Vise godina imam problem sa zapusenim nosom, i pokusavam da nadjem problem i terapiju, ali bezuspesno. Dijagnoza iz naslova je najpribliznija, ali bune me sledece stvari:
- nikad mi nisu istovremeno zapusene obe nozdrve, osim u retkim slucajevima kad imam neku jacu kijavicu; zapusena je jedna, delimicno do potpuno, dok je druga prohodna, i to traje nekoliko sati, a onda se ISTOVREMENO ta otpusi, a zapusi druga, i tako se smenjuje stanje godinama;
- nemam nikakvu pojacanu sekreciju;
Pre 3 godine sam se obratio lekarima i rezultati analiza su bili ovakvi:
- Ro sinusa uredan
- Mikrobioloski pregled nosa uredan
- Endokrinoloski nalaz uredan
- Negativan na inhalacione alergene
- Blaga devijacija septuma, nista patoloski
Lekar mi je prepisao Flexonase mesec dana, ali sam prestao da ga koristim posle 15 dana kada se pojavilo krvarenje iz nosa, sto je definitvno bila reakcija na lek jer ja tome nikad nisam bio sklon. Od tada nisam pokusavao ni sa kakvom terapijom, osim sto obazrivo koristim Olynth, kao i hipertonicni rastvor Marisola. Teskoce u disanju nastaju SAMO kada mi je potpuno zapusena DESNA nozdrva pred spavanje, i tada stavim Olynth, a to je od najcesce jednom dnevno pa do jednom u nekoliko dana, u zavisnosti da li do toga dodje pred spavanje.
U poslednje vreme se to desava cesce nocu, verovatno dovodi do budjenja usled zastoja u disanju, kao i opterecenja srca, pa sam stoga krenuo da trazim odgovore po netu.
Sumnja u disbalans vegetativnog nervnog sistema kao uzroka svemu ovome me je dovela do ove dijagnoze, ali me bune ove dve stavke koje ne odgovaraju ovoj bolesti.