Imam jedno mozda decje pitanje, ali me zaista zanima objasnjenje, jer moj kolega ceo dan "lomi" prste, odn. "pucka" prstima, na sta se ja jezim. Iritira me ta radnja. Moja drugarica i vecina ljudi cesto to radi.
Sa druge strane, ja to nikada nisam mogla. Moji prsti ne mogu da "puckaju". Mogu da savijam prste ali oni ne puckaju, mogla bih samo da ih polomim. Zasto ja to ne mogu? Sto se to uopste desava pri puckanju?
Puckanje prstima
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
- RehabFizio
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Nov 28, 2013 8:42 pm
Re: Puckanje prstima
Pitanje je, u stvari, interesantno. Jedan od odgovora bi mogao da bude taj da Vama kosti u prstima naležu prisno jedna na drugu u zglobu, što je dobro. Kod Vašeg kolege i prijateljice, a i kod drugih ljudi, najverovatnije postoji subluksacija zglobova u prstima tj neko malo izmeštanje kostiju u zglobu.
Ne zna se još u potpunosti šta je uzrok puckanja u zglobovima, pa i prstima, prilikom takvih naglih bezbolnih potisaka. Smatra se da se u sinovijalnoj tečnosti (koja se inače nalazi u zglobu), stvaraju mehurići gasova, najverovatnije CO2. Prilikom sabijanja zgloba u jednom od krajnjih položaja, mehur gasa se raspline (tzv "fenomen kavitacije") i otuda taj zvučni efekat pucketanja.
Ne zna se još u potpunosti šta je uzrok puckanja u zglobovima, pa i prstima, prilikom takvih naglih bezbolnih potisaka. Smatra se da se u sinovijalnoj tečnosti (koja se inače nalazi u zglobu), stvaraju mehurići gasova, najverovatnije CO2. Prilikom sabijanja zgloba u jednom od krajnjih položaja, mehur gasa se raspline (tzv "fenomen kavitacije") i otuda taj zvučni efekat pucketanja.