Puckanje prstima

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
sherie_lady
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 03, 2013 9:15 pm

Puckanje prstima

Post od sherie_lady »

Imam jedno mozda decje pitanje, ali me zaista zanima objasnjenje, jer moj kolega ceo dan "lomi" prste, odn. "pucka" prstima, na sta se ja jezim. Iritira me ta radnja. Moja drugarica i vecina ljudi cesto to radi.
Sa druge strane, ja to nikada nisam mogla. Moji prsti ne mogu da "puckaju". Mogu da savijam prste ali oni ne puckaju, mogla bih samo da ih polomim. Zasto ja to ne mogu? Sto se to uopste desava pri puckanju?
Korisnikov avatar
RehabFizio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Nov 28, 2013 8:42 pm

Re: Puckanje prstima

Post od RehabFizio »

Pitanje je, u stvari, interesantno. Jedan od odgovora bi mogao da bude taj da Vama kosti u prstima naležu prisno jedna na drugu u zglobu, što je dobro. Kod Vašeg kolege i prijateljice, a i kod drugih ljudi, najverovatnije postoji subluksacija zglobova u prstima tj neko malo izmeštanje kostiju u zglobu.

Ne zna se još u potpunosti šta je uzrok puckanja u zglobovima, pa i prstima, prilikom takvih naglih bezbolnih potisaka. Smatra se da se u sinovijalnoj tečnosti (koja se inače nalazi u zglobu), stvaraju mehurići gasova, najverovatnije CO2. Prilikom sabijanja zgloba u jednom od krajnjih položaja, mehur gasa se raspline (tzv "fenomen kavitacije") i otuda taj zvučni efekat pucketanja.
Odgovori