Postovani,
imam problema sa lumbalnim delom kicme vec duzi period. Bol se javljao s vremena na vreme, ali nisam pridavao neku vecu paznju, bilo je cak i potpunih ukocenja, ako mogu tako da ih nazovem, ali uvek je to doslo posle nekog naglog pokreta ili podizanja tereta. Nakon terapije injekcijama bol bi prosla. Problem je sto unazad mesec i po dana, mozda i duze bol ne prolazi, cak mi ni injekcije nisu pomogle.
Zakazao sam RTG i evo rezultata koji sam dobio, pa molim nekog strucnog za tumacenje i savet sta dalje. Hvala unapred na savetu.
"Dg:M47.9 Spondylosis, non specificata vert. lumbalis
Nalaz: Na nacinjenim snimcima lako ispravljiva fizioloska lordoza i blaga sinistrokonveksna zakrivljenost lumbalne kicme.
Pocetne degenerativne promene na svima dinamickim segmentima lumbalne kicme.
Intervertebralni prostor VL3-VL4 lako uzi.
Intervertebralni prostor VL4-VL5 uzi, izrazenije u posteriornom aspektu. Schmorl hernije na donjoj pokrovnoj povrsini prsljenskog tela VL4 i gornjoj pokrovnoj povrsini prsljenskog tela VL5.
Intervertebralni prostor VL5-VS1 umereo suzen."
molim za tumacenje izvestaja radiologa i za savet
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Re: molim za tumacenje izvestaja radiologa i za savet
To je dijagnoza koja ukazuje na degenerativne promene na kicmi, vec posle 3o-e to je vrlo cest nalaz i uzrok bolova u donjem delu ledja. Nesto bolju sliku o stanju kicmenog stuba moze vam dati pregled magnetnom rezonancom, ali bez obzira na dijagnostiku terapija je ista , posteda, blaga aktivnost niskog inteziteta(hodanje, plivanje, bez dizanja tereta), ako bol progredira i vise od mesec dana kao u vasem slucaju onda mozete biti kandidat za nesto sto se zove interventna terapija bola gde se injekcija koja je kombinacija lokalnog anestetika i kortikosteroida daje lokalno blizu degenerativnih promena( u Srbiji ovakva terapija je slabo zastpljena, dok je na Zapadu deo standardne terapije bola u donjem delu ledja), rezultati mogu biti odlicni, ali reagovanje na ovu vrstu terapije je individualna. Naravno ostaju vam i dalje fizikana terapija i sve ostalne mainstream i alternativne metode lecenja.
Sve najbolje!
Sve najbolje!
Re: molim za tumacenje izvestaja radiologa i za savet
Postovani,
hvala mnogo na izdvojenom vremenu i odgovoru.
Svako dobro!
hvala mnogo na izdvojenom vremenu i odgovoru.
Svako dobro!