Atopski dermatitis i pronizon

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
tinar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 11, 2007 4:42 pm

Atopski dermatitis i pronizon

Post od tinar »

Pozdrav svima.

Ja od malena (vec 24 godine) bolujem od atopskog dermatitisa, kao mala stravicno pa se u tinejdzerskom periodu to smanjilo da bi mi neko vreme (2, 3, 4 g. ne znam tacno koliko) potpuno povukao. U poslednje dve godine vratio mi se u velikoj meri. Meni je inace celo telo zahvaceno, bukvalno, kao sto svi atopicari znaju u vecoj ili manjoj meri. O ovoj bolesti znam sve, da nema leka i sl. Ja sam inace alergicna na sve i svasta (psi i macke nivo 6, neke vrste polena 4, orasi, kikiriki, a psenica, soja, zumance 1-2). U poslednja 2 meseca sam uspela koliko toliko da drzim pod kontrolom svoju bolest. Pre svega koriscenjem Protopica umesto bilo kakvih drugih kortikosteroida (sad ima da se kupi i kod nas jeftinije nego pre hvala Bogu), pre toga Elidel ali on se nije pokazao toliko efektivan i moja ekstremno suva koza nije bila zahvalna kako je to krema a ne mast. Pored toga samostalnim istrazivanjem sam pocela da koristim niz suplemenata (Bromelain, Quercetin, 2mg dnevno C vitamina, ulje nocurka, D i E vitamin, B12, s vremena na vreme Probiotic), negujem se kozmetikom namenjenom samo za atopicnu kozu (Bioderma, emoliens, sad cu da probam i ulje aragana) i pokusavam sto vise da regulisem ishranu. Situacija je bolja nego inace, cak sam 20 dana bez truncice ekcema provela a da nisam koristila nikakve lekove. Inace nemam nikakvih drugih zdravstvenih problema, cak bih rekla da sam zdravija od 90% ljudi oko mene, nisam imala prehladu vec godinama npr.

E sad, jedino sto koristim ponekad jeste Pronison. Njega uzmem u situacijama kad mi ekcem jako bukne, uglavnom pred spavanje (zbog pospanosti), jednu tabletu (to je 20mg ako se ne varam). Meni je problem sto meni se ekcem pojavi po licu, najvise na nausnicama (sto je uzasavajuce) i oko ociju (znaci Protopic je spas), pored nosa, na celu itd. sto je jako vidljivo i ne mogu da cekam da prodje. I u 99% mi pomogne. Tu dozu sam smanjila na pola tablete (10 mg valjda) i ona mi isto odlicno pomaze, to mogu i ujutru da popijem a da nemam strah od pospanosti.
Sta je moje pitanje?
Ja sam iz straha da mi se ekcem ne pojavi, po licu pre svega (kao danas npr., 31. je a ja se budim prekrivena ekcemom samo po licu (telo nista) a pre tri dana mi je lice bilo savrseno cisto - razlog vrvt neispavanost i jedna noc sa malo vise alkohola, iako mi sutradan lico bilo savrseno), pocela da pijem svaki dan tih pola tablete, poslednjih 10-ak dana do dve nedelje. Koliko je to opasno? Danas sam popila tabletu i po iz poznatih razloga, ali sam mislila da sad prestanem da pijem i napravim pauzu, pa da vidim kako mi se ponasa bolest.

Drugo pitanje je da li je moze ekcem da mi se vrati u jos gorem obliku posle pijenja Pronisona, kad pravim tu kao pauzu? Nesto mi se cini u proslosti da mi se tako ponasala bolest, ali nisam sigurna da je to u pitanju.

I trece, da li doza od 5 mg (cetvrtina tablete) moze da bude efektivna?

Ako me pitate sto ne razgovaram sa svojim lekarom, verujte mi da sam razgovarala sa njih vise i svi me nutkaju gomilom antihistamnika (koji nemaju nekog efekta) i Elocomom (koji nikada vise u zivotu necu koristiti pa makar bila prekrivena do kraja zivota ekcemom), ne priznaju nikakve druge metode i to sve previse dugo traje, sto je veoma stresirajuce a jedan od glavnih okidaca je upravo stres, a toga vec imam previse u zivotu. Sad sam dobila neke lekove iz Indije (sto ne probati i ajuverdu :lol: ), pa cu njih posle te pauze da isprobam...

Hvala svima koji su odvojili vreme da procitaju ovaj predugacak post, i unapred hvala onima koji ce na njega (mozda) odgovoriti...
Vokabular
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 08, 2013 9:39 am

Re: Atopski dermatitis i pronizon

Post od Vokabular »

Mogu da ti preporucim MUMIEMAST (slovencku) i videces veliki napredak u promenama na bolje.
MissThinkerbell
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2014 12:16 am

Re: Atopski dermatitis i pronizon

Post od MissThinkerbell »

Interesuje me da li je neko probao kremu Rederma za ekcem i psorijazu? Lekar mi je preporucio za ekcem koji mi se pojavio na rukama ali mu je cena malo jaca (oko 1800din za 50ml). Iz tog razloga zelim da proverim da li iko ima iskustvsa sa ovom kremom. Do sad sam koristila kortikosteroide pa da bi se koza odmorila mi je preporucio ovu kremu kao prirodnu alternativu za moj problem.
Hvala unapred na pomoci.
Odgovori