Povreda skočnog zgloba.
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Povreda skočnog zgloba.
Treniram fudbal nekih 8 godina, i skoro sam istegao ligamente zgloba desne noge. Bio sam na terapijama, i posle pet bol je prestao. Trenutno me ne boli, ali i dalje imam malo otoka, prošlo je 2 meseca... Poslednje dve nedelje baš treniram, idem na trčanje, i odjednom sam osetio bol u zglobu, ali ne istih ligamenata. Sa spoljne strane noge, i boli me dok gazim na prste. Da nije možda od opterećenja, i da li je opasno?
- RehabFizio
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Nov 28, 2013 8:42 pm
Re: Povreda skočnog zgloba.
@LoMa
Često se dešava da postoji bol u skočnom zglobu i nakon što se istegnuti ligamenti zaleče. On može da traje mesecima jer kosti u skočnom zglobu posle istegnuća ligamenata nisu u povoljnom položaju. Ako i pored bolova možete da trenirate, onda nije ništa opasno. Problem je samo u tome što posle uganuća skočnog zgloba, ligamenti popuste i zglob je više nestabilan tj može lakše doći do ponovnog istegnuća i zglobne površine brže se "troše" (propadaju) nego kod čoveka koji nije oštetio zglob.
Često se dešava da postoji bol u skočnom zglobu i nakon što se istegnuti ligamenti zaleče. On može da traje mesecima jer kosti u skočnom zglobu posle istegnuća ligamenata nisu u povoljnom položaju. Ako i pored bolova možete da trenirate, onda nije ništa opasno. Problem je samo u tome što posle uganuća skočnog zgloba, ligamenti popuste i zglob je više nestabilan tj može lakše doći do ponovnog istegnuća i zglobne površine brže se "troše" (propadaju) nego kod čoveka koji nije oštetio zglob.
Hvala Vam puno!
Izvinite, ali imam još par pitanja.
Kako da zagrejem zglob pred neki trening ili utakmicu?
Da li je potrebno da mažem sa nečim, i kako da još više smanjim otok ili tačnije učvrstim zglob?
Kako da zagrejem zglob pred neki trening ili utakmicu?
Da li je potrebno da mažem sa nečim, i kako da još više smanjim otok ili tačnije učvrstim zglob?
- RehabFizio
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Nov 28, 2013 8:42 pm
@LoMa
Nemate potrebe da se izvinjavate. Zagrevanjem nogu generalno, zagrejaćete i skočne zglobove. Možete da pokušate sledeće: Stanite na jednu nogu, a skočni zglob noge koja je u vazduhu (povređena noga), pomerajte lagano gore-dole, levo-desno, pa u krug u jednu, a zatim i u drugu stranu.
Skočni zglob možete da pokušate da učvrstite specifičnim terapeutskim vežbama kojih ima previše da bi ih ovde opisivao. Međutim, iz mog iskustva, dok se određene kosti samog skočnog zgloba ne "poravnaju", bol i otok mogu dugo da traju. Možda vežbama i u uspete da učvrstite skočni zglob, ali je moguće da se to kasnije odrazi ne neki drugi zglob noge.
Nemate potrebe da se izvinjavate. Zagrevanjem nogu generalno, zagrejaćete i skočne zglobove. Možete da pokušate sledeće: Stanite na jednu nogu, a skočni zglob noge koja je u vazduhu (povređena noga), pomerajte lagano gore-dole, levo-desno, pa u krug u jednu, a zatim i u drugu stranu.
Skočni zglob možete da pokušate da učvrstite specifičnim terapeutskim vežbama kojih ima previše da bi ih ovde opisivao. Međutim, iz mog iskustva, dok se određene kosti samog skočnog zgloba ne "poravnaju", bol i otok mogu dugo da traju. Možda vežbama i u uspete da učvrstite skočni zglob, ali je moguće da se to kasnije odrazi ne neki drugi zglob noge.
Hvala još jednom. 

E ovako,imam slabe kosti,verovatno mi fali kalcijum,za pola godine 3 puta sam slomio nogu,Prvi put sam istegao tetivu i bio sam mesec dana u gipsu i ubrzo mi se stanje popravilo,mogao sam i da se oslanjam.Sledeci put je bilo negde u avgustu izvrnuo sam zglob i nosio oko 10 dana langetu i nakon toga sam isto mogao da se oslanjam nakon nekih 5 dana.Ali sad poslednji put mi je mislim najgore.Igrao sam fudbal sa drugovima,inace treniram za golmana,i nekako sam izvrnuo zglob i otok mi je bio malo manji od ''teniske loptice''Nosio sam gips 30 dana,i evo vec pokusavam da se oslanjam i malo me jos poboljeva ali imam trnce u nozi i strasno me boli peta.Doktori su tako ''losi'' dami po skidanju gipsa nisu ni pogledali nogu.Boli me peta i ne mogu da hodam,stavljam i obloge i nogu u kupku sa morskom soli,i mazem ''konjskim gelom'',pokusavam da se oslonim sa stakama ali nakon par koraka me boli.Inace imam 13 godina.
Kad već ti pitaš, da pitam i ja nešto. 
Ponekad me zaboli zglob sa spoljne strane, ali mislim da nisu u pitanju ti ligamenti. Boli me kad gazim na prste ali ne stalno. Uglavnom kad treniram više nego obično. Ići ću kod doktora da mi pogleda to. Ne znam šta je, i ne znam šta bi bilo kad bih se opet povredio, ali mislim da nije ništa opasno...

Ponekad me zaboli zglob sa spoljne strane, ali mislim da nisu u pitanju ti ligamenti. Boli me kad gazim na prste ali ne stalno. Uglavnom kad treniram više nego obično. Ići ću kod doktora da mi pogleda to. Ne znam šta je, i ne znam šta bi bilo kad bih se opet povredio, ali mislim da nije ništa opasno...
Danas sam i ja bio kod doktora -_- .Rekli su mi da imam visak elasticnog tkiva,a inace mogu da previjem skroz prste.Takodje su mi rekli da idem kod nekog sportskog doktora,ali i dalje ne mogu da se oslonim na petu.