Astma kod majke-pogorsanje

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
Nina 023
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 25, 2006 2:19 pm

Astma kod majke-pogorsanje

Post od Nina 023 »

Moja majka vec 5 godina boluje od astme i do ovog proleca recimo da je bolest bila pod kontrolom. Ima 68 godina i stanuje u manjem mestu pa se pitam da li je tamo lece adekvatno, posto od marta do sad njoj je svakih nekoliko dana lose do te mere da zove Dom zdravlja, oni dolaze daju joj injekciju(Aminofilin), onda joj je par dana ok i tako u krug. U maju je bila 10 dana upucena u Plucnu bolnicu u Zrenjaninu i tamo je bila dobro ali cim se vrati kuci, drama. Ona koristi pumpice, ima svoj inhalator(vrlo je disciplinovana), pije lekove, ne znam celu terapiju napamet, ali mi se cini da njoj sve to premalo pomaze. Ranije bi samo ponekad, retko, imala krizu, ali sad je to bas ucestalo. Svake godine ide u Soko banju, ali ove ni to nije pomoglo. Interesuje me da li u Beogradu postoji neki zaista dobar strucnjak pulmolog kod koga bi mogla da dodje na pregled jer mi se cini da ona nema adekvatnu terapiju. Puno bi mi znacilo, ili barem da mi se ukaze na jos neke metode lecenja osim medicinskih. Volela bih da joj nekako pomognem jer ona zivi sama i dosta je uplasena zbog ucestalosti tih problema.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovana,

Mislim da bi trebalo proveriti da li Vasa majka pravilno koristi pumpice. Iskustvo mi govori da veci broj pacijenata nepravilno koristi pumpice, pa nema efekta od prepisanih. Inace, ukoliko se pravilno koriste, Becloforte, Berodual i Servent u kombinaciji daju veoma dobre rezultate. Majci kupite PIKFLOUMETAR (peak flow meter), objasnice Vam u apoteci kako se koristi, veoma je koristan da bi znala kada na vreme da upotrebi terapiju.

Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Nina 023
Novi član
Novi član

Post od Nina 023 »

Hvala Vam doktore, na savetima. Inace moja majka koristi Ventolin Becloforte i Servent, a pije jos i Aminofilin(ili ga primi kao injekciju kad joj nije dobro). Rakla sam joj da mozda ne koristi dobro pumpice, ona kaze da je svesna da to moze biti problem, ali da nekad nema snage ni da izdahne vazduh do kraja, da bi ih upotrebila kako treba. Sta je PIKFLOUMETAR, kako bi joj pomogao?
Imam jos dva pitanja ako moze neko da mi odgovori
Ona je cula da postoji lek koji se pije zimi i da smanji stetno dejstvo alergena u prolece(ona se jako namuci kad krene cvetanje).
I da li je tacno da mleko i mlecni proizvodi nisu dobri za asmaticare.
Hvala puno.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ukoliko je toliko lose, mozda bi trebalo uvesti kratkotrajnu intenzivnu steroidnu terapiju, tablete Pronizona od 20mg, po shemi koja se odredjuje zavisno od kilaze. O ovomo mozete da se dogovorite i posavetujete sa svakim pneumoftiziologom ili pulmologom, a verovatno i sa nekim od mojih kolega, specijalista opste medicine.

PIKFLOUMETAR je sprava koja meri takozvani "vrshni protok" vazduha, odosno najbrzi protok prilikom ekspirijuma. Pomocu pikfloumetra moze pacijent sam sebe kontrolisati da li postoji spazam ili ne, cak i onda kada se spazam subjektivno ne oseca. Veoma je koristan da se na vreme uzme doza bronhodilatatora, a narocito da se NE UZME, onda kad subjektivne tegobe mozda postoje, ali nisu poreklom od spazma (na primer, psihogena dispneja...).

Lek o kome je cuje je verovatno kromolin ili ketotifen (galenika je proizvodila GALITIFEN), ali su ovi lekovi napusteni od strane pulmologa i smatraju se neefikasnim.

Ukoliko mozete, posaljite vrednosti spirometrije Vase majke, FVC, FEV1, Tifno (sve izrazeno u procentima) i PEF (izrazeno u litrima u minuti ili sekundi, svejedno). Mozda se radi o mesanoj ventilatornoj insuficijenciji, sa prisutnim i RESTRIKTIVNIM sindromom, kod koga, na zalost, bronhodilatatori ne pomazu puno.

Mleko i mlecni proizvodi nisu stetni za astmaticare.
Nina 023
Novi član
Novi član

Post od Nina 023 »

Hvala jos jednom sto mi pomazete.
Majka mi je izdiktirala vrednosti sa spirometrije, od pre mesec dana i to su joj bolji rezultati, posle izlaska iz bolnice.
FVC-45%
FEV1-34%
PEF - 32

Tifno nije uspela da pronadje vec samo PIF-2.11

Ovih dana joj se stanje poboljsalo zbog zahladjenja, ali i to ce kratko trajati. Mozete li mi reci kako bi joj Pronizon pomogao?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovana,

Tifno se izracunava kao odnos FEV1 i FVC. U redu je. Vidim da Vasa majka ima ipak - na zalost - mesani ventilatorni poremecaj, odnosno ne samo opstrukciju - koja se leci bronhodilatatorima kakve su pumpice - nego i restrikciju - smanjenje ukupnog kapaciteta pluca (FVC je "forsirani vitalni kapacitet", i Vasa majka ima kapacitet pluca samo 41% od onoga sto se ocekuje za njenu gradju i starost). restrikcija se, na zalost, prakticno ne leci, to je "izgubljeno tkivo", najcesce je rezultat emfizema ili fibroze, a po nekad i spoljasnjih faktora, nevezanih za plucno tkivo - jake priraslice, poremecaj gradje grudnog kosa, itd...

I ostali parametri koje ste poslali ukazuju na losu ventilaciju, sa izrazenom obstrukcijom (FEV1 bi morao da bude preko 80). Ukratko, lekovi koje uzima su - u trenutku kada je radjena spirometrija - bili nedovoljni, ili lose upotrebljeni (jos jednom, mozda lose koristi pumpice). Pronizon moze da pomogne, ali je neophodno da Vasa majka uradi i gasne analize i da se razmisli o dugotrajnoj oksigenoterapiji posle toga. Soko Banja ce joj pomoci, ako to mozete da obezbedite.
Nina 023
Novi član
Novi član

Post od Nina 023 »

Hvala sto ste mi razjasnili.
Moja majka inace ima veoma izrazenu kifozu, pa laicki pretpostavljam da i to pogorsava celu stvar. Konkretno pitanje, da li Vi imate privatnu praksu.
Ako imate, mogla bih da dovedem majku, jer ocigledno da se njen lekar ne udubljuje u njenu licnu problematiku. Ona je bila u Soko Banji pre dve nedelje, ali zbog ovih vrucina, ucinak boravka nije bio kao ranije.
Kako se inace sprovodi ta oksigenizacija? U bolnici ili u kucnim uslovima?
Majka zivi u Novom Beceju, ali sam ja u Beogradu tako da bih je dovela na pregled, ako postoji mogucnost.
Pozdrav
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovana,

Nemam sopstvenu privatnu ordinaciju, ali radim povremeno kao lekar-konsultant kod kolega. Plucne bolesti poznajem malo bolje nego sto se ocekuje od lekara moje specijalizacije zato sto sam to hteo da specijaliziram, a u vreme dok sam studirao u Beogradu, postojao je diplomski ispit, u okviru koga sam pisao rad o plucnim bolestima i oksigenoterapiji i branio ga pred profesorima sa Instituta za TBC i plucne bolesti (pozdrav i zahvalnost dragim profesorkama Vesni Bosnjak-Petrovic i Mariji Mitic-Milikic).

Kifoza pogorsava stvar, zaista, jer je uzrocnik emfizema i poremecaja mehanike disanja.

Savetovao bih da od svog lekara potrazite uput za pomenuti institut, tamo se rade gasne analize (ako im nije pokvaren aparat) i obavlja se procena da li je pacijentu potrebno dodeliti koncentrator, aparat koji "sakuplja" i koncentruje kiseonik iz vazduha i moze se koristiti vise sati dnevno, u kuci pacijenta.

Ukoliko ipak zelite da dodjete kod mene na pregled, imate moj mobilni telefon.
Odgovori