željezo

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
[email protected]
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 20, 2006 3:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

željezo

Post od [email protected] »

moja djevojcica ima 13.5 god.jucer je radila nalaz krvi i ima povecano zelezo u krvi,33 aMCHC je 351. sto to znaci, KAO MALA IMALA JE SMANJENO ZELEZO I UZIMALA JE TERAPIJU TRI PUTA,OSJECA SLABINU I IMA VRTOGLAVICE,JOS NEMA MENSTOACIJU I BAVI SE INTENZIVNO SPORTOM. MOLIM ODGOVOR
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Vrednost gvoždja u plazmi jeste povišena pošto normalno iznosi 15 mmol/l, MCHC (prosečna vrednost koncentracije hemoglobina u eritrocitima) je samo malo povećana, referentne vredosti za MHCH su 320-350 g/l eritrocita.
Da li vaša ćerka i dalje uzima supstitucionu terapiju npr. neki preparat za nadoknadu gvoždja? Povišene vrednosti Fe u plazmi se javljaju kod hemohromatoze koja može biti urodjena ili stečena - npr. usled preteranog uzimanja preparata gvoždja.
Svaki višak nečega mora negde i da ode. Tako se i višak gvoždja deponuje u nekim tkivima (jetra, srce, pankreas, hipofiza) i to je poznato kao hemohromatoza. Manifestuje se slabošću, malaksalošću, gubitkom težine, tamnom pigmentacijom kože itd.
Povišena vrednost gvoždja svakako zahteva dodatna ispitivanja.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Ja znam da bi trebalo uraditi feritin!! Mozda jos nesto, ali nisam upucena, a za ovo znam sigurno!! Tom analizom se vidi da li se gvozdje talozi u jetri!
Odgovori