Preskakanje/skljocanje/krckanje u zglobovima.

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
AIC
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 29, 2009 5:42 pm

Preskakanje/skljocanje/krckanje u zglobovima.

Post od AIC »

Unapred hvala svima koji procitaju ovaj post do kraja. Hvala i onima koju budu diskutovali na ovu temu :)

U osnovnoj skoli na jednom od sistematskih pregleda ( okvirno 12-13 godina), rekli su mi kao i vecini dece da mi je kicma blago kriva.Bio sam kod ortopeda, kasnije kod fizijatra, dobio sam terapiju , i radio vezbe za ispravljanje kicme nekoliko meseci, parlaelno sa tim sam se upisao i na gimnastiku.Tokom perioda dok sam radio vezbe, osecao sam prijatnu senazaciju u ledjima. Prilikom sedenja telo kao da mi nije dozvoljavalo da mi ledja budu pogurena.Prestao sam da radim vezbe, nastavio sam sa gimnastikom jos godinu, dve. Na tome se zavrislo, nisam isao ni na kakve kontrole.
Od 15 - 16 do 18-19 godine nisam se bavio nikakvim fizickim aktivnostima. Zatim sam poceo sa dizanjem tegova.
Imam 22 godine, i pre nesto vise od dve godine sam primetio skljocanje i preskakanje u zglobovima oba ramena i levom laktu,a sada ih osecam u gotovo svim zglobovima. Kada razmislim, razloga za to ima na pretek : nepravilna forma, neadekvatno zagrevanje, nedovljno istezanje posle treninga, prekomerne tezine itd.
U zglobovima na kojima se secam da sam imao povrede od vezbi sa opterecenjem , preskakanja i skljocanja su osetnija i cujnija. Npr u desnom skocnom zglobu kada se izdizem na pste u jednom delu pozitivne faze pokreta cujem, osetim preskakanje, i od tog trenutka kotrakcija u misicu lista na desnoj nozi nije potpuna. Isti slucja sa misicma ramena, sa levim laktom (tricepsom), sa zglobovima sake/ramena kada radim vezbe za grudne misice. Slicno, kada rdim unilateralne vezbe (iskorak) za misice gluteusa , osecaj u levom gluteusu nije isti kao osecaj u desnom; senzacija u misicima kvadricepsa levog i desnog kao da nije ista dok radim cucnjeve.U pocetku ta preskakanj/krckanja/skljocanja su bila samo tokom treninga, a sada se javljaju i prilikom svkaodnevnih aktivnosti : dok hodam uz stepenice u kolenu i skocnom zglobu, kada se saginjem ili prilikom sedenja ispravim ledja da se protegnem - kicmi, u ramenima, kada se oslanjam o sake prilikom nekih radnji osetim puckanje i preskakanje u zglobovima sake, u laktovima, u kukovima, doslovno u svakom zglobu. Postoji razlika u puckanju, kada osecam da mi "krckaju" kosti, prsljenovi, i tom "skljocanju" i " preskakanju" gde mi se cini kao da je tetiva/ligament izvan svog lezista pa pri odredjenim pokretima "seta". Bolove nemam, ako i imam onda je to retko kada u desnom kolenu i desnom ramenu, obicno ako su trening ili istezanje bili intenzivniji.Takodje, desava mi se tokom treninranja da nadjem polozaje tela gde osetim u misicima pune kontrakcije, kada skljocanja/preskakanja nema ili su minimalna, ali je to tek nekoliko ponavljanja u okviru jednog seta, ili u najboljem slucaju par setova. Nikada ceo trening.
Sa svim tim, odlucio sam se da odem kod kiroprakticara. Nasao sam coveka sa preporukom, zakazao i otisao. Objasnio sam mu u cemu je problem, on je odradio svoje za desetak minuta, namestao mi je ledja, ramena, vrat, kukove, skocne zglobove. Laktove, zglobove sake i kolena nije. Imao sam osecaj kao da imam novo telo, medjutim vec posle nekoliko dana su mi se problemi vratili uz napomenu da nisam radio nikakve vezbe, ili icim opterecivao zglobove sem hodanjem,sedenjem i lezanjem.

Prestao sam sa vezbanjem i sada mirujem... uskoro cu da odem kod lekara opste prakse i zatrazim uput kod ortopeda. Umedjuvremenu, citajuci po forumu,
odlucio sam da iznesem problem ovde, jer stekao sam utisak da ovde ima ljudi sa znanjem i iskustvom koje daje osecaj za nijanse.
Ne ocekujem da mi iko uspostavi dijagnozu ili kaze koje vezbe/lekovi ce delovati magicno, vec tek da podelmo iskustvo, mi koji imamo slican problem, i naravno cujemo misljenja ortopeda i terapeuta i njihova iskustva sa pacijentima koji su im se javljali sa radi ovakvih problema.
Odgovori