Presecena tetiva na palcu

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
castell
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 09, 2009 2:25 pm

Presecena tetiva na palcu

Post od castell »

Postovani,

17.5.2009 tokom pranja sudova sam presekla tetivu na palcu desne ruke i do danas 09.06.2009 mi je bio palac fiksiran i u zavojima, a danas su mi skinuli sve i prepisali fizikalnu terapiju.

Nazalost danas na kontrolnom pregledu nije bio doktor koji me je usivao i koji je tada naglasio, da je jedva spojio tetivu i da moram biti jako pazljiva, da se ne povredim opet. Kod njega sam bila i pre 5 dana 05.06.2009 na pregledu i on mi je dalje naglasavao da ne smem jos da pomeram palac i da budem pazljiva, jer ce biti potrebno mirovanje od 4 do 6 nedelja. Doktor koji me je danas pregledao je zakljucio, da tetiva verovatno nije bila skroz presecena i da je dijagnoza pogresno napisana (u sta stvarno ne verujem, jer ja nikako nisam mogla da potiskuje palcem navise). Po njegovom objasnjenju, u slucaju potpuno presecene tetive i ponovo spojene, polozaj palca bi bio drugaciji i rekao da vise nije potrebno mirovanje.

Ono sto mene zanima, jeste da li bi ipak bilo potrebno fiksirati palac i sacekati termin kod svog lekara, koji je tek 17.06.2009 ili se mogu opustiti, jer su tri nedelje i 2 dana dovoljna za zarastanje i nastaviti sa poslom?

Hvala unapred na pomoci
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Mislim da je najbolje da sacekate termin kod lekara koji vas je prvi gledao, jer on ipak najbolje zna kako je tetiva izgledala "na licu mesta".
castell
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 09, 2009 2:25 pm

Post od castell »

Hvala puno na odgovoru, puno ste mi pomogli. :D
kobi87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 18, 2012 2:39 am

Re: Presecena tetiva na palcu

Post od kobi87 »

Konacno sam nasao pravo mesto za moje pitanje...bar se nadam :) Dobar dan,ja sam pre recimo 5-6 godina uleteo za druga,all sam se za*ebo pa sam popuo noz u dlan,tj preseceno kod palca,e sad nisam siguran al mislim da je ta tetila il zivac presecen.Bio sam u Sokobanjskoj da mi provere i zbog terapije ne secam se dobro.Sve u svemu tamo me doktorka ubola iglom valjda da proveri taj zivac ili sta vec,ali kao ne reaguje i kaze da nema pomocu tu,tako je kako je.A bio sam nakon skidanja zavoja u Sokobanjskoj...E sad me zanima,posto mi niko nije dao terapiju i s obzirom da je toliko godina proslo,sta mislite jel ima nede neke?Ako ima molim Vas napisite mi vezbe otprilike.Hvala
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

Pa nisi rekao koje probleme imaš?

Dalje, šta je povređeno, šta je rađeno, šiveni, operisano...? Ako ne znaš onda bi trebalo da ti to piše u izveštajima pa prepiši.
kobi87
Novi član
Novi član

Post od kobi87 »

A da...hvala,zaboravio sam :) Imam problem sa palcem desne sake,to je rez otprilike 3 cm a,usiveno je,ali ne mogu da baratam s njim.Ne mogu recimo da napravio o sa palcem i kaziprstom,ako vam nesto znaci.Mogu da uslikam pa da postavim slike,jel dozvoljeno?A usput mogu da skeniran nalaz taj pa da postavim,moze?Hvala
Dejanbg
Stalni član
Stalni član

Post od Dejanbg »

Definitivno je u pitanju povreda nerva.

Iskreno me čudi da se do sada niste posvetili tom problemu?
Fizijatar se izjasnio da je stanje definitivno, što je veoma moguće, jedino bi trebalo da konsultujete nekog neurohirurga koji radi periferne nerve, ili mikrohirurga da kažu svoje mišljenje.
kobi87
Novi član
Novi član

Post od kobi87 »

Ebiga brate,niko mi nista nije rekao,od vezbi sta da radim a i ja sam se na neki nacin pomirio sa tim sto mi je napisala u Sokobanjskoj-da ne reaguje nerv i da ne moze nista da se uradi...pitao sam bio cini mi se i da li bi pomogla operacija il slicno,al nista.Medjutim jako mi treba taj palac...u radu.Tek sad vidim koliko mi je potreban :( Nadam se da ce moci to da se odradi i da nije puno kasno.A njel mozete da mi objasnite kako to da izumre nerv (jer to je rekla) nakon par sati su mi bili usili ranu.Da,kaze zena u sokobanjskoj i da smo se odmah obratili,ne veruje da bi ista moglo,jer je on presecen,iskreno bio sam pomislio da *ere i bas sam se smorio.Ok vazi,hvala Vam puno
Dejanbg
Stalni član
Stalni član

Post od Dejanbg »

Ma mene čudi otkud čekanje 5 godina? Promena posla ili?

Periferni nerv u principu može da se regeneriše. Nikad 100%, ali dobrim delom može. Problem je što samo ušivanje rane nema veze sa nervom, tj da se nerv spoji to je posebna mikrohirurška intervencija.
Tačno je da vežbe ne mogu da pomognu nervu, zavisi kako je presčen, kako izgledaju ostaci, vaskularizacija..

U nekoj teoriji bi možda nešto i moglo da se uradi, ali verovatno možda u inostranstvu jer ne znam koliko je kod nas ta oblast napredna.

Kažem, nek vas pogleda još i neurohirurg koji se bavi perifernim nervima.

Generalno ne znam koji je posao u pitanju, al se problem može ublažiti pomoćnim sredstvima, tipa ortoza i slično.
Odgovori