijom pluca (nasledio) i vremenom se "rupa" na grudima povecala i pored mojih napora da je ispravim (trenirao sam plivanje 2 godine).
Negativna posledica svega toga je sto je moje srce pomereno na desnu stranu i jedna komora je slabije razvijena pa imam problem, shum na srcu.

Posto pocinje strasno da mi smeta, pre svega estetski a i zbog srca, zanima me kako je najbolje da to resim. Imam 22 godine.
Doktori su mi spominjali mogucnost operacije koja je "rutinska" i koja moze da to ispravi i vrati na stanje kakvo treba da bude.

Sta da radim?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pisete o devijaciji pluca, a susterske grudi (ili "pectus excavatus") su devijacija grudnog kosa. Uvrtanje srca i desna osovina nisu sami po sebi nikakav problem. Sum se deli na 6 stepeni jacine, a mora se znati i kakav je sum - sistolni li dijastlini, nad kojim od 4 srcana usca? Ukoliko imate spirometrijski smanjene vrdnosti FVC i progredirajuci sum sa hemodinamskim znacajnim poremecajima (sve ce Vam ovo objasniti Vas internista, slobodno ga pitajte), onda pristanite na operaciju. U protivnom, nemojte. Bar bih ja tako uradio...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
ZutiZmaj
Novi član
Novi član

Post od ZutiZmaj »

Izvinjavam se, mislio sam na devijaciju grudnog kosa (tj. bas ono sto sam naslov i govori).

Sto se tice samog srca, doktori nisu bili dovoljno zinteresovani da mi obasje u detalje uz mali detalj da klasicni ultrazvuk zbog grudnog kosa nisu mogli da rade vec trans....neki... uglavnom, uzasno guranje creva u grlo :(

Na kraju, operacija ili ne? Koliko je teska ta operacija i koliki je period za oporavak?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Lekar je duzan da, na nacin razumljiv pacijentu, da detaljno objasnjenje o bolesti, nacinu lecenja i eventualnim komplikacijama (bar tako pise u zakonu).

Sto se tice operacije, dosta je pipava i mislim da je ne bi trebalo raditi ukoliko je estetski problem jedini razlog.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

U potpunosti se slazem sa g. Jovanovicem. Operacija je operaicija, a ovde se radi o secenju i korekciji kostiju koje cine grudni kos, pa mi se to ni malo ne svdja, ako vec nemate ono sto sam naveo - sumove na srcu koji ozbiljno remete protok krvi kroz srce, ili poremeca i smanjenje polucne ventilacije. iskreno, morao bih da vdim licno gradju Vasih pluca, da bih procenio koliko je ta gradja abnormalna ili tolerantno devijantna.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
ZutiZmaj
Novi član
Novi član

Post od ZutiZmaj »

Sum na srcu ima negativan uticaj na moje disanje prilikom veceg zamora - gusim se bez obzira da li se popeo uz 20 stepenika ili trcao 200 metara.
Odgovori