Bolovi u ledjima već 3 meseca

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Joan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 06, 2007 10:53 am

Bolovi u ledjima već 3 meseca

Post od Joan »

Evo o čemu se radi 3. Marta me je uhvatio Išijas.

Bolovi su u celim leđima od vratnog dela duž kičmenog stuba, u lumbalnom i karličnom predelu. U jutarnjim časovima se dobro osećam da bi već oko 10h počeli jači bolovi koji bi do podneva dostigli kulminaciju, bolovi se ”šetaju”, nekada je to više u predelu vrata i “ubija u mali mozak” ili se širi u ruku, ili je u pitanju karlični deo i noge. Nikakvi lekovi protiv bolova pa čak ni inekcije nisu pomogli. Mišići su mi konstantno nategnuti i pokretljivost je bolna i ograničena.

Evo šta je do sada obavljeno:

Ambulanta fizikalne medecine

IZVEŠTAJ

Nalaz: Subj. Bolovi u kičmi, duž celog k.s., od krsta, sa irad. Prema vratno delu. Obj. Ispravljena C lordoza, bolna pok, ograničena. Kifoskoliza th/11. Dex.c.bolna antefleksija trupa. Th: Movalis tab. Po potrebi. Ind. Je UZ0,7W/cm2NX/ na b. m.r. Dorsalis. Kontrola posle V th.

Dijagnoze: Cervicalgia M542
Dorsalgia M54

(specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije)
Dana 20. 04. 2010.

Kontrolni pregled nisam mogla da obavim pošto je Doktorica na bolovanju do daljnjeg. :(
Dakle imala sam ultrazvuk 10 dana po 5 mim. Osetila sam minimalna poboljšanja prolaznog karaktera. Zbog dugog čekanja kod zakazivanja odlučila sam da odem privatno, pa evo i nalaz:

PRIVATNA OPŠTA BOLNICA

Iznad dvadeset godina (sada imam 44) povremeno bolove duž kičmenog stuba koji su se pojačali poslednjih 6 godina. Aktuelno pogoršanje unazad tri meseca kada nakon podizanja tereta javlja se bol u krsnom delu sa širenjem u desnu burinu.

St loc et funct: Posturalni disbalans sa desnostranom skolizom Th dela. Pokreti C i LS dela redukovani u sagitalnoj ravni, rotacije uz bol. Palpatrona bolnost duž C i LS dela. Napetost pvm C TH dela, uz bol u gornjoj Walleovoj tački za n. Ischiadiscus. Lasseque negativan, refleksi na GE i DE simetrični, Adson pozitivan obostrano. U Rombergu stabilna, BW negativan.

Dg: Sy vertebrale chronica pp lumbale
TOS bill
Lumboischialgia lat dex inc.

Th: Mydocalm tbl 150 mgr 1+0+1, 10 dana
Alfa D3 naredna dva meseca 1x1

Indikovana je fiz terapija, kontrola nakon toga.

Dr fizikalne medicine i rehabilitacije
Datum: 19.05.2010.

RTG SNIMCI C I L-S KIČME

Nalaz: Masivniji, ušiljeni i rubno sklerotični proc. Uncinausi postoje na VC6, a diskretni na VC4. Na VC5-VC6 je uži.
Postoji foramen arcuale atlantis.

Sinistrokonoveksna skolioza L kičme.
Lumbalna hiperlordoza.
Svi IV prostori L kičme su održani.

Dr. Radiolog
Dana: 27.05.2010.

Terapije se sastoje iz 20min magnet, 15min elektro-lumbalni deo, 15min elektro-vratni deo, 15min ultrazvuk-vratni deo i vežbe. Do sada je prošlo 7 od 10 tretmana poboljšanja su opet minimalna, već sledećeg dana u prepodnevnim satima opet dolazi do kulminacije bola.

Postala sam već očajna, ovo zaista već jako dugo traje i jako puno košta. :( :( :(

Da li da probam sa Akupunkturom ili nešto drugo, :-?

U nadi da će te mi odgovoriti,

S Poštovanjem
Joan
Joan
Novi član
Novi član

Re: Bolovi u ledjima već 3 meseca

Post od Joan »

Ne mogu da verujem da vas je toliko pročitalo i da niko nema nikakav odgovor!!!

Sa terapijama sam završila, svaki dan radim vežbe, bolovi su malo popustili, ali su još uvek svakodnevno prisutni :(

Zar niko nema nikakav svet, slična iskustva???
Joan
Novi član
Novi član

Re: Bolovi u ledjima već 2godine i 3 meseca

Post od Joan »

Evo prošlo je dve godine, vas 1200 lekara je pogledalo ovaj post i ništa!

Bolovi su i dalje stalno prisutni i pored povremenih terapija i vežbi, nisam u stanju da obavljam najosnovnije kućne poslove.

Nikakvi lekovi mi ne pomažu, Fizijatar je zadnji put rekla "nije ni čudo, bolovi su suviše jaki da bi lekovi mogli tu bilo šta da urade", ali osim terapija ništa drugo nije mogla da mi predloži. Osim bolnog procesa krivljenja kičme reumatolog mi je dijagnostikovao hroničnu reumoišijalgiju. Spazam mišića konstanto prisutan.

Kako da umanjim bolove?
Kako da poboljšam kvalitet života?
Šta da radim???
Agnostic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 08, 2009 1:48 pm

Post od Agnostic »

Pozdrav,
Vidim da ti niko nije odgovorio, pa ajde da se ja javim kao još jedan sapatnik sa istim tegobama. Znači sve što ste opisali da imate problema sa kičmom je i kod mene 90%. Takođe idem u banju već drugu nedelju, ali isto tako poboljšanja su minimalna. Ja sam odlučio da nakon fizikalne terapije odem opet kod mog ortopeda da mi da uput za hirurga u NS ili BG (neznam da li mi Banjicu pokriva zdravstveno osiguranje...), da me pregleda i ako se mora uraditi stabilizacija kičme da naprave predračun koliko bi to koštalo da znam na čemu sam... Kod mene su bolovi izraženi u donjem - lumbalnom delu zbog udruženosti spondilolisteze I/II stepena na L5/S1 i diskus hernije sa "S"skoliozom (gornja desna - donja leva). Svemu ovome je prethodila isto jedna povreda - ušinuo sam se prilikom vežbanja - verovatno neki nezgodan pokret...
Da li ste vi možda išli kod hirurga i da li su vam predlagali operaciju?
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

@joan,posto vec duzi vremenski period nemate resenje znaci da postoji neki odrzavajuci faktor koji pogorsava vase stanje.Predlog je da nadjete fizioterapeuta koji je sertifikovan za Mc kenzie metod i pokusate da tako resite problem.sertifikovanog fizio mozete naci preko Drustva fizioterapeuta Srbije jer su oni i organizovali ovaj vid edukacije.(http://www.youtube.com/watch?v=VmSYg102 ... ture=relat )Pozz
@Agnostik ,kolika vamm je skolioza i da li ste probali da je resite po Schroth metodi? http://www.youtube.com/watch?v=kvZpx_1wmsg
Joan
Novi član
Novi član

Post od Joan »

Hvala vam na odgovorima,

Nisam upoznata sa vežbama koje ste mi preporučili i nigde u nalazima ne piše kolika je skolioza, već je samo konstatovana.

Prošle godine sam uradila MR L dela kičme i nalaz je ok. Sada me je doktorica pitala zašto nisam radila vratni deo jer je to deo koji se sada okoštava i krivi u desnu stranu do srednjeg dela kične gde već okoštanje. Snimila sam (prvi post), vratni i lumbalni deo (RTG), kada sam pitala doktoricu što ne i srednj, rekla je "nema potrebe to je već fiksirano"!?
Pitala sam doktoricu za blokadu, a ona je odgovorila "problem je što ne zna gde bi ta inekcja trebala da se ubode"... to neznam ni ja pošto ponavljam bolovi se "šetaju", ali da mislim da je to središni deo odakle je sve krenulo, na šta je ona odgovorila "verovatno" i na tome se završilo.
Dali da smoinicijativno odem i uradim RTG tog dela?
Kakva je inekcija "Perispinal etanercept"?

I da odgovorim gospodinu: Operacije mi nisu predlagane jer za sada nema šta da se operiše, mada sumnjam na taj srednji deo o kom sam pisala.
Agnostic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 08, 2009 1:48 pm

Post od Agnostic »

Pozdrav, tek sad sam slučajno video pitanje... Moje krivine su i gornja i donja oko 45st., ali je problem u donjem lumbalnom delu gde se pojavila spondilolisteza l5/s1 - gradus I/II. Bolovi su prisutni u tom lumbalnom donjem delu, tako da sam siguran dok se lumbalni deo ne fiksira (stabilizacijom) neće doći do većeg poboljšanja nikakvim vežbama. Radim vežbe svaki dan ali, bolovi su stalno tu. Idem uskoro na Banjicu i videću šta će oni reći...
Ako imate neka iskustva sa operacijom skolioze kod odraslih (ja imam 42god.) na Banjici, nabacite nešto...
Hvala
Dejan-Z
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 19, 2013 8:18 pm

Post od Dejan-Z »

Nadjoh ovaj post i procitah vise od godinu dana kasnije... No, mozda nije kasno. I kad doktori ne znaju sta je problem, resenje postoji, pa, skoro UVEK! BOWEN tehnika je nesto novo ali vrlo efikasno. U Srbiji je malo ko uopste cuo za BOWEN a u nekim zemljama je dobio snagu zvanicne medicine. Dakle, ako zelis resiti problem, a jos nisi, kao i svi drugi, javi se, BOWEN je druzeljubiv i zeli svima da pomogne! :)
Odgovori