Problemi saa diskus hernijom posle operacije

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
sanjas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 05, 2006 11:13 am

Problemi saa diskus hernijom posle operacije

Post od sanjas »

Greškom sam poslala pitanje , kao odgovor na tuđe pitanje, zato sada ponovo šaljem isto !
--------------------------------------------------------------------------------

Molim Vas za savet !
Moj suprug ima velikih problema sa diskus hernijom.On ima 36 godina.Pre pet godina je operisao diskus L5-S1 na neurohirurgiji KBCS.Operisao ga je dr. Nestorović, a operacija je bila vrlo uspešna.Tada mu je doktor savetovao da promeni radno mesto (trgovac na stovarištu građevinskog materijala) inače će verovetno ponovo imati sličan problem.Do danas , on nije uspeo da promeni posao, a sada ponovo ima vrlo slične probleme , kao i pre operacije. Bol u donjem delu kičme i duž leve noge , kao i slab ili vrlo neprijatan osećaj dodira u predelu prstiju , ili levog ruba , levog stopala.Pri dodiru na taj levi rubstobala prema prstima , oseća vrlo neprijatan bol u predelu kičme na kome je imao operaciju.Skoro svakodnevno pije Nimulid tablete uglavnom 1 ujutru, a uveče ponovo trpi bol.
MOlim Vas za savet šta sada raditi.Nakon operacije, moj suprug ide jednom godišnje u banju Selters na 10-12 dana. Te terapije su mu prilično pomagale.Ove godine je bio u Banji Koviljači, ali se vrati u gorem stanju nego što je otišao.
Još me interesuje i šta podrazmeva operacija diskusa? Da li su njemu taj diskus odstranili , jer smo na kontrolnom snimku posle operacije, mi kao laici za čitanje snimaka, primetili između L5 i S1 pršljena veće zatamnjenje nego između drugih pršljenova.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Diskus se na klasicnom rentgenskom snimku ne vidi, tako da se o njegovom eventualnom ostecenju zakljucuje na osnovu nekih indirektnih pokazatelja. To zatamnjenje, koje vidite na snimku, sigurno nije diskus. Tamniju senku na snimku daje veci prolaz zraka tako da zatamnjenje pre moze ukazivati da na tom mestu necega ima manje nego na susednom.

Kod ostecenja diskusa nije dovoljna samo operacija, vec je potrebno i rezim zivota prilagoditi bolesti (posao, fizicke aktivnosti, vezbanje, telesna tezina...).

Mislim da bi bilo dobro da se ponovo javite operatoru da on proceni o cemu se radi. Verovatno cete morati da uradite eletromiografiju da i se procenio stepen ostecenja nerava, kao i magnetnu rezonancu na kojoj se meka tkiva lepo vide.
sanjas
Novi član
Novi član

Post od sanjas »

Hvala Vam na odgovoru!
Neka moja ideja ,kao nekoga ko ne poznaje anatomiju, je bila da je diskus tanka kost u obliku diska presvučenu hrskavicom, koja se nalazi između pršljenova kičmenog stuba. Da li dobro mislim ?
Što se tiče zatamnjenja na snimku , kao što i Vi kažete, mislila sam da je taj veći prostor posledica preoblikovanja, ili vađenja diskusa.Interesuje me da li je moguće uraditi ugradnju veštačkog diskusa i kod već prethodno operisanoga? Da li se kod nas te operacije rade i šire posle one prve , koja je kako sam čitala bila 25 februara ove godine, na VMA, ili je to još u razvoju?
Suprug planira kontrolu u vrlo skorom vremenu , ali na VMA.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Diskus po svojoj gustini odgovara necem polutcnom, npr. zelatinu.

Sto se tice vestackog diskusa, bar tridesetak godina se trazi materijal (ili kombinacija materijala) koji bi mogli njegovu funkciju dobro da obavljaju, ali dugorocni rezultati nisu bili blistavi. Ova skorasnja operacija na VMA je medijski lepo prezentirana, ali nisu spominjali materijal tako da stvarno mogu samo da pretpostavljam da su koristili nesto novo, ali opet treba vremena da se vidi kakvi su dugorocni rezultati.
sanjas
Novi član
Novi član

Post od sanjas »

Hvala Vam , mnogo na ovom objašnjenju, sve ovo me interesuje zbog supruga, koji ima velike probleme, vidim da trpi velike bolove, što mu stvara nervozu (što je vrlo normalno za to stanje).Trebalo bi da uskoro ode na pregled na VMA i nadam se da će mu tamo na neki način pomoći, ali volim da budem informisana i da razumem suštinu problema , kako bi de mogao rešiti na što bolji način.
Još jednom , hvala !
TRooperPN
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 21, 2012 8:08 am

Re: Problemi saa diskus hernijom posle operacije

Post od TRooperPN »

Pozz Sanja... Kako se na kraju resila situacija sa muzem? Ja imam iste probleme,a imam samo 27 godina. Doduse, jesam povredio ruku i vrat, ali nisam povredio donji deo ledja. Za to mi ej pomogao fizijatar iz Paracina. FRHUNSKI PROFESIONALAU STRUCI, NEMA STA!!! Ja sam citao kada je ministar Tomica Milosavljevic se operisao od toga. On je isao u Nemackoj zato sto tamo ugrade neko parce metala ili keramicke plocice na to mesto gde bio diskus tako da se to posle lepo drzi nekih 10-ak godina... Medjutim, cuo sam i da su operacije od 10-15.000e sto nije malo... A kod na je medicina BORANIJA... Pa da je dobra svi nasi doktori nebi isli u inostranstvo da se lece :)
Inspektor_luki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2007 12:44 pm

Re: Problemi saa diskus hernijom posle operacije

Post od Inspektor_luki »

Najgore kad mlad sjebes kicmu onda ceo zivot trpis,ali nije mi jasno kako i neko ko se sportom bavi pa dobije diskus,verovatno neki nagli trzaji,rotacije uticu na pojavu diskusa...
Odgovori