Otok na spoljnoj strani kolena

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA

Odgovori
kasper100
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 10, 2014 9:29 pm

Otok na spoljnoj strani kolena

Post od kasper100 »

Poštovani,

već 4 godine imam problema sa kolenima. Imam 21 godinu, bol i otok u spoljašnjem delu kolena javio se na kraju srednje škole. Na desnom kolenu otok je gotovo stalan, a bol se javlja već pri malo dužem kretanju. Dok na levom nema otoka, a bol se javlja jedino ukoliko bi se bavio nekom sportskom aktivnošću, na primer košarka. Nakon košarke bi 2, 3 dana osjećao ukočenost i bol. Prije tri godine sam uradio rengentsko snimanje i doktor je rekao da su kost i kostana srž u potpunosti očuvane. Nakon pregleda kod ortopeda, uglavnom sam se kretao u čučećem položaju kroz ordinaciju nakon čega je on ustanovio da je pokretnost u potpunosti omogućena te mi je rekao da moram vežbati tako što ću u ležećem položaju podizati ispravljenu nogu sa stopalom ka sebi. I nakon ove vežbe, čitavo leto plivam, sportske aktivnosti sam gotovo skroz obustavio, ali otok i dalje ne prolazi. Krvna slika je u redu. Kada fiksiram koleno a stopalo guram ka unutrašnjosti, otok se ne vidi, dok kad ga guram ka spoljašnjosti postaje još vidljiviji. Mislio sam trčanjem da pokušam ojačati noge, ali bolovi predstavljaju problem, ne znam da li bi neki kvalitetan steznik pomogao. Evo uradio sam par fotografija kako bi se videlo na kom mestu se otok javlja.

Slika
Slika
Slika
Slika
kasper100
Novi član
Novi član

Re: Otok na spoljnoj strani kolena

Post od kasper100 »

evo slike u manjoj veličini
Slika
Slika
Slika
kasper100
Novi član
Novi član

Post od kasper100 »

Ne znam zasto ne mogu editovati prethodne poruke pa da izbrisem ovu prvu gde su velike slike posto se ni tekst ne vidi. Valjda ce neko od moderatora to popraviti a evo ovdje tekst:

Poštovani,

već 4 godine imam problema sa kolenima. Imam 21 godinu, bol i otok u spoljašnjem delu kolena javio se na kraju srednje škole. Na desnom kolenu otok je gotovo stalan, a bol se javlja već pri malo dužem kretanju. Dok na levom nema otoka, a bol se javlja jedino ukoliko bi se bavio nekom sportskom aktivnošću, na primer košarka. Nakon košarke bi 2, 3 dana osjećao ukočenost i bol. Prije tri godine sam uradio rengentsko snimanje i doktor je rekao da su kost i kostana srž u potpunosti očuvane. Nakon pregleda kod ortopeda, uglavnom sam se kretao u čučećem položaju kroz ordinaciju nakon čega je on ustanovio da je pokretnost u potpunosti omogućena te mi je rekao da moram vežbati tako što ću u ležećem položaju podizati ispravljenu nogu sa stopalom ka sebi. I nakon ove vežbe, čitavo leto plivam, sportske aktivnosti sam gotovo skroz obustavio, ali otok i dalje ne prolazi. Krvna slika je u redu. Kada fiksiram koleno a stopalo guram ka unutrašnjosti, otok se ne vidi, dok kad ga guram ka spoljašnjosti postaje još vidljiviji. Mislio sam trčanjem da pokušam ojačati noge, ali bolovi predstavljaju problem, ne znam da li bi neki kvalitetan steznik pomogao. Evo uradio sam par fotografija kako bi se videlo na kom mestu se otok javlja.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

U zavisnosti od strukture otoka (što se utvrdjuje ultra zvukom mekih tkiva,a ne RTG-om) imate opciju punktiranja,tj da se sadržaj izvadi uz pomoć šprica i igle i komforniju,lakšu ali i dugotrajniju metodu limfne drenaže.Prvu treba da radi ortoped,a drugu sertifikovani limfoterapeut jer bi neko nestručan mogao da vam pogorša i proširi otok.Pozdrav
kasper100
Novi član
Novi član

Post od kasper100 »

Hvala Vam na odgovoru. Moracu da uradim ultrazvuk. Da napomenem ako to ima kakvog znacaja, taj otok je cvrst, kada ga opipam kao da pipam kost. Otok se povecava nakon duzeg setanja.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

UZ definitivno!
kasper100
Novi član
Novi član

Post od kasper100 »

Uradio sam ultrazvuk i doktor me je poslao odma da uradim i rtg i evo izvestaja:

rtg desnog kolena:
uredna kostana struktura i mineralizacija pokazanih kostiju. zglobna tela su jasno ocrtana i kongruentna. zglobni prostori ocuvani. glava fibule je malo lateralizovana tako da je nesto naglasenija od lateralnog platoa tibije.
ehosonografija desnog kolena:
ucinjenim pregledom ne nalazim znakove patoloskih promena u mekim tkivima. iznad glave fibule sasvim lateralno dobija se utisak duguljaste hipoehogene formacija velicine 14x6mm. koja moze odgovarati masnom tkivu. konsultacija ortopeda
Odgovori