Nesto sto je meni puno pomoglo je obicno prirodno jabukovo sirce. Najbolje je dakle da bude prirodno, a to se moze videti narocito po tome sto ima bar malo taloga koji pliva u njemu.
Ne zelim niposto da ovo ispadne reklama, govorim iz svog sopstvenog iskustva i zelim da pomognem svima koji imaju isti problem, ako zelite mozete i sami spremiti po receptu domace jabukovo sirce (ono ima talog), ili da ga potrazite u nekoj prodavnici zdrave hrane, ja licno kupujem prirodno jab. sirce (Panon, ima ga i u Maksiju kod mene) koje kosta do 100 dinara i traje mesecima, ako smem da navodim ime brenda. Mozda ima i bolje od njega. Ima u prodaji jabukovih sirceta na kojima pise da je prirodno, ali se taj talog ne vidi, i probao sam jedno takvo i mnogo mi je bolje ovo sa talogom. I kao sto rekoh ovo niposto nije reklama, ako zelite nabavite ga koje hocete marke ili sami napravite, samo je bitno da je prirodno, da nema nekih drugih biljaka dodataka, secera, i da se vidi da ima talog.
Jabukovo sirce mnogi koriste i za seboreju, i zdravu kozu, i sa drugim problemima, i to od pamtiveka (jos otac medicine Hipokrat ga je koristio na pacijentima), i o tome ima veliki broj clanaka na internetu. Samo ukucajte skin apple cider vinegar, ili seborrheic dermatitis apple cider vinegar.
Imate o tome i na vikipediji
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_cider_vinegar
Imam veoma izrazen s. dermatitis. Od svega sto sam probao najefikasnije mi je i najjednostavnije za upotrebu i daleko najjeftinije jabukovo sirce , bio sam kod bar 5 dermatologa, prepisivali su mi razne sampone i preparate (antimikotike, kortiko-steroide, te neku francusku uriage kozmetiku, te neke pogresne kreme koje sada ni u ludilu ne bih stavljao), dao sam gomilu para uzalud, i mnogi mi nista nisu pomogli ili su pogorsali stanje.
-------
Upotreba:
U pocetku, posto koza nije navikla, mozda treba prvo u jednoj maloj casici razblaziti jab. sirce.
Prvo se umiti i osusiti peskirom. Ne korisiti nikakvu vatu, tufer, i slicno, nego umociti prst u casicu i tako par puta dotaci i razmazati na delove koze sa seborejom, i to u maloj kolicini, koliko da je navlazen prst i koza, ne da curi svuda niz lice. Jos preciznije bi bilo da imate neku malu praznu plasticnu flasicu na kapalicu, iskapati par kapi na prst, pa utrljati, i tako ponavljati dok se ne pokrije seboroicna zona.
Ako je nekome i to slabo, moze pokusati sa vise sirceta. Ali ja sam stavio previse u pocetku, bilo mi je bolje kad sam smanjio na kolicinu koju sam naveo.
Jabukovo sirce ne mirise prijatno, ali mislim da je to daleko mala zrtva za ovaj problem, a i miris brzo izvetri, najbolje je staviti uvece pred spavanje (kao da je nocna krema).
Neki pisu da cak treb danima stavljati iznova ujutru i uvece, dakle da sirce bude stalno na licu/kosi, ali to nisam probao.
Isto vazi za kosu, i ona se pri pranju moze ispirati sircetom za perut, mada ja koristim i jos jedan sampon.
Cak neki ljudi i piju jabukovo sirce, ali to ne radim, a i citao sam da nije dobro za zubno gledj.
------
Zasto jabukovo sirce deluje?
Kraca verzija: zato sto kiselost sirceta, i bakterije koje su u prirodnom jab. sircetu (zato govorim da je bitno da je prirodno) ubijaju gljivicu koja se smatra jednim uzrokom seboreje.
Duze objasnjenje na koje sam naisao:
Prvo da vidimo uzrok seboroicnog dermatitisa, evo linka ka vikipediji
http://en.wikipedia.org/wiki/Seborrhoeic_dermatitis
Danas se smatra, mada nije 100% sigurno, da je uzrok sebor. dermatitisa u genetskoj predispoziciji (osetljivosti koze), specificnom imunitetu, i prisustvu gljivice malassezie furfur na kozi (i redji uzroci poput nedostatka nekih vitamina ili usled drugih bolesti). Ta gljivica je normalni stanovnik koze, ali kod ljudi sa s.derm. koza burnije reaguje.
Obicno se seb.derm. javlja u takozvanim seboroicnim zonama, gde je povecano lucenje sebuma (ili loja) - kao sto je deo oko nosa, na obrazima, oko obrva.
Ta gljivica preradjuje (hidrolizuje) odredjene zasicene masne kiseline koje se nalaze u covekovom sebumu, i ostavlja nezasicene masne kiseline na kozi, a koza kod seboroicara je osetljiva na te nezasicene masne (jer zbog svoje neuniforme strukture prodire kroz najvisi sloj koze), dolazi do njene iritacije, upale i perutanja.
Kiselost jabukovog sirceta, kao i bakterije koje se nalaze u prirodnom jabukovom sircetu (a zahvaljujuci kojima i nastaje sirce, jer one vrse alkoholno vrenje, zovu se koliko znam acetobacter) su nepovoljni i ubijaju gljivicu malasseziju.
Pored toga sto ubija gljivice, sirce i cini kozu glatkijom, skuplja pore. Mnogi skupi kozmeticki tretmani su upravo tretmani vocnim kiselinama (a jabuka je voce, pa je i jabukovo sirce zapravo vocna kiselina) samo u mnogo vecoj koncentraciji, ovo sirce koje kupujem je oko 4% koncentracija.
Vazno: Posto je sada zima, i koza je sklona isusivanju zbog hladnoce, ja pored jabukovog sircreta povremeno ujutru stavim i neki lagani preparat za hidrataciju koze, ima ih puno na trzistu, neki koriste tecni vitamin E, ali vi nadjite koji vama odgovara. Ja znam jedan koji meni odgovara, traje dugo, mesecima, ali je skuplji, i ne znam da li smem da reklamiram.
Nadam se da ce ovo pomoci jos nekome! Pisite ako zelite vasa iskustva ovde! Zelim vam sve najbolje!
P.S.
Takodje pokusajte i da poradite i na drugim stvarima koje dobro deluju na organizam, pa i na seboreju- pijte dosta tecnosti, nemojte previse masnog, unosite dovoljno vitamina, pogotovo B vitamina. Ima jos nesto sto mi je sasvim slucajno pomoglo, ali ne znam da li da pisem i o tome. Neka istrazivanja pokazuju da se seboroicni dermatitis poboljsava u toku leta. To moze biti do toga sto UV zraci inhibiraju rast gljivica, ili do odredjenih promena koje izaziva sunceva svetlost u organizmu (ali ne znam da li sad o tome).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1685840
Pozdrav!
Efikasno Resenje za Seboroicni dermatitis, perut
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai
Re: Efikasno Resenje za Seboroicni dermatitis, perut
Dakle, stavi se prir. jab. sirce (sa talogom) uvece pred spavanje (na seboroicne delove lica), pa se ujutru lice umije (i eventualno po zelji stavi neka lagana hidratantna NEmasna krema ako je koza suva). A ima ljudi koji stavljaju sirce opet, u toku dana.
edit:
Ne mora biti sam talog na licu, samo treba staviti prirodno jab. sirce u cijoj boci ima talog (obicno pri dnu), i koje je bez drugih biljaka, i posebnih dodataka, prema uputstvu u prvom postu.
Ne mora biti sam talog na licu, samo treba staviti prirodno jab. sirce u cijoj boci ima talog (obicno pri dnu), i koje je bez drugih biljaka, i posebnih dodataka, prema uputstvu u prvom postu.
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Apr 19, 2011 11:19 am
Ok, a reci mi , da li ovo panon jabukovo sirce ima taj talog kod sebe? I jos nesto, koliko puta dnevno stavljati, samo ujutru i uvece?
Природно јабуково сирће не треба да има талог док је ново и затворено. Када се флаша отвори, полако креће стварање талога и чак неке лебдеће творевине која подсећа на медузу. То је знак да је сирће одлично.
Pozdrav svima,
Ne znam da li ce ovo neko sada citati, no vjerujem da ce bar nekome moci pomoci. Imam problem sa seboroicnim dermatitisom duze vrijeme. Koristio sam do sada razne kreme, narocito one na bazi kortikosteroida. Kortikosteroidi uvijek pomognu, no njihov ucinak je SAMO trenutni. Nazalost. S druge strane, imaju jako puno negativnih ucinaka na organizam, posebno na nadbubrezne zlijezde, stoga preporucam da njihovu upotrebu svedete na minimum!
Ono sto me je ponukalo obratiti se ovdje jeste cinjenica da sam kulminaciju moje bolesti imao krajem augusta, i da evo, vec treci mjesec nemam niti jednog znaka te bolesti na svome licu. Kako?
Mnogo sam citao i dosao do zakljucka da je najcesci problem unutra a ne na licu!
Moja terapija koja evo pomaze:
1. izbaciti secer! ako je ikako moguce prijeci na prirodni med (kupovati med od pouzdanoga, da se ne bi desilo da u med ubacuju secere);
2. prijeci na maslinovo ulje (stetne masnoce stete
3. piti B-complex, i to kupiti suplement koji sadrzi SVE B vitamine, posebno onaj koji sadrzi Biotin (vitamin za kozu);
4. piti Silimarin (ili druge preparate na bazi articoke) koji imaju za cilj regenerirati jetru (poznato je da ako imate seboreju na kozi, uvijek provjeriti funkcije jetre, postoji velika vjerovatnoca da jetra trpi); takodjer, u ove svrhe preporucam mladi sir i sirutku!
5. izbaciti klasicne sampone, sapune i sl. ne mozete ni vjerovati koliko oni stetnih hemikalija sadrzavaju! Dugorocno vise stete nego sto koriste! Prijeci stoga na, npr. lush proizvode, koji nemaju puno stetnih hem. tvari;
6. jednom sedmicno stavim masku, odnosno kremu na bazi corokota (krema sadrzi samo dva sastojka: corokot i pcelinji vosak). Krema je intenzivno crne boje, na licu se drzi sat vremena i zatim ispere.
7. Nakon ove kreme, odnosno maske, posto ona jos dodatno isusi kozu, za hidrataciju koze lica (svaki dan) koristim uvijek NOCNU kremu, jer su te kreme puno masnije nego dnevne kreme. Trenutno sam na Baleinoj Q 10 kremi iz DM;
8. Na kraju, sto se tice "medicinskog, hemijskoga rjesenja" krajem augusta 2-3 puta sam u vrijeme tusiranja, kozu lica mazao samponom Vichy Decors (zeleni), samponom protiv peruti, na bazi selena! Selen, kao element, dokazano pomaze! Ja se sjecam, kada sam prao kosu, da sam u dva-tri navrata namazao i lice (ciljana podrucja) ovim samponom, ostavio par minuta, i zatim isprao!
Vise ovaj sampon ne koristim za lice, jer od kraja augusta, nemam vise seb. derm. na licu!
Nadam se da je ovo bar neko procitao!
Sretno ljudi i ne predajite se!
Ne znam da li ce ovo neko sada citati, no vjerujem da ce bar nekome moci pomoci. Imam problem sa seboroicnim dermatitisom duze vrijeme. Koristio sam do sada razne kreme, narocito one na bazi kortikosteroida. Kortikosteroidi uvijek pomognu, no njihov ucinak je SAMO trenutni. Nazalost. S druge strane, imaju jako puno negativnih ucinaka na organizam, posebno na nadbubrezne zlijezde, stoga preporucam da njihovu upotrebu svedete na minimum!
Ono sto me je ponukalo obratiti se ovdje jeste cinjenica da sam kulminaciju moje bolesti imao krajem augusta, i da evo, vec treci mjesec nemam niti jednog znaka te bolesti na svome licu. Kako?
Mnogo sam citao i dosao do zakljucka da je najcesci problem unutra a ne na licu!
Moja terapija koja evo pomaze:
1. izbaciti secer! ako je ikako moguce prijeci na prirodni med (kupovati med od pouzdanoga, da se ne bi desilo da u med ubacuju secere);
2. prijeci na maslinovo ulje (stetne masnoce stete

3. piti B-complex, i to kupiti suplement koji sadrzi SVE B vitamine, posebno onaj koji sadrzi Biotin (vitamin za kozu);
4. piti Silimarin (ili druge preparate na bazi articoke) koji imaju za cilj regenerirati jetru (poznato je da ako imate seboreju na kozi, uvijek provjeriti funkcije jetre, postoji velika vjerovatnoca da jetra trpi); takodjer, u ove svrhe preporucam mladi sir i sirutku!
5. izbaciti klasicne sampone, sapune i sl. ne mozete ni vjerovati koliko oni stetnih hemikalija sadrzavaju! Dugorocno vise stete nego sto koriste! Prijeci stoga na, npr. lush proizvode, koji nemaju puno stetnih hem. tvari;
6. jednom sedmicno stavim masku, odnosno kremu na bazi corokota (krema sadrzi samo dva sastojka: corokot i pcelinji vosak). Krema je intenzivno crne boje, na licu se drzi sat vremena i zatim ispere.
7. Nakon ove kreme, odnosno maske, posto ona jos dodatno isusi kozu, za hidrataciju koze lica (svaki dan) koristim uvijek NOCNU kremu, jer su te kreme puno masnije nego dnevne kreme. Trenutno sam na Baleinoj Q 10 kremi iz DM;
8. Na kraju, sto se tice "medicinskog, hemijskoga rjesenja" krajem augusta 2-3 puta sam u vrijeme tusiranja, kozu lica mazao samponom Vichy Decors (zeleni), samponom protiv peruti, na bazi selena! Selen, kao element, dokazano pomaze! Ja se sjecam, kada sam prao kosu, da sam u dva-tri navrata namazao i lice (ciljana podrucja) ovim samponom, ostavio par minuta, i zatim isprao!
Vise ovaj sampon ne koristim za lice, jer od kraja augusta, nemam vise seb. derm. na licu!
Nadam se da je ovo bar neko procitao!
Sretno ljudi i ne predajite se!
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Sep 24, 2013 1:56 pm
Gama-linolenkska kiselina (GLA) pomaže kod zapaljenja kože, olakšava simptome kao što su svrab, ljuštenje, otok i crvenilo kože, stimuliše obnavljanje kože i rast kose. Bio konopljino ulje je jedino jestivo ulje koje sadrži GLA.
Iz ličnog iskustva (problem sa kožom na licu) savetujem da probate i nadam se rezultatima istim kao što su moji.
pozzz
Iz ličnog iskustva (problem sa kožom na licu) savetujem da probate i nadam se rezultatima istim kao što su moji.
pozzz