Bavim se rekreativno raznim sportovima, izmedju ostalog cest gost sam i u teretani i zbog toga i postavljam ovo pitanje.
Problem je sledeci, u desnom kolenu kad god napravim cucanj, konstantno svaki put u jednom odredjenom uglu oko 100 stepeni u cucnju, cuje se pucanje(krckanje) kada se spustam, kada se dizem nema ga. Uopste nije bitno da li radim cucanj sa 100kg ili cucnem bez tezine uvek se cuje i uvek u istom uglu. Bol klasican nemam ni za vreme treninga ni posle treninga, vise imam osecaj neke nelagodnosti, naduvenosti, napetosti u gornjem delu kolena(odakle zvuk i dolazi) i ponekad beznacajan bol, doduse cini mi se da se pogorsava stanje.
Ovo sam primetio pre 4 meseca od kako aktivno radim cucanj u teretani, pre toga sam imao pauzu i nisam bio toliko aktivan, pre 2 godine od kad sam aktivno poslednji put radio cucanj kao vezbu, to nije postojalo. U medjuvremenu sam imao padove i jesam udarao desno koleno ali ne ekstremno.
Moje pitanje je, ignorisati ovo i nastaviti sa vezbom sa velikim opterecenjima kao i inace ili posavetovati se sa nekim ? Pokusao sam sa preparatima na bazi glukozamina, msm-a i hondroitina, ali za sad nema nikakvih poboljsanja, stanje je indenticno.
Da nagovestim samo, da probleme pri trcanju, skakanju, voznji bicikle(iako koleno ide u isti ugao kao i kad cucnem) nemam, doduse postoji povremena blaga nelagodnost.
Saveti, da izbegnem cucanj kao vezbu nisu resenje, cucanj je osnovna vezba koju tesko da mogu da izbacim, zato i postavljam pitanje da bih pronasao resenje ili uput sta dalje.
Hvala.
Koleno krckanje i cucanj
Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA