Poštovani, u novembru 2013 sam imala trostruki spiralni prelom potkolenice, operisana sam nakon 70 dana. Sada prelom polako zarasta, međutim prilokom operacije su mi ugrađena (od 8 ukupno) 2 šrafa koja su predugačka (pozicionirana su iznad skočnog zgoba i vezana za fibulu koja je takođe polomljena, ali taj prelom nije operativno saniran). Sledi mi još jedna intervencija tj. vađenje ta 2 šrafa i postavljanje manjih. Da li je to ok ? Snimci pokazuju pojavu sudoka na svim kostima tabana počevši od skočnog zgoba. Da li se to leči, kako, kolko traje, kakve su posledice, da li je moguče potpuno oslanjanje na nogu ? Povređena sam u novembru 2013, operisana krajem januara 2014 i imam 50 godina.
Unapred hvala.
Pozdrav, Nataša
Sudok posle operacije potkolenice
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 07, 2013 8:26 am
Re: Sudok posle operacije potkolenice
Draga Natasa, vi verovatno umesto sudok mislite na Sudek, tj Sudekova distrofija. To je arhaicni nziv za nesto sto se danas naziva RSD-regionalna simpaticka distrofija ili kompleksni regionalni bolni sidnrom. Kao sto samo ime kaze u osnovi tog problema je jak i bezrazlozni bol koji nasta je posle neke povrede ili operacije, a uzrok nije poznat. Dolazi do poremecaja funkcionisanja autonomnog nervnog sistema( nervi koji regulisu procese u organizmu potpuno automatski). Kao sto rekoh bol, otok, moze da bude prisutna ostepooroza na zahvacenim kostima. NIje mi jasno zasto ste tek operisani posle 70 dana, da li mozda bolujete od neke hronicne bolesti(dijabetes)?
Tako da ako nemate bol nemate Sudek. Ako Vam treba neka dalja pomoc slobodno se javite. Pozdrav , sve najbolje.
Tako da ako nemate bol nemate Sudek. Ako Vam treba neka dalja pomoc slobodno se javite. Pozdrav , sve najbolje.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 07, 2013 8:26 am
Mladene hvala na odgovoru.
Jeste sudek (moja greška). Operisana sam tek posle 70 dana jer su smatrali da postoji mogučnost zarastanja bez operacije i za sve to vreme mi je cela noga bila u gipsu. Nemam hronične bolesti i ne pijem nikakve lekove. Na snimku se vidi promena u boji kostiju celog tabana i zglobova (tamnije su i deluju porozno). Objašnjenje koje sam ja dobila je da se to pojavilo usled duge neaktivnosti i da će se vremenom izgubiti. Malo sam čitala o sudeku i masa simptoma se poklapa: konstantan blagi otok sa blagim crvenilom, koža duž celog reza se presijava. Ja imam bolove pri oslanjanju ali sam ih pripisivala činjenici da su mi u donjem delu postavljena 2 duža šrafa (koje će mi uskoro zameniti kraćim). Zasada bez bola mogu da se oslonim oko 30 posto. Koji je način najefikasnijeg i brzog izlečenja od sudeka, da li je to uopšte moguće i kakve su dalje posledice u slučaju da do izlečenja nedođe?
Srdačan pozdrav,
Nataša
Jeste sudek (moja greška). Operisana sam tek posle 70 dana jer su smatrali da postoji mogučnost zarastanja bez operacije i za sve to vreme mi je cela noga bila u gipsu. Nemam hronične bolesti i ne pijem nikakve lekove. Na snimku se vidi promena u boji kostiju celog tabana i zglobova (tamnije su i deluju porozno). Objašnjenje koje sam ja dobila je da se to pojavilo usled duge neaktivnosti i da će se vremenom izgubiti. Malo sam čitala o sudeku i masa simptoma se poklapa: konstantan blagi otok sa blagim crvenilom, koža duž celog reza se presijava. Ja imam bolove pri oslanjanju ali sam ih pripisivala činjenici da su mi u donjem delu postavljena 2 duža šrafa (koje će mi uskoro zameniti kraćim). Zasada bez bola mogu da se oslonim oko 30 posto. Koji je način najefikasnijeg i brzog izlečenja od sudeka, da li je to uopšte moguće i kakve su dalje posledice u slučaju da do izlečenja nedođe?
Srdačan pozdrav,
Nataša
MOrate sto vise da se aktivirate, a to je pre svega da hodate, do granice bola sa stakama, jer verovatno ne mozete bez, vrlo je vazno da uzimate terapiju protiv bolova( najbolje paracetamol 500 mg 4x2 svaki dan), kada odmarate noga da bude uvek podignuta iznad nivoa srca. Ti srafovi sto se vade, verovatno iz vase price su takozvani transiksioni srafovi koji drze zglobnu viljusku na mestu, postoji mogucnost da posle njihovog vadjenja dodje do znacajnog smanjenja bola. Vi kazete da ste operisani u januaru znaci proslo je vec 5 meseci tako da bi trebalo da je prelom srastao. Ako tegobe potraju duze od 3 meseca mozda sete kandidat za lecenje tkz bkikadama nerava, gde se injekcije anestetika daju okolo nerava koji ozivczvaju nogu da bi se prosto receno, "restartovao nervni sistem" i da bi poceo da salje normalne signale. Ako vas jos nesto interesuje, na raspolaganju sam. Pozdrav, sve najbolje.